Otkrivaju se nove malverzacije u Carini: Sa broda "isparilo" 95.000 litara nafte

17.03.2021

19:04

0

Da li i kakve veze imaju novootkrivene malverzacije sa bivšim direktorom carine, Milošem Tomićem, ostaje da se ispita u istrazi koja je u toku

Otkrivaju se nove malverzacije u Carini: Sa broda "isparilo" 95.000 litara nafte
Copyright Foto: aul.gov.rs

Prilikom vanredne kontrole jednog domaćeg broda u luci Smederevo carinici su utvrdili da u njegovim brodskim tankovima nedostaje preko 95.000 litara nafte, čija bi tržišna vrednost bila oko 15 miliona dinara, saopštila je Uprava carina.

Potpunom demontažom jednog mernog mesta otkrili da se ispod poklopca nalaze pomenute lažne sonde u vidu epruveta i cevi, kao i da je količina nafte u brodskom tanku neuporedivo manja od prethodno očitane.

Nakon višemesečnog praćenja utvrđeno je da brod ulazi u Srbiju i izlazi iz nje sa „nerealno velikim količinama pogonskog goriva, za šta ne postoji ekonomska opravdanost“.

Osim toga, sumnju je izazivala i činjenica da je posada zbog nemogućnosti lociranja u našim teritorijalnim vodama isključivala elektronski sistem za praćenje plovila.

Pročitajte još:

– Prilikom poslednje detaljne kontrole ovog broda, koji je u luku Smederevo pristao zbog utovara rude, otkriveno je da je brod opremljen mehanizmom za lažiranje pri merenju goriva, zahvaljujući kojem se prilikom kontrola uvek očitava ona količina nafte koja odgovara brodskoj posadi – navodi se u saopštenju.

Konstatovano je da na brodu ima jedva nešto više od 5.000 litara nafte, i da upoređivanjem sa brodskom dokumentacijom, nedostaje količina od 95.508 litara ove akcizne robe.

Slučaj brodske posade koja je, najverovatnije u dužem periodu, vršila milionske malverzacije sa gorivom su predati policiji i tužilaštvu zbog postojanja elemenata krivičnog dela, navodi se u saopštenju Uprave carina.

Interesantna je činjenica da je sada očigledno moguće pronaći način da se malverzacije u Upravi carine reše, i da do sada to nije moglo da se čini jer je sve bilo pod velom tajne. Da li i kakve veze imaju novootkrivene malverzacije sa bivšim direktorom carine, Milošem Tomićem, ostaje da se ispita u istrazi koja je u toku.

Cela malverzacija se otkrila samo nekoliko dana pošto je objavljeno da se sumnja da je direktor Carine, Miloš Tomić, osumnjičen za niz sličnih afera.

Da podsetimo, Miloš Tomić je juče priveden na saslušanje u prostorije u SPBOK-a, a posle gotovo celodnevnog davanja iskaza pušten je na slobodu.

Sumnja se da iza brojnih pronevera u našoj zemlji stoji rukovodstvo Carine, a sve u sprezi sa ljudima iz kriminalnog miljea, pa čak i s pojedinim državnim funkcionerima.

Danas je Tomićev blizak saradnik,  nekadašnji šef odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Nemanja Manjak, priveden na saslušanje.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike