Moćni funkcioneri zločinom okončali karijere: Američki diplomata ubio Srpkinju, gradski odbornik pijan pokosio biciklistu

06.11.2021

07:30

0

"Nisam video da sam udario biciklistu, bio je mrak. Priznajem, bio sam pripit"

Moćni funkcioneri zločinom okončali karijere: Američki diplomata ubio Srpkinju, gradski odbornik pijan pokosio biciklistu
politicari saobracajka1 - Copyright Profimedia/Pixabay

Vest o tragičnoj pogibiji mlade Srpkinje Tine Tintor, na koju je automobilom u Las vegasu naleteo poznati NFL igrač Henri Rags III, potresla je srpsku javnost i podsetila na slučajeve devojaka i žena koje su delile njenu sudbinu. Međutim, nisu samo sportisti od poznatih ličnosti izazivali ovakve nesreće, ovi zločini iz nehata nisu zaobišli ni diplomate, odbornike, ali ni ministre.

Američki diplomata ubio Srpkinju pa pobegao u SAD 

Dejvid Endru Kšivda, nekadašnji službenik Ambasade SAD u Beogradu izazvao je 2014. godine saobraćajnu nesreću u kojoj je stradala Milanka Popović (76). On se tada pozvao se na diplomatski imunitet i pobegao je iz Srbije, a pravosudni organi SAD, iako im je Beograd prosledio predmet, nisu ništa po tom pitanju preduzeli.

Na putu Brzeće - Kopaonik kobne večeri je  na "pežo 605", u kojem su se nalazili Milanka i članovi njene porodice, velikom brzinom naleteo je džipom službenik američke ambasade.

U Tužilaštvu u Raškoj, koje je zahtevalo pokretanje krivičnog postupka, odgovaraju da je ovo tužilaštvo postupak ustupilo američkom sudu, gde vinovnik udesa ne može da se pozove na imunitet.

Pixabay
 

Iako je shodno Bečkoj konvenciji predmet prosleđen preko Ministarstva pravde nadležnim organima SAD - odgovora američkog pravosuđa nije bilo.

"Slučaj Veselinov"

Vozač nekadašnjeg ministra Dragana Veselinova, Stevan Bakalov je u aprilu 2003. godine u saobraćajnoj nesreći, na raskrsnici Beogradske i Njegoševe ulice usmrtio Katarinu Marić.

Naime, džip kojim je upravljao Bakalov, prošao je kroz crveno svetlo, što je potvrdio i svedok, lakše povređeni Srboslav Ćirić, koji je rekao da je u trenutku nesreće, na semaforu u Beogradskoj ulici za pešake bilo upaljeno zeleno svetlo. 

Za volanom Džipa “micubiši pajero” u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede bio je Stevan Bakalov (49), a kod vozača nije pronađen alkohol u krvi.

Foto: Wikipedia/ Gmihail
 

Ministar Dragan Veselinov se u trenutku nesreće nalazio na zadnjem sedištu, njegov telohranitelj je bio pored ministra, a devojka je sedela na mestu suvozača. 

Njih četvoro je reklo da je službeni džip prošao kroz zeleno svetlo, a Bakalov je dodao da je vozio sa uključenom rotacijom.

Veselinov je već krajem maja iste godine podneo ostavku na svoju funkciju, što se odmah pretpostavilo da je to uradio baš zbog pomenutog slučaja. Iako nije upravljao vozilom, smatralo se da je lažno svedočio, te su ga mediji povezivali sa slučajem kao osobu na funkciji.

Gradski odbornik u Šapcu pokosio biciklistu

Sreten Radovanović (67), zamenik predsednika Skupštine grada Šapca, izazvao je u decembru 2014. godine saobraćajnu nesreću, udario biciklistu i pobegao sa mesta nesreće. 

On je iste večeri završio na trežnjenju, jer je u krvi imao 1,97 promila alkohola, a on se u trenutku privođenja pozivao na odbornički imunitet.

Protiv Radovanovića tada je podneta krivična prijava po dva osnova - za izazivanje nesreće sa teškim telesnim povredama i za nepružanje pomoći žrtvi nesreće. Kasnije je priznao i da je izazvao nesreću i da je završio u policijskoj stanici na trežnjenju.

- Nisam video da sam udario biciklistu, bio je mrak. Priznajem, bio sam pripit. U Fudbalskom klubu „Mladost” u Pocerskom Pričinoviću pio sam neku rakiju i krenuo kući „sitroenom”. Verovatno sam mu zakačio pedalu- izjavio je tada Sreten Radovanović.

On je istog meseca podeo ostavku na svoju funkciju.

Turski diplomata ubio ženu iz Visokog

Na regionalnom putu Visoko - Kakanj, u mestu Okolišće kod Visokog, u julu 2007. godine, dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je poginula Suada Kečić iz Visokog.

Do nesreće je došlo kada je BMW, diplomatskih registarskih tablica, kojim je upravljao Gokmen Aksun iz Turske, zakačio bicikl s motorom, kojim je upravljala Dženeta Mušinbegović iz Visokog, i nastradalog pešaka Suadu Kečić.

Zbog zadobijenih teških telesnih povreda opasnih po život Kečićeva je preminula, dok su kod Dženete Mušinbegović konstatovane teže telesne povrede, koje su uspešno sanirane. 

Aksun je vozeći 120 km/h u zoni u kojoj je dozvoljena maksimalna brzina od 40 km/h svojim BMW-om pokušao preteći dugu kolonu vozila u blizini Visokog i tako je došlo do nesreće, a svedoci su rekli da su se videli tragovi kočenja dugi oko 30 metara.

Tužilaštvo u Ankari podiglo je optužnicu protiv Aksuna, ali posle toga nije bilo nikakvih informacija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike