Kumovi, prijatelji, porodica i prolaznici: Kako i zašto su likvidirane slučajne žrtve kokainskog rata kotorskih klanova?

15.10.2021

06:00

0

2015. godine u Beogradu rat je eskalirao, a žrtve su samo krenule da se ređaju

Kumovi, prijatelji, porodica i prolaznici: Kako i zašto su likvidirane slučajne žrtve kokainskog rata kotorskih klanova?
Copyright Profimedia

Na desetine žrtava stradalo je u obračunima kotorskih klanova koji su počeli krađom 200 kila kokaina krajem 2014. godine. Većina nastradalih bila je duboko upletena u kriminalne radnje i bili su  članovi organizovanih kriminalnih grupa "kavčana" i "škaljaraca", te su znali da su svakim korakom u opasnosti. Međutim, tu je i nekolicina onih koji su stradali samo kao kumovi, prijatelji i porodica onih koji su bili prave mete, a bilo je i slučajnih prolaznika koji samo nisu imali sreće.

Kokainski rat, kako se popularno naziva sukob između kotorskih klanova, datira od kraja 2014. godine kada je ukradeno 200 kila kokaina. 

Zarada od prodaje ove robe trebalo je da bude ravnopravno raspodeljena, ali u trci za novac i moć krađa ovih 200 kilograma droge samo je bila okidač za ono što je usledilo i što traje i dan danas.

Kao počinilac ove krađe teretio se Goran Radoman koji je na taj način hteo da naplati svoje odsustvo dok je bio u zatvoru, ali ga je to učinilo i prvom žrtvom ovog sukoba. Posle ubistva Radomana 2015. godine u Beogradu rat je eskalirao, a žrtve su samo krenule da se ređaju. Najveća žal ipak je ostala za nekolicinom onih koji nisu bili mete, a brutalno su likvidirani.

Saša Marković

Marković je ubijen 17. aprila 2015. godine u bečićkom naselju Ivanovići, dok je automobilom prilazio porodičnoj kući. Napadač koji je istrčao iz obližnje šume ispalio je više metaka u njegovom pravcu koji su ga usmrtili na mestu nesreće. 

Policijskom istragom došlo se do operativnih podataka da je Saša Marković ubijen greškom, a da je meta bio njegov kum Goran Đuričković koji je često boravio kod Markovića i koristio njegov automobil. Nekoliko meseci nakon ubistva Markovića, ubijen je i Đuričković hicima iz snajperske puške ispred svog ugostiteljskog objekta na budvanskom šetalištu.

Marković je bio uticajni crnogorski političar koji je tokom karijere bio član Velikog Kabineta LSCG za Spoljne poslove, direktor nezavisnog radija "Free Montenegro", predsednik Opštinskog odbora LSCG i član Malog kabineta LSCG.

Foto: Youtube / Printscreen
 

Godine 2005. godine kada je Liberalni savez doneo odluku da zamrzne sve aktivnosti i prekine svoj rad, Saša Marković prestaje da se aktivno bavi politikom i posvećuje se naučnom radu na polju geopolitike, od tada je njegov posao bio briga o porodici i pisanje knjiga i naučnih radova.

Miloš Bošnjak

U eksploziji bombe u Kotoru koja se dogodila u septembru 2016. godibne život su izgubili Goran Biskupović (28) i njegov prijatelj Miloš Bošnjak (25).

Oni su ubijeni improvizovanom napravom rasprskavajućeg usmerenog dejstva (MRUD), u trenutku dok su hodajući prolazili pored eksploziva.

Foto: Youtube / Printscreen
 

Biskupović je ubijen u ratu kotorskih kriminalnih klanova, dok je Bošnjak, veruje se, stradao jer se tog dana sa prijateljem i komšijom vraćao kući sa ponte udaljene stotinjak metara od kuće Biskupovića.

Kada su zakoračili u svoju ulicu, daljinski je aktivirana bomba sakrivena u žbunju, koja je ubojito delovala ka metama.

Dr Dragan Neno Zečević

U kafiću "Trofej" u Bečićima su u decembru 2016. godine ubijeni Đorđe Boreta (32) i Dr Dragan Zečević (69). 

Meta ovog napada koji je izveden sa skutera je bio samo Boreta, dok je doktor iz Novog Sada slučajna žrtva koja se našla u pogrešnom kafiću i za pogrešnim stolom.

- Moj suprug se samo našao u pogrešno vreme na pogrešnom mestu. To je bio njegov jutarnji ritual, da kupi novine i popije kafu u tom kafiću, i samo zato je poginuo – ispričala je Nataša Potić Zečević, supruga dr Zečevića, za medije tada.

Ubijeni Boreta važio je za oripadnika "škaljaraca", a tom prilikom ranjena je još jedna osoba, vlasnik tog kafića Ivo Stanišić. Napadači koji su tom prilikom počinili dva ubistva i jednu osobu ranili privedeni su licu pravde. Za ovo delo terete se Ratko Vušović i Vasilije Rafailović.

Prema navodima tužilaštva, ubistvo Borete organizovao je Nišlija Miljan Bulatović, koji je sa državljaninom Bosne i Hercegovine Vladimirom Šmanjom pružao logistiku Vušoviću i Rafailoviću. 

Ivan Nedović

U pucnjavi koja se dogodila u septembru 2017. godine u podgoričkom kafiću pogođeni su Podgoričanin Ivan Nedović sa 10 metaka, a njegov prijatelj Milić Minja Šaković sa pet.

Šaković, koji je inače okarekterisan kao pripadnik škaljarskog klana, preživeo je atentat, međutim za Nedovića, koji nema kriminalni dosije i nikakvu zabeležnu kriminalnu prošlost, hici su bili kobni.

Šakovića je zaštitio brat, ali za Nedovića nije bilo spasa.

Milić Šaković i Nedović sedeli su sa Markom Šakovićem u kafiću kada je naišao sivi BMW stranih tabilca. Tada je sa suvozačevog mesta izašao maskirani mušakarac, dotrčao do bašte lokala ograđene staklom i iz automata ispalio rafal koji je pokosio Nedovića i Šakovića za kafanskim stolom. Šaković je preživeo zahvaljujući bratu Marku koji se bacio preko njega i oborio ga na pod.

Radivoje Jovanović

Miloš Šaković ubijen je krajem marta 2019. godine u centru Podgorice, a kao slučajna žrtva stradao je Radivoje Jovanović. 

Šaković je sedeo u lokalu "Forum" u centru Podgorice,  a u njegovom društvu bili su njegova supruga i prijatelj sa ženom. Šaković je video kako Ulicom slobode iz pravca gradskog stadiona ide sumnjivi muškarac. U jednom momentu video je da sumnjivi muškarac, idući u njegovom pravcu, vadi pištolj i tako prolazi kroz masu ljudi koji su šetala gradom.

Foto: Youtube / Printscreen
 

Odmah ustao od stola i suprugu i prijatelje gurnuo sa strane kako bi ih spasio. Nakon toga je krenuo da beži u pravcu taksi vozila koja su bila parkirana naspram lokala. Napadač je odmah potegao pištolj, iz kog je ispalio više hitaca u pravcu Šakovića. Jedan od hitaca pogodio je i Jovanovića, koji je u tom momentu sedeo za susednim stolom.

Nedugo nakon pucnjave, obojica mladića su podlegli povredama. 

Andrija Gazivoda 

Cetinjanin Andrija Gazivoda ubijen je u februaru proše godine ispred teretane koja se nalazi u prostorijama Sportskog centra “Lovćen”, smatrano je da ovaj momak nije imao veze sa kriminalnim klanovima.

Šef cetinjske policije Igor Popović saopštio je tada u tamošnjem parlamentu da su ubistva Gazivode i Cetinjanina Petra Muhadinovića (51) posledica sukoba organizovanih kriminalnih grupa, ipak njegov otac tvrdi da je Andrijin jedini greh to što se družio sa “dva momka koji su imali problem” i što je majku jednog od njih - Vukana Vujačića, odvezao na Kosovo da vidi sina.

Foto: Facebook
 

Radi se o navodnim članovima kavačkog kriminalnog klana - Vukanu Vujačiću, Igoru Mašanoviću i Mariu Miloševiću koje policija i tužilaštvo sumnjiče za ubistvo Radomira Đuričkovića 10. oktobra 2016. godine na Cetinju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D.A.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike