Davinić opet oslobođen optužbi za zloupotrebe

30.11.2020

13:09 >> 14:10

0

Autor: E. H.

Nekadašnji ministar odbrane SCG se teretio da je 2005. na štetu Srbije preduzeću J iz Podgorice pribavio imovinsku korist od 1.617.686 dolara, a Crnoj Gori k

Davinić opet oslobođen optužbi za zloupotrebe
Copyright Prvoslav Davinić Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Viši sud u Beogradu oslobodio je nekadašnjeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića od optužbi da je zloupotrebio službeni položaj prilikom prodaje viška naoružanja vojske SCG preduzeću iz Podgorice. Takođe, Davinić i general Milun Kokanović u ovom slučaju su oslobođen i od optužbi da su zajedno zloupotrebili službeni položaj prilikom kupovine stana načelniku Generalštaba Vojske SCG Ljubiši Jokiću.

Ovo je druga po redu prvostepena presuda kojom su Davinić i Kokanović oslobođeni od optužbi u ovom slučaju, nakon što im je suđenje ponovljeno po nalogu Apelacionog suda, koji je usvojio žalbu tužilaštva na prvu oslobađajuću presudu. I na novu presudu tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu.

Ostade samo “satelit”

Davinić je u poslednjih desetak godina pravosnažno oslobođen po tri optužnice za takozvanu – aferu Pancir, zatim za stanove namenjenih “Kobrama”, i stan za namenjen jednom oficiru, a i dalje mu je u toku suđenje u slučaju poznatom kao “satelit”.

On je dobio pravosnažnu uslovnu osudu, u slučaju poznatom kao “barkasa”, povodom optužbi da je 2005. godine Crnoj Gori poklonio vojni brod barkasa vredan oko 3.6 miliona dinara, i tako prema stavu suda, oštetio budžet državne zajednice.

Davinić je oslobođen od optužbi da je 2005. godine preduzeću „J” iz Podgorice pribavio imovinsku korist u iznosu od 1.617.686 američkih dolara, a državi Republici Srbiji naneo imovinsku štetu u tom iznosu.

Oslobođen je i od optužbi da je iste godine Crnoj Gori pribavio imovinsku korist u iznosu od 1.528.477 američkih dolara, a Srbiji naneo imovinsku štetu u istom iznosu, povodom realizacije komisionog ugovora o prodaji naoružanja, iako je znao da je svo to naoružanje, kao imovina Državne zajednice SCG koja se nalazi isključivo na teritoriji Srbije – po teritorijalnom principu imovina Srbije.

Pročitajte još: Suđenje bivšoj manekenki traje već deset godina, zatvor joj i dalje preti

Tužilaštvo navodi da su zbog toga sva novčana sredstva ostvarena prodajom naoružanja morala da se uplate na poseban predračun u okviru konsolidovanog računa trezora Narodne banke Srbije.

Treće delo za koje je oslobođen zajedno sa Kokanovićem tiče se kupovine stana za Jokanovića. Optužnicom se terete da su Jokanoviću pribavili imovinsku korist od 26.628 evra, a Ministarstvo odbrane DZ SCG naneli imovinsku štetu u tom iznosu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike