Novinski članak koji je promenio život Pabla Eskobara

26.05.2021 | 18:15 >> 19:29

Autor: Lj. K.

U borbi sa državom, Eskobar je oformio vojsku od 2.000 tinejdžera, a jedan od njih ubio je ministra pravde Rodriga Laru

Copyright Profimedia

Kako su trgovci drogom preplavili svet narkoticima, kako je stvorena narkoindustrija i zašto su vođe narko-kartela sklonjene tek kad su prešli crvenu liniju, obradila je u serijalu “Trgovina drogom” tv Al Džazira, a mi smo izdvojili najzanimljivije delove o korizikanskoj mafiji, Princu heroina sa Tajlanda, meksičkom kartelu i nezaobilaznom Pablu Eksobaru iz Medeljina.

Posle ubistva agenta DEA Enrikea Kamarene, uhapšeni su najbliži saradnici vođe meksičkog kartela Feliksa Galjarda, koji je bio u bekstvu. DEA je istragom tvrdila da je Kamarenu kidnapovala meksička policija i predala ga Galjardovom kartelu, koji ga je zverski mučio, a potom ga raskomadao.

Copyright Profimedia

Raskrinkan je Pablo Eskobar, kada ga je ministar pravde Kolumbije Rodrigo Lara prozvao javno u parlamentu da nije nikakav poslovni čovek, već trgovac drogom. Ukinut mu je politički imunitet i morao se dati u beg.

Zapravo, Eskobara je raskrinkao jedan detalj iz prošlosti, odnosno novinski članak iz njegove rane mladosti, iz 1976. godine, kada je uhapšen sa 19 kilograma kokaina, što je bilo i objavljeno na nekoliko novinskih stubaca. Novinar “El Espektadora” pronašao ga je u arhivi i objavio.

Samoubilački pohod hrabrog ministra

Ministar pravde Kolumbije Rodrigo Lara je krenuo u pohod na Eskobara, prizemljio je njegove avione i uništio laboratorije za porizvodnju kokaina po džunglama.

Poslednjeg dana aprila 1984 godine Rodrigo Lara ubijen je u Bogoti. Na njega je pucao tinejdžer koga je angažovao medeljinski kartel.

Bila je to objava nemilosrdnog rata. Kolumbijski predsednik ratifikovao je sporazum o izručenju sa Vašingtonom, Eskobar je utočište našao u Medeljinu, a štitili su ga stanovnici kojima je izgradio kuće, škole i fudbalske stadione.

Oformio je vojsku od 2.000 tinejdžera.

Copyright Profimedia

Duboko u zlatnom trouglu u istočnoj Aziji, najveći trgovac heroinom na svetu Kun Sa bio je savršen primer da geopolitička kretanja utiču i na promenu odnosa u narko-industriji.

Kina se otvorila prema drugim nacijama, ponovo je uspostavljen mir, a kraljevstvu Tajlanda nisu više bili potrebni problematični saveznici.

Opijumska veza u Burmi

Izgubivši dotadašnju svrhu, da sa svojom vojskom čuva granice Tajlanda od prodora komunista, Kun Sa, kralj heroina i princ prosperiteta, kako su ga zvali, oteran je iz te zemlje, a utočište je potražio u rodnoj Burmi.

Tamo je otvorio nove laboratorije u državi Šan, bez imalo državnog otpora. Pretpostavka je da je potplatio vojne komandante u regiji.

Burmanska represivna vojna diktatura udružila se sa Kun Saom i kupila mir u državi Šan, koja je obuhvatala četvrtinu teritorije Burme.

Ponudio je ono što se nije moglo odbiti – stabilnost regije koja je bila pod stalnim pobunama.

Burma je 1984 godine proizvodila oko 500 tona opijuma godišnje, a pet godina kasnije, kad je u nju stigao Kun sa, proizvodila je čak 2.500 tona.

Hiljadama kilometara dalje, na Siciliji, izvršen je napad na mafiju, ali ne oružjem. Napadnuti su bankovni računi mafije.

Copyright Foto: Printscreen/Youtube/Università Mediterranea di Reggio Calabria

Jedan od vodećih ljudi sicilijasnke Koza Nostre Tomaso Bušeta uhpšen je u Brazilu 1983. godine. Neočekivano, prekršio je omertu – zavet ćutanja, najverovatnije jer mu je kum Koza Nostre Toto Rina pobio celu porodicu i to je bila Tomasova osveta, sve je ispričao o ovoj mafijaškoj organizaciji.

Na suđenjima u Italiji i Americi osuđeno je na stotine članova sicilijanske mafije. Toto Rina, koji je bio u bekstvu, osuđen je na doživotnu robiju.

U Meksiku je 1988. godine  srušen vođa gvadalaharskog kartela Feliks Galjardo.

Copyright Profimedia

Godinu dana kasnije, samo nekoliko nedelja nakon pada Berlinskog zida, Amerika je napala državu Panamu Manuela Noriegu, trgovca drogom i saveznika CIA.

Ostala su još dvojica

Pablo Eskobar koji ni po koju cenu nije hteo da završi u američkom zatvoru, širio je teror ulicama Kolumbije, misleći da će vlasti tako naterati da ponište ugovor o izručenju sa Vašingtonom.

U nizu takozvanih “slepih napada,” po njegovom nalogu ubijena su četiri predsednička kandidata.

pročitajte još:
pročitajte još:

Karteli su od Kolumbije napravili pravi pakao.

Uvidevši da gubi kontrolu nad trgovinom drogom, Eskobar je pobegao, a njegovi konkurenti i saradnici iskoristili su njegovo odsustvo kako bi ga srušili.

Drugog decembra 1993. godine Pablo Eskobar je ubijen na krovu kuće u Medeljinu.

Iste godine Kun Sa je je proglasio nezavisnost države Šan. Vojni režim je reagovao, i Kun Sa je bio prinuđen da se preda i povuče.

Međutim, propast narkobosova nije uništila narkoindustriju jer je nova generacija već bila spremna da preuzme palicu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam