Zašto su Džonići patološki mrzeli Đokiće: Svi do sada poznati detalji svirepog ubistva porodice iz Aleksinca

24.10.2021

19:00

1

Sve tvrdnje stručnjaka pokazale su se kao tačne

Zašto su Džonići patološki mrzeli Đokiće: Svi do sada poznati detalji svirepog ubistva porodice iz Aleksinca
Đokići Džonići - Copyright 24sedam/Goran Sivački/M.K. Facebook Printscreen

Tročlana porodica Đokić ubijena je, pa spaljena, a njihova tela ostavljena su da izgore na ataru sela Moravac. Za ovaj monstruozni zločin glavni osumnjičeni je Goran Džonić, brat od tetke ubijenog Gorana Đokića, koji je oduzeo živote i njegove supruge Gordane i ćerke Lidije.

Goran Đokić bio je poznat u Aleksincu, bio je vlasnik menjačnice, a neretko je pozajmljivao novac drugima. Goran je imao spisak svojih dužnika, a kako je 24sedam saznao bio je veoma rigorozan prema onima koji mu nisu vraćali dugove.

Kao glavni motiv ubistva porodice navodi se upravo novac, koji je, kako su navodili mediji i ranije, Goran imao u sefu, a veći deo je i nosio sa sobom. Ovu informaciju znale su osobe bliske Goranu.

Rođaci prijavljuju nestanak

Porodica Đokić poslednji put je viđena 26. septembra, a njihov nestanak prijavila je rođaka koja se zabrinula jer se niko od troje članova porodice nije javljao na telefon, ni otvarao vrata doma u Aleksincu.

Đokići su iz sela Moravac, gde su bili od Goranove majke na večeri, krenuli put Aleksinca gde žive. Njihov “folksvagen pasat” crne boje snimila je nadzorna kamera na perionici, kod mosta u Žitkovcu i od tog trenutka, i vozilo i tročlana porodica kao da je u zemlju propala. Njihovi najbliži su se nadali da je porodica negde otputovala, ali ta sumnja prvi put je otklonjena kad su svi mediji pisali o njima, a oni se i dalje nisu javili.

Printscreen/Facebook
 

Sedam dana od nestanka, 02. oktobra, tela porodice su pronađena u ataru sela Moravac, tada je utvrđeno da su ubijeni, a da su njihova tela nakon zločina spaljena.

Ubistvo

Prvo je pronađen automobil u kom je porodica viđena poslednji put u noći između nedelje i ponedeljka. Njihov crni "pasat" bio je zapaljen u ataru sela Tešica, na nepristupačnom terenu. Ubrzo zatim stigla je i vest o pronalaženju tela ove tročlane porodice desetak kilometara dalje.

Sumnja je bila da su Đokići ubijeni iz pištolja u automobilu, a nije se isključivala mogućnost da je oružje imalo prigušivač, jer nema svedočenja da su se čuli pucnji. Ova tvrdnja ispostavila se kao tačna, a prigušivač je policiju i doveo do osumnjičenog.

24sedam/M.K.
 

Sva tri tela su bila na jednom mestu. Dva zajedno a jedno malo dalje ali na istoj parceli. Tela su pronađena u rupi, prekrivena smećem i zapaljena.

Tela su izgorela do neprepoznatljivosti, a u istrazi se navodilo da su prvi put prepoznata na osnovu nakita. 

Potraga za ubicom

Već dva dana nakon što su pronađena tela tročlane porodice, policija je privela nekoliko osoba na saslušanje, ali nije došla ni do kakvih saznanja.

Sumnje su se pojavile da je neko od napadača koji su već pretili Goranu bio umešan u ubistvo, jer se kao glavni motiv od početka navodi novac.

- Znala sam da Goran ima te pare u kolima. Već su ga tri puta napadali. Jednom u stanu, drugi put kad je ulazio u stan. I treći put ga je napao neko u stanu i sa šipkom ga u glavu udarao. To je bilo usred dana. Taj napadač je i bombu nosio, i tada je naišao neki komšija i odbranio ga- rekla je Goranova majka Stojanka za medije nakon što su tela pronađena.

Za napad šipkom bio je kriv Zoran S. (53) iz sela u okolini Aleksinac, koji je odslužio višegodišnju zatvorsku kaznu zbog prebijanja Gorana Đokića pre četiri godine. 

24sedam
 

Zoran je odmah izjavio da sa ubsitvom porodice Đokić nema nikakve veze, a policija je tokom istrage smrti Gorana, Gordane i Lidije Đokić ispitala i ostale koji su vlasniku menjačnice navodno dugovali novac ili bili u sukobu sa njim. Ova ispitivanja bila su uzaludna.

Nakon svih istraga, pa i povezivanja misterioznog ubice sa organizovanom kriminalnog grupom, policija je došla do saznanja da ubica nema kriminalnu prošlost.

Tvrdnje stručnjaka pre hapšenja Goranovog brata

Bivši pripadnik Službe državne bezbednosti Božidar Spasić ispričao je ranije za 24sedam da je ovo ubistvo bilo u rukama profesionalca.

- Ovo je uradio neko ko je završio vojnu ili policijsku obuku. Zločin je isplaniran do najsitnijih detalja i vodilo se računa o svemu- rekao je Spasić.

Sumnjalo se i da su ubice nosile lažne policijske uniforme, kao i da je ubica, koji je bio komplentno prerušen u policajca zaustavio Đokiće i tako ih oteo.

U ostalim tvrdnjama stručnjaka u ovoj oblasti navodilo se da je ubica neko ko dobro poznaje porodicu, ili barem jednog člana, a da nije isključeno da su u srodstvu. Takođe, operativac koji je bio na sahrani Đokića izjavio je da je ubica takođe prisutan i da posmatra ožalošćene.

Sve ove tvrdnje pokazale su se kao tačne, neke delimično neke u potpunosti. Prema dosadašnjim saznanjima u istrazi navodi se da da je osumnjičeni Goran Džonić, brat od tetke Gorana Đokića, koji je bio veoma blizak sa porodicom. Đžonić je takođe bivši vatrogasac u penziji, a prema fotografijama koje je objavljivao na društvenim mrežema može se videti i da poseduje policijsku uniformu, te da je nekada bio i pripadnik policije.

Facebook
 

Takođe, Džonić je prisustvovao sahrani svog brata, snaje i bratanice i glumio ožalošćenog. Svedoci koji su ispratili porodicu Đokić rekli su da se Džonić ponašao veoma čudno i da je delovalo da nešto nije u redu.

Hapšenje

Glavni osumnjičeni za ova ubistva je Goran Džonić, a policija mu je ušla u trag tako što su ljudi od kojih je uzeo prigušivač za pištolj prijavili da su ga dali njemu. Naredni trag policije bio je novac.

Džonić je bio veoma blizak sa Goranom Đokićem, a neretko mu je i prao automobil, te je znao za štek koji je Đokić imao u njemu. Odmah po ubistvu Đokića, Džonić je vratio dug od 8.000 evra što je postalo još sumnjivije, ali motiv ubistva, kao i raskola koji je Džonić napravio među porodicama, nije utvrđen.

Kako je istraga krenula novac u iznosu od 43.000 evra pronađen je zakopan na placu koji se vodi na Džonićevog sina, a kako saznajemo, ovo nije cela suma novca koja je uzeta od Đokića, a sumnja se da je u pitanju pola miliona evra. 

Takođe, na pronađenom novcu i platnenoj vreći koji su iskopani u dvorištu placa forenzičkom analizom utvrđeni su DNK tragovi ubice i ubijenog Gorana Đokića. 

Policija je ispitala i celu porodicu Džonić, a nakon ispitivanja njegovih sinova Milana i Stefana, odlučeno je da i njih zadrže. Goran je inače odmah pokušao da delo prebaci na svoje sinove, ali nije uspeo. Ocu i sinovima sinoć je određen pritvor od 30 dana.

Goranovi sinovi, inače, takođe rade u državnim službama, jedan sin je zaposlen u Vojsci Srbije, a drugi je vatrogasac kao njegov otac. 

Facebook/Stefan Džonić/Milan Džonić
 

Milan i Stefan, navodno, imaju alibi za noć kada je ubijena porodica Đokić jer su obojica radila i nisu mogli direktno da učestvuju u samom zločinu. Ipak, na saslušanju je kasnije nezvanično potvrđeno da je jedan od braće bio drzak i nije hteo da sarađuje, dok drugi brat nije znao ništa o zločinu.

Nije poznato na koji način su oni umešani u delo, ali će sve biti utvrđeno daljom istragom.

Posle Džonića su uhapšena još četvorica muškaraca K.M., A.M., M. M. i D. M.

Braća K.M. i A.M. su danas saslušani u tužilaštvu, a Višem sudu u Nišu je podnet predlog za određivanje pritvora do 30 dana. Kako se navodi, reč je o braći Milošević iz Niša koji su od ranije poznati policiji zbog rasturanja narkotika.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike