U Srbiji u bekstvu 14 godina, na Krimu u novinama i na bilbordima: Ko je Slaviša kojeg je Rusija izručila zbog ubistva

03.03.2021

19:45 >> 11:16

0

Slaviša Karabašević osuđen je u odsustvu na devet godina zatvora zbog ubistva Elvisa Žeželja 2002. godine

U Srbiji u bekstvu 14 godina, na Krimu u novinama i na bilbordima: Ko je Slaviša kojeg je Rusija izručila zbog ubistva
Copyright Printscreen/ Youtube

Slaviša Karabašević (50) iz Požarevca, kog je Ruska Federacija izručila Srbiji zbog ubistva iz 2002. godine, ne samo da se nije ponašao kao begunac prethodnih deceniju i po, već je postao i kulinarska zvezda na Krimu.

Karabašević je izručen u novembru trenutno izdržava zatvorsku kaznu od devet godina, na koju je osuđen u odsustvu, zbog ubistva nemačkog državljanina Elvisa Žeželja (30).

Printscreen/Instagram/leslavish

Pet metaka iz “duge devetke”

Prema optužnici, Karabašević je Žeželja usmrtio ispalivši mu u glavu i telo pet hitaca iz pištolja “duga devetka” u ataru sela Melnica kod Petrovca na Mlavi. Potom je nazvao Elvisovog prijatelja M. K., koji živi u Nemačkoj, i rekao mu da je ovaj uhapšen, pa treba da mu pošalje 7.000 evra za advokata. Pošto je dobio taj novac i potrošio ga, osuđen je i za prevaru.

Karabašević je 2003. bio oslobođen krivice, ali je Apelacioni sud naložio ponavljanje postupka. Pošto je oslobođen i drugi put, u junu 2005. je pušten iz pritvora, kada je pobegao iz Srbije i zbog čega je za njim raspisana međunarodna poternica. Potom mu se sudilo u odsustvu, a osuđen je 2018. godine.

U bekstvu bio 14 godina

Karabašević je u bekstvu bio punih 14 godina. U Dnjepar u Ukrajinu je stigao 2007. kod svoje druge žene, a kasnije se prebacio u Sevastopolj. Ono što je interesantno je da je za vreme skrivanja od srpskog pravosuđa postao javna ličnost na Krimu.

Na Krimu se proslavio kao vlasnik restorana “Le Slaviš” u centru Sevastopolja, a navodno je kod njega često dolazio bivši gubernator Sevastopolja, ali i mnoge druge javne ličnosti.

Tamošnjim medijima je davao intervjue i fotografisao se za lokalne novine, a osim u novinama njegove fotografije mogle su se videti i na bilbordima kao reklama za njegov restoran. Za medije je između ostalog rekao i da je kulinarsku karijeru počeo sa 17 godina u Nemačkoj, gde je prao sudove i pomalo kuvao u jednom restoranu koji je imao tri “Mišlenove” zvezdice. Onda ga je, kako je rekao, primetio čuveni kuvar Viticigman i oduševio se njegovim kačamakom sa čvarcima, maslinovim uljem i parmezanom.

Pročitajte još

Prema pisanju medija, Slaviša je tamošnjim novinarima pričao je kako se stiče slava upornim radom i da se prema gostima treba odnositi kao prema prijateljima.

Prijatelji s Krima u šoku nakon hapšenja

Javnost na Krimu ostala je šokirana kada je on uhapšen 5. avgusta 2019. godine. Niko od nejgovih poznanika nije znao da se nalazi na Interpolovoj poternici, niti da je  u Srbiji osuđen zbog ubistva i prevare. Svoje poznanike je ubedio da ga srpsko pravosuđe progoni kao patriotu koji je branio Kosovo i Krajinu.

Ruski mediji tada su pisali da je Karabašević rođen na Kosovu i da je učestvovao u ratu devedesetih. Njegovi poznanici javljali su se preko društvenih mreža i tražili da se Srbin oslobodi i da ga vlasti ne izruče Srbiji. Tako je predstavnik organizacije “Sevastopoljska alternativa” Viktor Kiseljov molio da se Karabaševiću da politički azil. Iako je sud naveo da je on ubio čoveka u Srbiji, njegovi prijatelji govorili su da će da mu sude jer je “ratovao protiv kosovskih separatista”. Tu priču je medijima potvrdila Karabaševićeva sadašnja žena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike