Kao u holivudskom hororu: I Srbija je imala svog Džeka Trboseka, a on nije jedini zbog kojeg se mnogima krv ledila u žilama

05.01.2021

08:45 >> 09:18

0

Autor: N. Gavrilov

Baba Anujka, Miodrag Stole Trifunović, Mitar Sekulić, Dragan Marković… samo su neka od imena na listi najvećih srpskih serijskih ubica

Kao u holivudskom hororu: I Srbija je imala svog Džeka Trboseka, a on nije jedini zbog kojeg se mnogima krv ledila u žilama
Pixabay

“Noć veštica”, “Teksaški masakr motornom testerom”, “Vrisak”, serije o Džeku Trboseku… inspirisani su što stvarnim, što fiktivnim ličnostima koje su na brutalan način ubijale svoje nevine žrtve. Međutim, malo ko zna da su na našim prostorima postojale osobe čije bi krvave biografije bile dostojne najvećeg holivudskog horora.

Baba Anujka Foto:Wikipedia

Baba Anujka – Banatska veštica otrovala do 150 ljudi

Pitomo selo Vladimirovac, na pola puta između Pančeva i Vršca, poznato je po poljoprivredi i miroljubivim ljudima, ali se zahvaljujući jednoj misterioznoj ženi upisalo na mapu svetskog kriminala. Baba Anujka, koju su mnogo prozvali i „banatskom vešticom”, prvi je serijski ubica sa ovih prostora – navodno je svojim otrovom ubila između 50 i 150 ljudi.

Ana di Pištonja, krajem 19. i početkom 20. veka, u smrt je odvela na stotine ljudi uz pomoć „vodice” koja je sadržala najopasnije otrove kao što su arsen, tatula, mišomor i živa. Meštani i danas pričaju o njenoj visokoj inteligenciji, zbog čega su bile potrebne decenije da je uhvate i osude.

Prema rečima seljana, Anujka je bila neko ko je mogao da reši ljubavne probleme, leči bolesti, ali i da po narudžbini smućka smrtonosni napitak. „Đavolju vodicu” je naplaćivala „debelo”, a njena zlodela nisu mogla da se otkriju, jer su naručioci često bili članovi porodice žrtava, koji bi odbijali odbukciju posle smrti „voljenog”.

Anujkina kuća pre nego što je srušena Promo/ Mirča Maran

– Na neki način je bila samouki hemičar, a veruje se da je od nekog izučila zanat, jer je u to vreme bilo dosta travara. To je bila druga polovina 19. veka, a ona je živela preko sto godina. Onda možete samo da naslutite koliko je dugo trajala ta njena „karijera” trovačice – navodi istoričar Mirča Maran.

Baba Anujka je “pala” 1929, kada nije dobro procenila količinu otrova namenjenu žrtvi. Žrtva je preživela i sve prijavila službama. Baba Anujkina pomoćnica je pod pritiskom priznala zlodelo njene “šefice”.

Baba Anujka je 1929. osuđena na 15 godina zatvora, kada je već imala 90 godina.

Stole Trifunović – srpski Džek Trbosek

Miodrag Stole Trifunović je ubio i silovao 14 žena, a nadimak “srpski Džek Trbosek” je dobio jer je bio opčinjen engleskim serijskim ubicom. Ubistva su mu pričinjavala zadovoljstvo, a pored Trboseka, bio je opčinjen i Balzakovom knjigom “Golišave priče”.

Koren njegove psihopatije traži se u njegovom najranijem detinjstvu, kada je njegov otac u kuću dovodio prostitutke, a njegovu majku terao da peva dok ga one zadovoljavaju. Priča se da je odmalena sanjao kako najpre davi prostitku, a potom je siluje i ubija. Svoje prvo zlodelo počinio je sa 15 godina, kada je silovao devojčicu od 12.

Prvo ubistvo Trifunović je počinio 31. januara 1948. godine, a posle toga su se njegova krivična dela samo nizala. Ubio je čak i sestru svoje žene, a navodno je zločine činio sa perikom, lažnim brkovima, bradom i u odelu koje je ukrao iz stana glumca Milivoja Mavida Popovića. Dolijao je kada je počeo da ubija muškarce.

Prema svedočenju jedne devojke koja je preživela njegov napad, Stole ju je terao satima da sluša njegovu poeziju prilikom iživljavanja. Posle hapšenja je priznao da su mu ubistva donosila zadovoljstvo i da mu ni zbog čega nije žao. U zatvoru je izvršio samoubistvo. Iz zatvorskog kreveta je iščupao dve šipke, oko vrha jedne šipke zamotao je deo čaršava i nabio je sebi u usta, a drugom šipkom je sebi probio srce.

Mitar Sekulić – Danju dobroćudni  mesar, noću krvoločni ubica

Krajem četrdesetih godina, u Beogradu su se dešavala mnogobrojna ubistva i silovanja žena, i ta krivična dela uglavnom su pripisivana Stoletu. Međutim, novo otkriće je šokiralo poznanike lokalnog nasmejanog mesara, za kojeg se utvrdilo da stoji iza nekih od ubistava. Reč je o Mitru Sekuliću, serijskom silovatelju i ubici.

Pixabay

Sekulić je danju bio nasmejan i vredan radnik mesare, a noću bi tražio svoje žrtve. Odvlačio bi ih u mračne prolaze i iživljavao se nad njima. Telo Milene Petrović (30) pronađeno je u mračnom delu Cvijićeve ulice i sumnjalo se na Stoleta. Međutim, ono što je bunilo policajce je to što žrtva nije imala Stoletov “potpis”. Bila je gola, silovana, zadavljena, garderoba i nakit su odneseni, a pored nje je bio jedan primerak lista “Borba”.

Pročitajte još

Sledeće godine pronađeno je telo tinejdžerke Jele Đukić (17) na Zvezdari, a pored nje je takođe ostavljen list “Borba”. Prvi tragovi doveli su policiju do Sekulića, kada ga je prijavila devojka Marija Mitrović koju je silovao, ali nije uspeo da ubije. Ubrzo se javilo više od deset devojaka sa istim tvrdnjama. Uhapšen je u zasedi na Železničkoj stanici, dok je vrebao žrtvu. Preminuo je u zatvoru posle tuče sa drugim zatvorenicima.

Dragan Marković – U zatvoru shvatio da želi da ubija žene

Dragan Marković je služio kaznu u zatvoru zbog više krivičnih dela, od nasilničkog ponašanja do razbojništva i krađa. Navodno mu se u zatvoru javila želja da ubija žene i zacrtao je sebi da će to učiniti čim izađe iz kazamata.

Marković je 1948. izašao iz zatvora u Kruševcu. Ubio je Milojku Krasavčić (60) i posle zločina pobegao u Rijeku. Tamo je želeo da se pritaji neko vreme, međutim, ubrzo je shvatio da niko ne zna za ubistvo, niti da je on bilo kome sumnjiv. Nastavio je sa svojim zlodelima. Nedaleko od njegove kuće u selu Straža kod Loznice ubio je Natašu Miletić, jer mu se prva našla na putu. O njegovim zlodelima još uvek se zna malo. Takođe, nije poznato ni kada je i kako je preminuo.

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti