Osuo paljbu u prepunom kafiću: U valjevskom klubu ubijen Damjan Dragojlović, a ranjena još dva gosta

30.10.2021

11:45

0

Sreten Nikolić na ponovljenom suđenju osuđen na 30 godina robije

Osuo paljbu u prepunom kafiću: U valjevskom klubu ubijen Damjan Dragojlović, a ranjena još dva gosta
Copyright Foto;24sedam/Goran Sivački

Kafić "Zipa" u centru Valjeva, pre tačno pet godina, bio je poprište nesvakidašnjeg krvavog obračuna u kome je ubijen jedan, a ranjena još dvojica mladića. Sreten Nikolić (27) iz tog grada koji se teretio za teško ubistvo, na ponovljenom suđenju, osuđen je na 30 godina zatvora. Prvobitnom presudom, koju je ukinuo Apelacioni sud u Beogradu, njemu je izrečena kazna od 35 godina robije.

Do tada nezapamćen zločin u Valjevu dogodio se u noći između 29. i 30. oktobra oko dva sata iza ponoći. Nikolić se, prema navodima optužnice, prvo posvađao ispred lokala sa Damjanom Dragojlovićem, radnikom obezbeđenja "Zipe" sa kojim je od ranije bio u sukobu. Usledila je potom i tuča u kojoj je Dragojlović rukama i nogom nekoliko puta udario Nikolića.

Očevici su ispričali da radnik obezbeđenja nije dozvolio Nikoliću da uđe u lokal, pa su se posvađali i potukli. Nikolić je zatim počeo da psuje, vređa i preti. Oni koji su ga čuli tada tvrde da je, pored ostalog, rekao: "J... vam mater svima, vratiću se u kafić i videćete ko sam ja. Sve ću vas pobiti."

Nikolić je posle toga otišao, ali se ubrzo potom vratio sa pištoljem. Pokušao je, kako se navodi u optužnici, da uđe u lokal u kome je u tom trenutku bilo oko 200 gostiju. Ispalio je prvo hitac spolja kroz staklo kafića.

Nastavio je da puca i kad je ušao u kafić ispalio je prvo nekoliko hitaca u Dragojlovića, a zatim je nasumice gađao i druge goste. Damjana su pogodila dva metka od kojih jedan u grudi, a drugi u butinu. Sa dva hica i to u prepone i karlicu teško je ranio Davora Milića koji je bio u kafiću, dok je kaše povrede od rikošeta zadobio gost lokala Dalibor Petrović. 

Promenio okvir

Dok je posle vatrenog obračuna izlazio iz lokala, Nikolić je promenio okvir na pištolju i ispalio još jedan hitac prema "Zipi". Tom prilikom, srećom, nikog nije pogodio. Uhapšen je kasnije u valjevskom naselju Peti puk.

Iz valjevske bolnice saopštili su da je u pucnjavi ranjen i S.P. (34), koji je posle ukazane pomoći pušten na kućno lečenje. Dragojlović, koji je u kritičnom stanju prevezen u bolnicu, preminuo je od zadobijenih povreda, dok su na lečenju zadržani Milić i Petrović.

- Bilo je užasno. Kad je mladić ušao sa pištoljem i počeo njime da maše i puca nastala je panika. Devojke su vrištale, a neki su počeli da beže. Tu noć i te scene pamtiću dok sam živ. Bilo je strašno - ispričao je kasnije jedan od gostiju lokala.

Saučešće Zvezde Damjanovoj porodici

Tadašnji trener Crvene zvezde Miodrag Božović, poznatiji kao Grof, pre početka duela između Zvezde i Rada,izjavio je saučešće porodici ubijenog Damjana Dragojlovića, a delije su raširile transparent za njega tokom meča. 

- Pre nego što počnem da pričam o utakmici, hteo bih da u ime fudbalskog kluba Crvena zvezda izrazim saučešće porodici nastradalog Damjana Dragojlovića, navijača Zvezde - izjavio je tada Božović.

Ubijeni Dragojlović bio je član navijačke grupe "delije" koja podržava Crvenu zvezdu. Pola sata posle Damjanovog ubistva, grupa njegovih prijatelja iz iste navijačke frakcije uputila se ka zgradi u kojoj je stanovao Nikolić.

Pretučena majka napadača

Valjevska policija uhapsila je I. M. (24) zbog sumnje da je fizički napao Natašu J, majku Sretena Nikolića i da joj je naneo lakše povrede. Njoj su konstatovani mnogobrojni podlivi po telu. 

Kako bi smirili uzavrele strasti koje su kulminirale u narednih nekoliko dana posle krvavog obračuna u "Zipi", tada je reagovao i gradonačelnik Valjeva i policijski zvaničnici.

O Damjanu Dragojloviću njegovi prijatelji govorili su sve najlepše. Pričali su da je bio momak za primer, sportski tip i da nikad nije pravio nikakve probleme. Dugo se, kako su rekli, zabavljao sa devojkom Valentinom. Njegovi prijatelji otkrili su i da su očevi Dragojlovića i Nikolića išli zajedno u školu.

U obrazloženju Apelacionog suda kojim je ukinuta prvobitna presuda navedeno je da prvostepeni sud nije u presudi opisao sve što je prethodilo krivičnom delu. Izričući novu presudu, o kojoj će  Apelacioni sud tek imati konačnu reč, sudija je obrazložila da je Nikoliću kazna smanjena  zbog njegove mladosti u momentu kad je počinio krivično delo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike