Komšinica opisala poslednji susret sa sestricama pre užasne tragedije: "Nasmejala mi se i rekla čuvaj ga"

05.10.2021

18:45

0

Autor: J.J.

Devojčice su nastradale od posledica strujnog udara dok im je majka bila na poslu, a mlađa sestra spavala u krevetu

Komšinica opisala poslednji susret sa sestricama pre užasne tragedije: "Nasmejala mi se i rekla čuvaj ga"
karadjordjeva obrenovac strujni udar - Copyright Foto: 24sedam

Sestre M. V. (7) i M. V. (5) koje su nastradale u subotu u iznajmljenom stanu u Karađorđevoj ulici u Obrenovcu, gde su živele sa majkom i trogodišnjom sestrom, sutra će biti sahranjene na Novom groblju! Devojčice su nastradale od posledica strujnog udara dok im je majka bila na poslu, a mlađa sestra spavala u krevetu!

Njihov kum Aleksandar Marinković, u razgovoru za 24sedam, kaže da je devojčice pronašao u stanu, kako leže jedna preko druge, jer mu je prethodno komšinica javila da curi voda sa šestog sprata.

Napominje da od šoka, nije mogao da dođe sebi, ali je odmah alarmirao Hitnu pomoć.

 -Zauvek će mi ostati urezana u sećanju scena kada sam ušao u stan i zatekao njih dve kako leže jedna preko druge. To je bilo strašno i to nikada neću zaboraviti. To mi je jako teško palo, jer ih volim kao da su moja deca. Komšinica mi je javila da se voda sliva sa sprata, tačnije iz stana i ja sam odmah krenuo tamo jer živimo blizu, a kada sam otvorio vrata, video sam strašan prizor - objašnjava njih kum Aleksandar Marinković.

Foto: 24sedam
 

Strašna tragedija

Ističe, da je najmlađa devojčica pukom srećom preživela jer je u tim trenucima spavala.

- Njih dve su tragično izgubile živote jer nije bilo uzemljenja. Njihova treća sestra je spavala u sobi u tim tragičnim trenucima. Ona je dobro i kod mene je. Njihova majka je u jako lošem psihičkom stanju zbog svega ovoga, što se izdešavalo. Teško joj je. Ona je radila, kako bi zaradila novac da bi preživele. Radila je u rasadniku, i tog dana nije imala kod koga da ih ostavi, jer vikendom vrtić ne radi. Ona je vidno potresena zbog cele situacije, jer se borila za decu da bi imale šta da jedu, a umrle su gladne  - priča nam Aleksandar, koji je vidno potresen.

Bolna uspomena

Razgovarali smo i sa komšijama ispred zgrade u kojoj su devojčice živele sa majkom, za koje imaju samo reči hvale.

- Ništa više neće biti isto nakon ove tragedije. Svi stanari su se potresli. Često sam viđala devojčice kada izađu ispred zgrade sa majkom. Jednom smo se srele ispred lifta i jedna od devojčica mi je poklonila cvetić i rekla mi je da ga čuvam. To je za mene bio veoma emotivan trenutak i lep znak pažnje. Nakon toga mi se nasmejala... Uhvati me tuga kada se setim da ih više nema... Uvek su mi se javljale, kao i njihova majka. Ovo je strašna tragedija, i duboko me je potreslo što su stradale. Ne znam kako je sve ovo ona podnela, ali bi za mene to bio kraj života, kada bih ostala bez svoje dece. Poslednji put sam ih videla uoči Krstovdana...  - navodi komšinica.

Michal Jarmoluk/Pixabay
 

Postupak u toku

Podsetimo, prema pisanju medija, starateljstvo nad dvema devojčicama od 5 i 7 godina, koje su stradale od strujnog udara u stanu u Obrenovcu ima baba. Inače, tužilaštvo u ovom gradu razmatra i odgovornost i babe i majke u ovom slučaju, a veliki su izgledi i da majka ostane bez starateljstva nad trećim detetom, devojčicom od 3 godine, koja je u trenutku tragedije bila sa sestrama u stanu, ali je spavala.

Takođe, Osnovno javno tužilaštvo u ovom gradu vodi istragu kako bi utvrdilo okolnosti pod kojima su deca izgubila živote. Takođe, ostalo je i da se utvrdi da li će roditelji, tačnije majka dece, snositi odgovornost. Kako su preneli mediji, iz Osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu je rečeno da je u toku  predistražni postupak, a mnoge činjenice upućuju na to da je posredi kršenje porodičnih obaveza.

- U ovom momentu možemo saopštiti da je utvrđeno da je uzrok smrti dece strujni udar. Nadalje, tužilaštvo utvrđuje sve ostale okolnosti. Postoji osnov da roditelji odgovaraju, a to je kršenje porodičnih obaveza iz člana 196 Krivičnog zakonika. Kada Tužilaštvo utvrdi sve okolnosti pod kojima se sve dogodilo i gde se ko nalazio od roditelja tj. gde se majka nalazila, pošto je otac na izdržavanju zatvorske kazne, biće doneta odluka - rečeno je.

Takođe, da li postoji osnov i za neko drugo krivično delo, pokazaće veštačenje.

Profimedia
 

- Tužilaštvo je radilo i juče, izdavalo je naredbe za određena veštačenja koja su nastavljena, a koja treba da utvrde sve okolnosti i činjenice relevantne za postojanje ili kršenje porodičnih obaveza ili nekog drugog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti. Možda se pokaže i da ne postoji krivično delo, ali po svemu sudeći, sve vodi ka tome da su obaveze kršene - dodali su.

Zatvorska kazna za kršenje porodičnih obaveza

Kako stoji u Članu 196 Krivičnog zakonika Republike Srbije, navodi se da "ko kršenjem zakonom utvrđenih porodičnih obaveza ostavi u teškom položaju člana porodice koji nije u stanju da se sam o sebi stara, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

Takođe, zatvorska kazna od jedne do osam godina sledi ukoliko nastupi smrt člana porodice.

-Ako izrekne uslovnu osudu za delo iz st. 1. i 2. ovog člana, sud može odrediti obavezu učiniocu da izvršava svoje zakonom utvrđene porodične obaveze", propisuje Krivični zakonik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike