Forenzičari o mašini za mlevenje iz Veljine kuće strave: Ako se pomeša krv od više osoba, teže je utvrditi kome pripada DNK

11.05.2021

13:58 >> 14:03

0

Autor: 24sedam

Teško je iznad četiri osobe da dobijete statistiku kojom sa sigirnošću možete da potvrdite da je to nečiji trag

Forenzičari o mašini za mlevenje iz Veljine kuće strave: Ako se pomeša krv od više osoba, teže je utvrditi kome pripada DNK
Mašina na kojoj su pronađeni tragovi krvi u kući u Ritopeku - Copyright MUP Srbije

DNK povređenih u nekom krivičnom delu ostaje neograničeno na predmetima kojima je to delo izvršeno, ali utvrđivanje kome pripada može biti nepricizno ukoliko je pomešano više DNK, pojasnili su forenzičari govoreći o navodima da su u industrijskoj mašini za mlevenje mesa, koja pripada kriminalnoj grupiVeljka Belivuka, pronađeni ljudski tragovi.

MUP Srbiej

Forenzičar Oliver Stojković objašnjava da su podrumski uslovi za čuvanje biološkog materijala dobri, te da biološki materijal svake osobe, pogotovo povređene u nekom krivičnom delu, može biti sačuvan i hiljadama godina ako su uslovi sredine adekvatni za čuvanje.

Forenzički genetičar Dušan Keckarović pojašnjava da u mašini mogu biti i životinjski tragovi jer je to industrijska mašina za mlevenja mesa, pa je potrebno pronaći i izdvojiti humane, odnosno ljudske tragove.

pročitajte još:

Prema njegovim rečima, ako se pronađu tragovi krvi, potrebno je prvo dokazati da su to tragovi krvi, pa raditi DNK analizu i dobiti rezultate, međutim ukoliko postoje mešano tragovi, onda je teže sa sigurnošću utvrditi kome DNK pripada.

Teško je iznad četiri osobe da dobijete statistiku kojom sa sigirnošću možete da potvrdite da je to nečiji trag. U mešanom tragu imate problem, morate da dokažete čija je ta krv”, kazao je Keckarović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike