Neočekivani obrti u sudskim procesima ruše optužnice Tužilaštva? Sanja oslobođena za ubistvo, Pop nije reketirao, oštećeni brani optuženog fudbalera…

20.05.2021

19:23 >> 20:11

0

Autor: Lj. Keković

Tužioci klimave optužnice podižu kad su pod nečijim pritiskom, iz straha, neznanja, ali i zbog korupcije

Neočekivani obrti u sudskim procesima ruše optužnice Tužilaštva? Sanja oslobođena za ubistvo, Pop nije reketirao, oštećeni brani optuženog fudbalera…
Copyright Pixabay

U poslednjih sedam dana u nekoliko sudskih procesa koji se vode pred Višim sudom u Beogradu, saslušanjem oštećenih došlo je do potpunih obrta, čime su dovedene u pitanje optužnice Višeg javnog Tužilaštva!

Na suđenju bivšem fudbaleru Partizana Nikoli Malbaši, koji je optužen za pokušaj teškog ubistva poznanika Igora Neškovića, oštećeni je pre neki dan na suđenju tvrdio da su njih dvojica dobri prijatelji više od 20 godina i da ga je ranio nepoznati čovek, kojeg je tad video prvi put.

MN Press

Ispričao je da je sa Malbašom gledao neki plac u Zemunu, gde je trebao da zidaju.

-Razmišljao sam se da li da ulazim u taj posao i kad smo seli u kola da idemo, sa suvozačeve strane gde je sedeo Nikola pojavio se taj stariji gospodin, smeđe kose i počeo da lupa po automobilu i da ga vređa. Otvorio je vrata i seo na zadnje sedište. Onda je počeo da ga udara pesnicama i otvorenim šakama, psovao mu sve mrtvo i živo, da mu vrati pare i da idu na neko potpisivanje. Nikola se pognuo i rukama štitio glavu. Izvinjavao mu se i govorio da će rešiti sve. Udario ga je sigurno desetak puta. Ja sam se tad okrenuo i prošao između sedišta ka tom čoveku da ga uhvatim za ruke, prekinem to udaranje i da ga smirim. Uhvatio sam ga za levu ruku i onda video da on je u desnoj ima nož. Osetio sam ubod u grudi iznad srca. Sledeće čega se sećam je da sam se probudio u bolnici i imao kojekakve halucinacije – svedočio je oštećeni.

U predmetu „Havana“u Višem sudu u Beogradu došlo do neverovatnog preokreta, kada je oštećeni Zoran Topalović izjavio da ga je na priču o reketiranju naterala bivša državna sekretarka MUP Srbije Dijana Hrkalović!

Topalović je rekao da je prethodno lagao i da ga okrivljeni Dalibor Đorić, Vojislav Kostić i sada pokojni Vladimir Popović, zvani Pop, kobnog 29. decembra 2016. nisu pretukli, kao i da nisu pokušavali da od njega i njegovog poslovnog partnera Miloša Rilaka iznude 110.000 evra, stan, druge nepokretnosti i automobil.

Foto:24sedam/Goran Sivački

Pred početak suđenja tadašnja državna sekretarka MUP Dijana Hrkalović i postupajući tužilac Saša Drecun naterali su me da potpišem gotovu izjavu uz pretnju da je to ‘najbolje za mene i da i ja mogu da završim u zatvoru’. Morao sam da ih poslušam iz straha za sebe i svoju porodicu. Međutim, sada to mogu da otkrijem jer se više ne bojim. Okrivljeni Đorić mi nikada nije pretio, a Vojislava Kostića i pokojnog Popovića nisam ni poznavao. – izjavio je Topalović na suđenju pre nekoliko dana.
Topalović je naveo da nije ni bio povređen jer ga niko nije tukao, niti pokušao da mu iznudi 110.000 evra.

Srce stalo zbog kokaina

Crnogorska državljanka Sanja R. (27) posle deset meseci provedenih u CZ-u zbog sumnje da je ubila muškarca u stanu na Slaviji, našla se na slobodi jer je Krivično vanpretresno veće Višeg suda utvrdilo da ona nema nikakve veze sa smrću Aleksandra Obadića, već da mu je srce stalo jer se predozirao kokainom.

Njen advokat tri puta je obarao optužnicu Tužilaštva kojom se njegova branjenica teretila za teško delo da bi, posle nalaza veštaka, Sanja izašla na slobodu.

Kupuju se i veštaci i svedoci

Poznati beogradski advokat Nebojša Milosavljević kaže da se često dešava da tužilaštvo podiže optužnicu na osnovu takozvanih subjektivnih dokaza.

– Ako samo od izjave svedoka ii oštećenog zavisi ishod postupka, to je onda loše odrađen posao tužioca. Naravno, loše obavljen posao može biti zbog pritiska od strane određenih struktura iz vlasti ili policije, zbog ucene ili straha, neznanja, ali i korupcije – kaže advokat Milosavljević.

Njegov je lični utisak da je Tužilaštvo poslednjih desetak godina ispolitizovano, ali i da ima mnogo slučajeva korupcije.

– Svašta se radi, kupuju se i veštaci i svedoci, i da opravdama svoje reči pomenuću slučaj Belivuka, koji je pre par godina bio uahpšen zbog sumnje da je ubio onog čoveka na šinama na Dorćolu. Potom se ispostavilo da je njegov DNK nađen u automobilu kojim se ubica dovezao do mesta zločina, da bi Belivuk izašao kao slobodan čovek iz pritvora, jer mu je DNK kontaminiran, i kao takav neupotrebljiv za dokazni postupak. To je pravi primer kako se fingiraju dokazi – objašnjava ovaj advokat.

pročitajte još:
pročitajte još:

Njegov kolega Ivan Simić smatra da obrti u sudskim procesima, u kojima se dovodi u pitanje kredibilitet Tužilaštva, dokaz da sudovi rade svo posao i da u Srbiji pravni poredak funkcioniše.

– Nije retko da policija i tužilaštvo rade pod nečijim prsitiskom ali, s druge strane, zato sud i postoji, i to što je neko oslobođen na sudu, ili je tužilac odustao od optužnice, znak je da pravni poredak u našoj zemlji postoji – smatra Simić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike