„Zemunac“ snabdevao Njujork heroinom: Žarko uhapšen u Bugarskoj, isporučuju ga Americi!

12.02.2021

19:45 >> 18:52

0

Žarko Momčilović (40) uhapšen u Sofiji zbog sumnje da je organizovao narko-grupu koja je iz Turske švercovala heroin za SAD. Nakon ranjavanja 2007. mediji

„Zemunac“ snabdevao Njujork heroinom: Žarko uhapšen u Bugarskoj, isporučuju ga Americi!
Copyright Droga i novac zaplenjeni nakon akcije po nalogu američkih vlasti Foto: Profimedia/ MUP R Bugarske/Printscreen

Žarko Momčilović (40), vođa sedmočlane bande koja je početkom februara uhapšena u Srbiji i Bugarskoj zbog šverca heroina iz Turske u SAD, biće izručen Americi, saznaje 24sedam. Protiv Momčilovića se i kod nas vodi postupak zbog šverca droge, ali su vlasti u Sofiji odlučile da ga proslede u Njujork.

Momčilović je uhapšen u velikoj akciji koju su pokrenule američka DEA i Federalno okružno tužilaštvo u Njujorku. U Srbiji su uhapšene dve osobe, a u Bugarskoj pet. U akciji je zaplenjeno 22 kilograma heroina, za koji se sumnja da je samo delić velikog tovara koji je iz Turske upućen ka Americi u organizaciji Momčilovića.

Žarko Momčilović, koji se smatra vođom ove bande, pre sedam godina je ranjen u Bugarskoj. Tamošnji mediji pisali su da se obračun u sofijskom elitnom naselju Bele breze dogodio zbog trgovine drogom, a Momčilovića su dovodili u vezu sa „zemunskim klanom“, tačnije sa grupom Mlađana Mićića, zvanog Pacov, koji je predvodio požarevaku ispostavu „zemunaca“.

Mlađan Micić Pacov Foto: MUP

Nakon pucnjave, mediji su izvestili da su u obračunu ranjeni dvojica Makedonaca, žena iz Srbije i njen šestomesečni sin. Svi su se nalazili u automobilu na koji su napadači otvorili vatru. Ubrzo je utvrđeno da se radi o Žarku Momčiloviću i Jovici Lukiću, koji su imali falsifikovane pasoše na ime Igor Momirovski i Metodij Došev.

Bugarski mediji: Nakon hapšenja Joce Amsterdama u Sofiji 2002. banda se priklonila “zemunskom klanu”

I tada su bugarski mediji pisali da se ova grupa sumnjiči za isto krivično delo za koje se i sada tereti – šverc heroina iz Turske u SAD.

Prema pisanju medija, grupa je najpre bila okupljena oko Sretena Jocića Amsterdama, koji je 2002. uhapšen u Sofiji po poternici Interpola. Nakon njegovog hapšenja priklonili su se „zemuncima“.
Koluvijin šofer vozio drogu za Momčilovića

Predrag Koluvija Printscreen

U akciji koju je po nalogu DEA sprovela srpska policija, kako je 24sedam pisao, uhapšen je i Miloš T. iz Čajetine, vozač Predraga Koluvije, optuženog u slučaju „Jovanjica“ za šverc 600 kilograma marihuane.

I Miloš T. se našao na optužnici sa Koluvijom zbog kanabisa, ali je sud u septembru prošle godine odlučio da mu ukine pritvor. On je to očigledno iskoristio da švercuje heroin!

Nakon ranjavanja 2007, srpski mediji su pisali da i Srbija traga za Lukićem i Momčilović i da je za njima beogradski Interpol raspisao poternice za šverc narkotika.

Još 2003. godine inspektori beogradske policije zaplenili su deset kilograma čistog heroina i oko dva kilograma paracetamola, čija se ulična vrednost procenjivala na više od 500.000 evra. Policiji je, i pored blokade i potere, tada 22-godišnji diler Žarko Momčilović uspeo da pobegne.

Operativci kriminalističke policije su na presecanju ovog narko-lanca radili gotovo dva meseca. Posle dobijene informacije o dolasku pošiljke, Momčiloviću su napravili zasedu. Međutim, on je primetio da ga prati policija i odmah se dao u beg i pri velikoj brzini iz Križanićeve krenuo ka Ulici Zage Malivuk na Zvezdari. Međutim, tu mu je put presekao drugi policijski automobil. U opštoj gužvi, Momčilović je uspeo da istrči iz auta i umakne policiji okolnim ulicama.

Pročitajte još

Detaljnim pretresom automobila pronađena je torba sa 22 paketa. U njima je bilo 9.974 grama heroina, kao i 1.975 grama paracetamola koji se meša sa narkoticima. Policija je odmah raspisala poternicu za Žarkom Momčilovićem, koga su zbog trgovine drogom i ranije privodili inspektori Odeljenja za suzbijanje narkomanije. Kako se ispostavilo, on je pobegao u Bugarsku, gde je naredne četiri godine živeo pod lažnim identitetom.

Pod kojim okolnostima je Momčilović uspeo da izbegne izručenje Srbiji, zasad nije poznato, ali je izvesno da ga čega duga robija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike