"Sretnijeg čovjeka u Crnu Goru nije bilo od mene one noći kada sam osvetio sina": Vratio dug u krvi!

08.09.2021

18:55 >> 05:41

0

Autor: Mi. S.

Nikola Kaluđerović izvršio je krvnu osvetu zbog ubistva sina jedinca

"Sretnijeg čovjeka u Crnu Goru nije bilo od mene one noći kada sam osvetio sina": Vratio dug u krvi!
Copyright YouTube/Printscreen

Godišnjica smrti Nikole Kaluđerovića, najpoznatijeg crnogorskog osvetnika, biće uskoro obeležena na Cetinju.

On je osvetio ubistvo sina jedinca, počinivši dvostruki zločin iz bezobzirne osvete, za šta je osuđen na 20 godina robije, od kojih je odležao devet. Jedno vreme 1993. godine ćeliju je delio sa poznatim glumcem Žarkom Lauševićem, takođe osuđenim za dvostruko ubistvo.

Pročitajte još:

Nikolin sin jedinac Željko koji je tada imao 23 godine, da podsetimo, ubijen je ispred kafića “Čarli” na Cetinju neposredno posle kafanskog obračuna 1987. godine. Nikolin sin nije bio akter obračuna, već je razdvajao zavađene, a preminuo je tri dana kasnije u podgoričkoj bolnici. Za zločin je osumnjičen Rade Grdinić, s kojim je u kafani bio i mlađi brat Rajko. U januaru 1989. Nikola je ubio Rajka na ulici, ali i mladića koji je kobnog momenta bio s Rajkom u društvu, potpuno nedužnog Dragana Šofranca.

Nikola Kaluđerović na suđenju YouTube/Printscreen

Posle izlaska iz zatvora Kaluđerović je medijima pričao da je to morao da učini.

– Kod mene se to moralo desiti. Ja sam to morao učiniti. Nije bilo oproštaja. Samo se čekao momenat, ali nije bilo lako ni ubiti. Danima sam tražio ubicu. Jurio sam ga po Beogradu, Hrvatskoj, Italiji” – govorio je tada Nikola.

U jednoj od ispovesti koju je dao tada Kaluđerović se prisetio te zime 1989. godine. Čekao sam ga svuda. Ma svuda, čoveče. Lutam, tragam, neko mi dojavi… Pa opet isto. Nekoliko puta sam ga sretao u društvu. Jednom je bio sa devojkom. Pošao sam kod njenog oca i rekao mu da je skloni od njega da se slučajno ne desi da nju ubijem greškom. Poslušao me. Pratio sam krvnika i do Splita. Svuda, svuda. Na kraju, desi se da mlađeg brata ubice, Rajka Grdinića, koji je takođe učestvovao u obračunu u kojem mi je ubijen sin, nađem jedne večeri kod Svetog Stefana, kod kafića “Orion”. Dan je 21. januar 1989. godine. Sa nekim je u društvu. Prilaze kolima. Viknem mu: “Ladni, Ladni”, tako su ga zvali. U tom trenutku on je potrčao prema autu. Opalio sam iz puške i tada najverovatnije ranio nedužnog mladića, Šofranca, koji je bio sa Grdinićem. Prišao sam još korak, dva i krenuo ponovo da opalim, ali mi se puška zaglavila – sećao se Kaluđerović.

Porodična grbnica Kaluđerovića YouTube/Printscreen

Vratio se, tvrdio je, nekoliko koraka nazad i spuštio pušku na zemlju da bi iščupao čauru.

– Grdinić se hitro digao i potrčao na mene. Brzo sam uhvatio pušku u širem prostoru, dok ju je on ščepao u užem. Vukli smo se za nju. Kada smo bili licem u lice, viknuo je: “Pizdo, gotov si”. Nisam žalio svoj život. Video sam čistu smrt pred očima, ipak je to bio mladić u snazi od dvadesetpet godina – uzbuđeno je govorio Nikola i nastavio:

– On je napravio pet-šest dosta jakih trzaja. Kroz glavu mi je prolazilo hiljade misli, hiljade slika.

Kaluđerović u sudnici YouTube/Printscreen

Kaluđerović je, kako je rekao, iskreno žalio zato što je ubio nevinog Šofranca, ali da se nije osvetio ubio bi sebe.

– Sretnijeg čovjeka u Crnu Goru nije bilo od mene one noći kada sam osvetio sina. Lakše ćeš proć’ bilo đe nego na Cetinje da ostaneš dužan krv nekome. Ovđe se to vazda raćunalo kao dug” – govorio je tada Kaluđerović.

Tokom odsluženja zatvorske kazne Kaluđerović je delio ćeliju sa Žarkom Lauševićem. Poznati glumac o tome je pisao u svom romanu “Godina prođe, dan nikad”, a objasnio je i da je Kaluđerović kumovao nazivu romana.

Na grobu sina posle odslužene zatvorske kazne YouTube/Printscreen

U analima jugoslovenskog pravosuđa ostaće zabeležena i Kaluđerovićeva izjava tokom davanja završne reči na suđenju.

– Poijavio sam se pred sud, ne da bramim sebe, već da kažem istinu koju sam počinio te nesrećne noći za mene i porodicu Šofranac. Smatram da nijesam nijednom u iskazu, đe se mogu setiti, rekao netačnu riječ. Mora javni tužilac da shvati da ja nemam nikog, da mene ne interesuje kazna koju ćete vi odmeriti prema meni. I danas da me pustite sa ovog suda mora da ste svjesni da ja nemam gdje. Moj dom je zatvoren – kazao je, tom prilikom, Kaluđerović.

Pročitajte još:

Kasnije je govorio da, iako je osvetio, sina nije našao mir. Preminuo je 10. oktobra prošle godine na Cetinju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike