Bosanski „pink panter“ orobio najvrednije komade nakita na svetu: Vođa srpsko-hrvatskih kradljivaca otkriven preko fotografije sa Fejsbuka

04.05.2021

18:00 >> 18:07

0

Autor: Lj. Keković

Vinko Tomić učestvovao je u spektakularnim pljačkama širom sveta - u Londonu, Las Vegasu, Hongkongu, Honoluluu, Švajcarskoj i Monaku

Bosanski „pink panter“ orobio najvrednije komade nakita na svetu:  Vođa srpsko-hrvatskih kradljivaca otkriven preko fotografije sa Fejsbuka
Copyright Pixabay/Printscreen/Youtube

Grupu srpsko – hrvatskih „pink pantera“, koji su tokom izložbe u Duždevoj palati u Veneciji izveli spektakularnu pljačku i odneli broš i par minđuša vrednih tri miliona dolara, predvodio Vinko Tomić (60), bosanski državljanin, koji Interpolu već godinama zadaje velike nevolje, jer je na spisku kradljivaca koji je orobio najekskluzivnije draguljarnice na svetu.

Ipak, napravio je gaf. Na jednoj fotografiji na fesjbuku inspektori su na ruci muškarca uočili prsten, identičan onom koji je nosio maskirani kradljivac iz Venecije.

Bio je to Vinko Tomić, ubrzo uhapšen i osuđen za pljačku.

Profimedia

U međunarodnim policijskim krugovima povezuju ga s brojnim spektakularnim pljačkama širom sveta – u Londonu, Las Vegasu, Hongkongu, Honoluluu, Švajcarskoj i Monaku, od kojih je svaka teška po nekoliko milona dolara.

Pljačku u Italiji izveli su 21. decembra 2017. godine,  odnevši par naušnica od platine i dijamanata, te broš od platine i rubina.

Reč je o indijskim komadima nakita koje je katarski šeik Hamad bin Abdulah al-Tani pozajmio Italijanima za izložbu.

Istraga je otkrila da se alarm aktivirao s minutom zakašnjenja. Lopovi su ostavili deset puta skuplju ogrlicu, a istražioci pretpostavljaju da su time hteli da spreče da se odmah nakon uključivanja alarma uoči gde je i šta ukradeno.

Uhapšeni su svi osim Srbina Gorana Perovića za kojim se i dalje traga.

Bosanski „pink panter“ je u martu 2004. godine osuđen u Las Vegasu zbog krađe Milenijske ogrlice vredne milion dolara. Sama pljačka izvedena je dve godine ranije i to savršeno profesionalno.

Las Vegas San objavio je detalje pljačke, koristeći se snimcima nadzornih kamera. Vinku i njegovoj srpsko-hrvatskoj ekipi trebalo je tačno tri minuta i 52 sekunde za krađu ogrlice, a Tomić je uhvaćen pukom srećom, ali i dobrom policijskom pripremom.

Glavni istražitelj krađe ogrlice Brajan Mildebrant znao je da će izložba skupocenih dijamanata, održana samo nekoliko meseci nakon te pljačke, biti prevelik izazov za kradljivce, pa je podelio snimke sa kamera svojim kolegama.

Kamere snimile pljačku Foto: Printscreen Youtube

Narednica Prisila Grin patrolirala je konferencijskim centrom, gde je održavana izložba, i primetila je muškarca neverovatno sličnog jednom od kradljivaca Milenijske ogrlice.

Počela ga je pratiti i videla da je ispustio ključ sobe hotela. Ona je zgrabila ključ i ruke sumnjivog lica stavila u lisice.

Vinko je, međutim, uspeo nagovoriti jednog od poznatijih američkih advokata Džona Momonta da ga brani. Nagodio se sa tužilaštvom i dobio godinu dana zatvora i platio 125.000 dolara odštete.

Nekoliko meseci kasnije, vlasti savezne države Nevade izručile su ga Kaliforniji, gde su ga tražili zbog pljačke Kartijerove zlatare. Priznao je krivicu, a posle sedam meseci poslat je na Havaje zbog provale u draguljarnicu iz 1995. godine kada su ukradeni satovi vredni više od milion dolara.

Na suđenju je Tomić izneo svoju tužnu sudbinu. Navodno je 1991. godine učestvovao u ratu u Bosni i Hercegovini, a njegova majka i brat su pobegli u Hrvatsku.

U ratu je ranjen, pa je i on otišao za njima, a odatle u Nemačku gde je bezuspešno tražio posao.

Tamo se okrenuo kriminalu i dobro se snašao u njemu. Bratu je platio studije arhitekture, obnovio je kuću u Bosni, a plaćao i meečne račune.

pročitajte još:

U junu 2009. bosanski „pink panter“ stigao je u Monako. Na ruci je nosio sat od 200.000 dolara, što mu je bila “ulaznica” u najotmenije radnje sa nakitom. Kao i uvek do sada, i u Monaku je proveo samo nekoliko meseci u zatvoru, i ponovo nestao s lica zemlje do neke druge pljačke.

Krajem prošle godine su tokom sajma umetnina Masterpis u Kraljevskoj bolnici u Londonu. nestala tri dijamantska prstena, vredna više od dva miliona evra.

Skotland Jard je objavio da je identifikovao jednog od pljačkaša, Vinka Tomića.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike