Darku Elezu oduzeto državljanstvo Srbije: Širi se istraga protiv kriminalne grupe

18.05.2021

17:04 >> 17:06

0

Autor: A.S.

Ranije danas, uhapšene su dve osobe za koje se sumnja da su radile sa Elezovom grupom

Darku Elezu oduzeto državljanstvo Srbije: Širi se istraga protiv kriminalne grupe
Copyright Darko Elez / Printscreen Youtube

MUP Srbije ukinuo je državljanstvo Srbije Darku Elezu, koji je u martu izručen Bosni i Hercegovini zbog vođenja krivičnog postupka za više teških krivičnih dela.

Ove informacije do javnosti su stigle ubrzo nakon što je objavljeno da su slobode lišena dva muškarca za koje se sumnja da su bili deo Elezove grupe.

Senad Kreho, Elezov advokat, kaže za “Novosti” da je rešenje o ukidanju državljanstva njegov klijent primio u pritvorskoj jedinici, u kojoj se nalazi odlukom Suda BiH.

– Elez mi je juče javio da je dobio rešenje o ukidanju državljanstva Srbije. To je trebalo da bude uručeno putem međunarodne pravne pomoći, a stiglo je kao da se Sarajevo nalazi u Srbiji. Detalji mi nisu poznati i danas ću ga posetiti kako bi utvrdio o čemu je reč – rekao je Kreho.

On kaže da rešenje nije video, ali da mu je to smešno.

– Ne znam na osnovu čega su to učinili. Pretpostavljam da je navedeno danije dostojan da bude državljanin Srbije. Po meni, to je nemoguće. I ranije sam govorio da je Srbija, u odnosu na BiH, ozbiljna zemlja i ne znam kako to sebi mogu da dozvole. To je van pameti – istakao je Kreho.

Pojašnjava i da je kontaktirao sa Elezovovim advokatima u Beogradu kako bi tužbom pokrenuli upravni spor i osporili rešenje.

Kako su ranije tokom dana Novosti prenele, uhapšeni su Nedeljko Lizdek i Miloš Obradov, koji su ranije dovođeni u vezu sa učešćem u ubistvu sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Više od pola godine su proveli u pritvoru, ali su u nedostatku dokaza pušteni na slobodu.

Pročitajte još:

– Očigledno ovdašnje vlasti žele da mu sude i u predmetu “Lutka”, što je nemoguće. Ne može nikakvo ministarstvo o tome odlučivati, već Viši sud uBeogradu, koji je i doneo rešenje o izručenju – ističe Kreho.

Tužilaštvo BiH, Eleza sumnjiči za ubistva Siniše Miličevića Tigra 2018. i Miloša Ostojića 2019. u Istočnom Sarajevu, za planiranje ubistva Zlatana Ćuka i Miloša Božovića, kao i tri iznude. U okviru te istrage, nadležni iz MUP Republike Srpske juče su saslušali Nedeljka Lizdeka i Miloša Obradova iz Istočnog Sarajeva zbog sumnje da se mogu dovesti u vezu sa delovanjem kriminalne grupe Darka Eleza.

– U toku je kriminalistička obrada s ciljem rasvetljavanja više teških krivičnih dela za koje se sumnja da ih je počinila kriminalna grupa na čijem je čelu bio Darko Elez – naveo je izvor blizak istrazi.

Lizdek i Obradov imaju bogate dosijee. Privođeni su i pritvarani u okviru istrage ubistva Damira Ostojića zvanog Šijan (43) i ranjavanja njegove nevenčane supruge Sandre Jošić, koji su izrešetani 5. septembra 2018. u Banjaluci. Obojica važe za članove auto-mafije iz Istočnog Sarajeva i u početnoj fazi istrage Šijanovog ubistva dovođeni su u vezu sa krađom “škode oktavije”, koja je korišćena u zločinu. Vozilo je pronađeno zapaljeno u Piskavici kod Banjaluke.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike