Misterija ubistva gardista još uvek nerešena: Ko je pucao u Topčideru? Milovanović u mrtvačkom ropcu vikao "Iznutra, iznutra"!

05.10.2021

10:12

0

Autor: 24sedam

Gardisti su pronađeni su sa više prostrelnih rana od kojih su ubrzo preminuli.

Misterija ubistva gardista još uvek nerešena: Ko je pucao  u Topčideru? Milovanović u mrtvačkom ropcu vikao "Iznutra, iznutra"!
17621 - Copyright Foto: Wikipedia
 


U okviru kasarne Topčider, ispred podzemnog vojnog objekta Karaš pod nerazjašnjenim okolnostima poginula su dvojica gardista Vojske Srbije i Crne Gore - Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović.

Gardisti su pronađeni su sa više prostrelnih rana od kojih su ubrzo preminuli.

Svedoci

Pored Milovanovića i Jakovljevića, toga jutra je u patroli bio i vojnik Papić. Kada je Milovanović krenuo u obilazak objekta pitao je Jakovljevića i Papića koji od njih dvojice će ići s njim. Prema izveštaju nezavisne komisije, Papić se prvi javio, ali je zatim Jakovljević rekao da će ići on, dok je
Papić ostao na ulazu.

Kao jedan svedok koji bi najviše mogao da pomogne u rešavanju ovog slučaja pominje se i oficir Saša Reljić koji je više puta u Tužilaštvu  i tada je navodno izneo tvrdnje da nije tačno da je u podzemnom objektu "Karaš" na Topčideru jedan vojnik ubio drugog, a zatim izvršio samoubistvo. On je tada ispričao da je dvojicu gardista ubio visoko pozicionirani pripadnik MUP, ali je to sve što je od Reljićevog svedočenja dospelo u javnost.

Prva istraga koju je izvršila vojna komisija na čelu sa Vukom Tufegdžićem zaključila je da je Jakovljević ubio Milovanovića, da bi potom izvršio samoubistvo, prilikom čega je ispaljeno 20 metaka. Ipak, nezavisna komisija koja je formirana na inicijativu Visokog saveta odbrane SCG, na čijem čelu je bio Božidar Prelević, zaključila je da je gardiste ubila treća osoba i odbacila mogućnost da je Jakovljević izvršio samoubistvo. Ova tvrdnje povrđene su i kasnije u Vašingtonu, ali i od strane našeg  stručnjaka neuropatologije i forenzičke patologije Ljubiše Dragovića koji je istakao da su obojica gardista sasvim sigurno ubijena od strane trećeg lica.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović
 

I pored svih istraga i zaključaka i dalje je zvanična verzija da su oni izvršili samoubistvo.

Ono što je dodatno zbunjujuće jeste izjava vodnika Marka Kovačevića, koji je pitao ranjenog Milovanovića: Sine, odakle je pucano? Vojnik je odgovorio: Iznutra, iznutra!

Porodica

Draganov otac, Janko Jakovljević prošle godine je istakao za medije da ne želi nikakav novac već samo istinu i ime ubice.

- Za ovih 16 godina svašta smo preživeli... osim bola i nepravde koji su svakodnevni. Niko ne zna ničiji bol. Kažu, tužiš državu, a ja samo želim istinu. Svašta smo preživljavali kad iz našeg sela krenemo ka sudu u Beograd. Sagnemo glavu, odćutimo. Žalosno je sve što se dogodilo i što se još uvek događa sa našom decom i nama koji smo evo ovde - priča otac ubijenog vojnika, Janko Jakovljević.

Advokat porodice, Predrag Savić jednom prilikom je objasnio zašto smatra da ovaj slučaj ni posle 11 godina istrage nije rešen.

- 'Ovaj slučaj neće biti rešen dok ne protekne 20 godina od ubistva vojnika… Najmanje 20'. To je još 2010. godine rekao advokat Vladan Batić - Predrag Savić, advokat porodica ubijenih gardista.

Vladan Batić preminuo je 2010. i bio je svojevremeno advokat porodica gardista i tada je tvrdio da „mnogi u vojsci znaju zašto su vojnici ubijeni i zašto su streljani".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike