Poznate ličnosti koje su Srbi ojadili u Velikoj Britaniji: Trojica priznali, organizator se krije u Beogradu?

05.11.2021

07:00

0

Iz kuće Tamare Eklston oteti novac i četiri stotine komada skupocenog nakita vrednosti 25 miliona funti

Poznate ličnosti koje su Srbi ojadili u Velikoj Britaniji: Trojica priznali, organizator se krije u Beogradu?
opljackani eklston lampard - Copyright Joel Ryan/Invision/AP/Michael Regan/Pixabay

Britanski mediji preneli su da se Alfred Lindli, prema verovanju istražnih organa, krije u Beogradu.

Lindli, koji je koristio 19 identiteta, među kojima su Danijel Vuković, Ljubomir Romanov i Ljubomir Radosavljević, smatra se glavnim akterom i organizatorom najspektakularnijih pljački u Velikoj Britaniji.

Iako je najviše profitirao u Britaniji, to nije bio početak njegove karijere, jer javnost ga odavno poznaje, i to po ništa manje spektakularnim pljačkama u Milanu.

Prva pljačka za koju se sumnjiči Lindli počinjena je 2009. godine, kada su on i njegovi saučesnici upali u domove fudbalera Patrika Vijeire i Salija Muntarija. Dvojica vezista igrala su derbi u Milanu kada su im kuće opljačkane.

Foto: Youtube / Printscreen
 

U dokumentima italijanskog suda se navodi da je banda ukrala sef u kome su se nalazili oko 15.000 evra u gotovini, nakit i 28 "finih satova" u vrednosti oko 200.000 evra. Procenjena vrednost iz obe provale bila je više od milion evra.

Samo godinu kasnije žrtva je bila Marija Luiza Gavaceni.

Lindli je u novogodišnjoj noći 2010. uhvaćen kamerom kako ulazi u stan udovice dizajnera Nikole Trusardija, Marije Luize Gavaceni.

Nakon što su nasilno otvorili prozor, Lindli i njegovi saučesnici uklonili su sef u kojem se nalazio dragulj vredan dva miliona evra. Zbog učešća u provali osuđen je na dve godine i četiri meseca zatvora.

Tek nakon ovih pljački Lindli je krenuo u pravi pohod. U novembru 2019. godine, pod imenom Danijel Vuković, Lindli je, zajedno sa Srbinom Jugoslavom Jovanovićem, doleteo u London iz Stokholma, a već sledećeg dana oteti su nakit i stvari vredne 50.000 funti.

Tada je stradao dom Franka i Kristin Lampard. Lampardu, nekadašnjem fudbaleru, a sadašnjem treneru fudbalskog kluba Čelsi, tada je uzeto nekoliko skupocenih stvari - "Patek Filip" dugmad za manžete od belog zlata, džepni sat "Kartier", dva ženska sata od roze zlata i zlatna ogrlica "Mia Lia".

Foto: Youtube / Printscreen
 

Naredna Lindlijeva žrtva bio je sada pokojni milijarder i vlasnik Lester Sitija Vičaj Šrivadanapraba. Ova pljačka odigrala se samo 10 dana nakon pljačke u domu Lampardovih.

Šrivadanapraba je poginuo 2018. godine u padu helikoptera ispred stadiona "King Pauer", a njegova porodica je rekla da je kuća ostavljena netaknuta od njegove smrti. Lindli je tada optužen za pljačku kuće zajedno sa Jovanovićem.

Kako se navodi, među oduzetim predmetima bili su sedam "Patek Fhilip" satova, pametni sat "Tag Heuer" i oko 400.000 evra u gotovini.

Istog meseca, 2019. godine, izvedena je najspektakularnija pljačka u Britaniji, a stradao je dom Tamare Eklston.

Prema operativnim saznanjima, muškarci opremljeni šrafcigerima obili su raskošnu kuću koju naslednica Formule 1 Tamara Eklston deli sa svojim suprugom Džejem Rutlandom. Par je otišao na božićne praznike u Laponiju samo nekoliko sati ranije.

Joel Ryan/Invision/AP
 

Ulica u kojoj se nalazi dom Tamare Eklston, a i Kensingstonska palata, najskuplja je ulica na svetu, ima naoružanu stražu i dom je ruske, francuske i izraelske ambasade, kao i vlasnika FK Čelsi Romana Abramoviča, ali i sultana od Bruneja.

 Za nešto više od sat vremena, provalnici su iz vile Tamare Eklston pobegli sa 400 komada nakita i ogromnom sumom novca. Sumnja se da su tada iz njene kuće oteti novac i nakit u vrednosti 25 miliona funti.

Lindli je napustio zemlju 18. decembra i otišao u Beograd. Detektivi ne veruju da se Lindli od tada vraćao u Veliku Britaniju, te da se nalazi upravo u srpskoj prestonici.

Njegovi pomagači, među kojima su pomenuti Jogoslav Jovanović i dvojica Italijana, priznali su krivicu za pljačke u kojima su učestvovali, a presuda za njih će biti doneta 15. novembra.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike