Broj pedofila upisanih u registar Marijinog zakona dramatično raste: Danas ih je već 416

19.04.2021

11:34

0

Zabranjeno im je da posećuju mesta na kojima se okupljaju maloletne osobe, vrtiće i škole

Broj pedofila upisanih u registar Marijinog zakona dramatično raste: Danas ih je već 416
Copyright Profimedia

Broj pedofila u Srbiji upisanih u registar koji predviđa Marijin zakon, munjevito raste. Početkom 2019. godine u ovom registru bilo je 96 imena, u oktobru iste godine 279, u oktobru 2020. godine – 371, a sada ih je 416, kako je za Telegraf.rs rečeno u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

Sve osobe koje se nalaze u ovom registru su pravosnažno osuđene za neko od krivičnih dela protiv polne slobode nad maloletnicima.

Ovaj registar donet je u septembru 2015. godine. Imena u njemu ne iznose se javno, jer se na podatke sadržane u ovom registru primenjuju odredbe zakona koje uređuju zaštitu podataka o ličnosti i tajnosti podataka, te podaci nisu dostupni javnosti. Oni se, naime, daju sudu, javnom tužiocu i policiji.. Njima sud ne može da ublažiti kaznu niti se on može uslovno otpustiti. Krivično gonjenje i izvršenje kazne ne zastarevaju za krivična dela ovog zakona koja su izvršena prema maloletnim licima – istaknuto je u Upravi.

Svaka osoba koja se našla u ovom registru, nakon odslužene kazne, dužna je da se javlja policiji i povereniku svakog meseca, najkasnije do 15. tog dana u mesecu. Ukoliko to ne rade, poverenik će o tome morati da obavesti sud.

Njima je, između ostalog, zabranjeno da posećuju mesta na kojima se okupljaju maloletne osobe (vrtići, škole…). U obavezi su da posećuje profesionalna savetovališta i ustanove. Takođe, moraće poverenika da obaveštava o promeni prebivališta, boravišta ili radnog mesta. U slučaju da putuje u inostranstvo, obavezno će morati povereniku i MUP-u da ostavi adresu na kojoj će biti u inostranstvu, kao i kontakt osobe kod koje će biti.

pročitajte još:
pročitajte još:

Osnivač Fondacije “Tijana Jurić” Igor Jurić smatra da je jedan ovakav registar zaista važan za Srbiju, ali ističe da je veoma važno da se o tome vodi i javna rasprava.

– S tim u vezi na jednom mestu bi se okupili predstavnici nevladinog sektora i državnih institucija, stručni ljudi, psiholozi, policija, tužilaštvo i sud i govorilo bi se o tome koje su prednosti i koje mane, a sve da bi služio svrsi, i bio efikasan u pomaganju roditeljima i deci da registruju opasnost u svojoj okolini.- Da, jesam za javni registar i smatram da to može biti efikasno rešenje – rekao je Jurić nedavno i dodao da je Poljska jedna od zemalja koja radi na uvođenju ovog sistema.

Krivični zakonik Srbije predviđa kaznu zatvora od pet do 12 godina ili dve do 10 godina ukoliko je silovanje učinjeno pod pretnjom, nad nemoćnim licem.

Ukoliko je usled polne prinude došlo do teške telesne povrede žrtve, trudnoće, naročitog ponižavanja ili ako je delo učinjeno nad maloletnim licem, zakon predviđa zatvorsku kaznu od pet do 15 godina.

Pritvor od najmanje 10 godina, pa čak i doživotna kazna, predviđeni su za napasnike čija žrtva nastrada od posledica silovanja.

Iste kazne predviđene su i za počinioce dela obljuba nad detetom.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike