"Leš je plutao, licem nadole, blizu obale:" Ovo su reči čoveka koji je pronašao Vladimira Cvijana u Dunavu

21.04.2021

14:18 >> 15:04

0

Autor: Lj.K.

Nekadašnji radnik preduzeća JRB-a prvi je obavestio policiju da se u blizini Ada Huje nalazi leš NN muškarca

"Leš je plutao, licem nadole, blizu obale:" Ovo su reči čoveka koji je pronašao Vladimira Cvijana u Dunavu
Copyright Printscreen/Youtube

“Telo Vladimira Cvijana uočio je radnik preduzeća ‘Jugoslovensko rečno brodarstvo’ u Dunavu u blizini Ada Huje”, navodi se u dokumentima o smrti bivšeg pravnog savetnika i generalnog sekretara predsednika Borisa Tadića, a potom člana predsedništva SNS, koje je dostavila Bezbednosno informativna agencija BIA, a objavio ih advokat Ivan Ninić na Tviteru.

Nije više “strogo pov”

Kako se navodi u dokumentima BIA koji su bili označeni kao strogo poverljivi, a sada su objavljeni na zahtev advokata Ninića, Cvijanovo telo pronađeno je u reci, na četiri do pet metara od obale, a prvi ga je primetio radnik preduzeća “Jugoslovensko rečno brodarstvo” čije ime nije objavljeno.

-Nekadašnji radnik preduzeća ‘Jugoslovensko rečno brodatstvo’ je dana 5.01.2018. godine, prvi obavestio MUP Republike Srbije, da se u reci Dunav u blizini Ada Huje nalazi leš NN muškarca, za koji se kasnije ispostavilo da se radi o Vladimiru Cvijanu, nekadašnjem narodnom poslaniku i predsedniku Republikanske partije.

Radnik je pomenutog dana sa nekoliko kolega boravio na plutajućem objektu ‘JRB-a’, tzv. ‘Stambena lađa’ na Dunavu u blizini Ada Huje. Tom prilikom, imenovani je zajedno sa kolegama primetio u vodi leš NN muškarca  licem okrenutim na dole, na četiri do pet metara od obale”.

Kako se navodi u dokumentima, koje je BIA dostavila Niniću, Cvijanovo telo u vodi je “bilo zakačeno za nekakav otpadni materijal”.

“U pogledu vremena uočavanja leša, radnik se ne seća kada se to tačno desilo, ali pretpostavlja da se radilo o periodu oko podneva.

Ne seća se boje garderobe

Takođe, tom prilikom sa kolegama je komentarisao da je pomenuti leš verovatno već neko vreme bio u vodi, s obzirom da je isti postao vidljiviji kako je vodostaj Dunava opadao.

Tada je sa svog službenog mobilnog telefona pozvao rečnu policiju, te ih je obavestio o navedenim okolnostima, a pomenutu organizacionu jedinicu MUP-a je kontaktirao s obzirom da je kroz obavljanje svog posla uobičajeno sarađivao sa istom.”

Kako se navodi, patrola rečne policije ubrzo je stigla na lice mesta, “nakon čega je ‘JRB’ policajcima pozajmio jedan od čamaca u vlasništvu navedenog preduzeća kako bi izvukli pomenuti leš na obalu”. U dokumentima se navodi da se radnik ne seća koje boje je bila garderoba na telu muškarca, ali da se sećaju da je “pokojnik imao tamniju kosu i da je bio srednjih godina”.

“Na obali od strane policije je izvršen uviđaj, a nakon pola sata telo pokojnika je prevezeno sanitetskim vozilom. Nakon toga radnik i njegove kolege nisu posebno komentarisali navedeni događaj s obzirom da su kroz dugogodišnje obavljanje posla sretali sa više sličnih slučajeva.

Telo stiglo iz pravca Pančevačkog mosta

Pored toga, prema navodima radnika na navedenom objaktu ‘JPB-a’ nije postojao instaliran video nadzor”.

U dokumentima BIA se navodi i da je radnik, na osnovu svog radnog iskustva, rekao da misli da je “leš donesen rečnim tokom Dunava iz pravca Pančevačkog mosta”, i da je to zaključio “jer mu je poznato da se i drugi materijali koje nosi rečna struja nanose na ovu lokaciju”.

 

Razgovor sa radnikom je, kako se vidi na objavljenim dokumentima, BIA obavila 25. marta 2021. godine. Radnik je tada rekao da “do pre nekoliko dana nije imao nikakva saznanja o identitetu pomenutog NN muškarca”.

Neki Cvijan

“U razgovoru sa jednim od kolega saznao je da je u medijima objavljeno da je na 1164 kilometru desne obale Dunava tokom 2018. godine pronađen leš NN muškarca, a da se ispostavilo da se radi o ‘nekom Cvijanu’ koji njemu nije poznat”.

pročitajte još:
pročitajte još:

Podsetimo, Bezbednosna informativna agencija objavila je danas dokumenta o uzrocima smrti advokata Vladimira Cvijana, bivšeg pravnog savetnika i generalnog sekretara predsednika Borisa Tadića, a potom člana predsedništva SNS. Cvijan je preminuo 5. januara 2018. godine, a kao uzrok smrti navedeno je utapanje u Dunavu. O njegovoj smrti javnost nije bila upoznata sve do pre nekoliko meseci.

U pojedinim medijima su se, naime, poslednjih meseci pojavljivale razne verzije o uzrocima njegove smrti.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike