Momčilo Perišić osuđen zbog špijunaže! (FOTO)

05.02.2021 | 10:18 >> 10:39

Autor: Jelena Stokic Jovanovic

Ova afera otkrivena je sredinom marta 2002. godine kada je Perišić uhapšen u motelu Šarić na Ibarskoj magistrali, gde je sedeo sa službenikom američke am

Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Momčilo Perišić,bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije,osuđen je danas pred Višim sudom u Beogradu,prvostepenom presudom na tri godina zatvora zbog špijunaže.

Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Istom presudom nekadašnji pripadnici VJ Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković kojima se na teret stavlja da su poverljiva dokumenta dostavljali Perišiću, koji ih je,kako se tvrdi,predao američkom diplomati Dejvidu Nejboru, osuđeni su na po godinu i po dana zatvora zbog odavanja vojne tajne.

Pročitajte još

Ova afera otkrivena je sredinom marta 2002. godine kada je Perišić uhapšen u motelu “Šarić” na Ibarskoj magistrali, gde je sedeo sa službenikom američke ambasade. On je u to vreme bio potpredsednik Vlade Srbije zadužen za bezbednost i pozvao na poslanički imunitet.

Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Slučaj je ponovo aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.

Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za “odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru”, koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto, i sada je pred krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

PRVO OSUĐEN NA 27 GODINA U HAGU, PA OSLOBOĐEN

Perišić je pred Haškim tribunalom prvobitno bio osuđen na 27 godina krivim za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu i Srebrenici, kao i za raketiranje Zagreba, ali je na kraju ipak oslobođen.

Ubrzo pošto se 2005. godine predao Haškom tribunalu, Perišić je pušten na privremenu slobodu do početka suđenja, koje je počelo tri godine kasnije. Prvostepena presuda, kojom je osuđen na 27 godina zatvora, donesena je 2011. godine.

Pretresno veće Haškog tribunala je Perišića, koji je funkciju načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije obavljao između 1993. i 1998 godine, proglasilo krivim za pomaganje i podržavanje zločina u Sarajevu i Srebrenici, kao i za raketiranje Zagreba. Tada je ustanovljeno da je pod njegovim nadzorom Vojska Jugoslavije obezbeđivala logističku i kadrovsku pomoć Vojsci Republike Srpske (VRS) i Srpskoj Vojsci Krajine (SVK).

Pretresno veće ustanovilo je da nije dokazana efektivna kontrola Momčila Perišića nad pripadnicima VRS koji su počinili zločine u Sarajevu i Srebrenici, ali je i naglasilo da je Perišić bio obavešten o zločinima VRS u Sarajevu, kao i da je pre jula 1995. u Srebrenici bio upoznat sa činjenicom da je VRS sklona napadima na civile.

Perišić je prvostepenom presudom proglašen krivim i za granatiranje Zagreba, jer svoje podređene koji su u tom gradu izvršili zločin nije kaznio, iako je bio obavešten o oba raketna napada na glavni grad Hrvatske.

Dve godine kasnije, Žalbeno veće Tribunala u Hagu, sa sudijom Teodorom Meronom na čelu, oslobodilo je Perišića po svim tačkam optužnice, uz obrazloženje da pomoć koju je VRS dobijala od Vojske Jugoslavije nije bila upućena u cilju pospešivanja krivičnih dela VRS u Sarajevu i Srebrenici, već samo ukupnih ratnih namjera VRS.

-Momčilo Perišić nije odgovoran ni za to što nije kaznio pripadnike Vojske Jugoslavije koji su učestvovali u granatiranju Zagreba –  navelo je tada Žalbeno veće, jer, rekao je sudija Meron, na dan granatiranja nije imao efektivnu kontrolu nad njima. Odmah po izricanju drugostepene presude, Perišić je iz pritvora u Ševeningenu pušten na slobodu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam