Spektakularna sačekuša za Jusu Bulića: Da li je Arkan organizovao ubistvo bliskog saradnika Ljube Zemunca?

03.05.2021

20:45

0

Autor: Lj. Keković

Optuženi za ubistvo Arkana ispričao da je Ražnatović u više navrata rekao da iz dna duše mrzi Jusu i pokušao Skoleta da okrene protiv njega

Jusuf Bulić Facebook

Prošle su 23 godine od kada je ispred kafea“22“ na Novom Beogradu u rafalnoj paljbi iz kalašnjikova ubijen pripadnik ganga čuvenog Ljube Zemunca i vlasnik FK „Železnik“ Jusuf Jusa Bulić. U pucnjavi je stradao i sprotiski direktor kluba Petar Vujičić, a još dvoje je ranjeno.

Bulić je kriminalom počeo da se bavi početkom sedamdesetih godina kada je zajedno sa Ljubomirom Magašem i Radetom Ćaldovićem otišao u Italiju.

Prvi ozbiljniji sukob sa evropskom policijom imao je početkom 1977. godine kada je uhapšen u Amsterdamu zbog falsifikovanja vozačke dozvole. Godinu dana kasnije na zahtev Austrije i Jugoslavije za njim je raspisana poternica, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Veljka Krivokapića u Beču dana 27. oktobra. 1978. u kafiću „Hautpost“.

Profimedia

Dok se nalazio u bekstvu, uhapšen je tokom pljačke katedrale u Kelnu, a u međuvremenu austrijsko sudstvo odustalo od optužnice za ubistvo Krivokapića. Jusa se nastanio u Frankfurtu, gde je osamdesetih godina postao sastavni deo klana Ljubomira Magaša zvanog Ljuba Zemunac i Radeta Ćaldovića Ćente.

Kada je 10. novembra 1986. godine Goran Vuković zvani Majmun ubio Magaša, Bulić je odlučio da se vrati u Jugoslaviju. Otkupio je kafanu „Zona Zamfirova“, kockarnicu „Ruski car“ i još nekoliko kasina u Beogradu i unutrašnjosti.

Ipak domaćoj javnosti postao je najpoznatiji kada je otkupio FK Železnik Beograd, kojeg je za kratko vreme doveo u prvu saveznu ligu, omogućivši klubu da igra utakmice protiv velikana kao što su Crvena zvezda, Partizan i Vojvodina.

Istraga Jusinog ubistva nije se pomakla od poznatih detalja tog 5. maja 1989. godine, da je ubijen u ulici Omladinskih brigada, iz kalašnjikova.

pročitajte još:
pročitajte još:

O mogućim motivima njegovog ubistva, progovorio je pre nekoliko godina iz požarevačkog zatvora Gagi Nikolić, osuđen na višedecenijsku kaznu zbog učešća u Arkanovom ubistvu.

Kako je ispričao, osim toga što Arkan nije ispoštovao dogovor o poslovima u kojima su radili zajedno, pre svega o transferu Nikole Lazetića i izvesnog Aleksića iz Obilića u inostranstvo, prvi put otkriva da je imao i lični motiv – ubistvo njegovog kuma Petra Vujičića, nekadašnjeg sportskog direktora FK Železnik, koji je likvidiran zajedno s Jusom Bulićem.

– Otišli smo na stadion Obilića. Ja i Dobrosav Gavrić „audijem A8“, a Skole i Dejan Pitulić Pitila džipom. Unutra smo ušli Skole i ja, a Pitula i Gavrić su ostali pored automobila. U kancelariji nas je čekao Arkan, imao je pištolj za pojasom. Rekao mi je da mu je žao kuma i dodao: „Na pogrešnom mestu u pogrešno vreme!“- ispričao je Nikolić i vratio se na period kad je Arkan u više navrata rekao da iz dna duše mrzi Jusu i pokušao Skoleta da okrene protiv njega.

– I meni i Skoletu je tada bilo jasno da je Arkan počeo da se bavi manipulacijama… Imao je nezgodnu narav – kratko kaže ovaj osuđenik.

Nikolić je ispričao i da je u jesen 1999. održan sastanak u restoranu „Dvor“ u Rakovici. Osim njega, razgovoru su prisustvovali pokojni Zoran Uskoković Skole, Branko Jevtović Jorga, kao i misteriozni muškarac čije ime ne želi da otkrije, a koga oslovljava po imenu njegovog oca, Radišova.

Neko vreme posle ovog sastanka, Gagi i njegov kum Dobrosav Gavrić, koji je ispalio smrtonosne hice u Arkana, počeli su da prate Ražnatovića. Čekali su povoljnu priliku…

Jusa Bulić dovođen je u vezu i sa ubistvom albanskog emigranta Envera Hadrija, koji je 1990. godine likvidiran u Briselu. Sud u Holadniji je mnogo godina kasnije otvorilo slučaj ovog ubistva i za to delo optužio pojedince iz jugoslovenske Savezne UDBE, kao i nekoliko srpskih kriminalaca, koji su bili saradnici tajne policije.

Kristijan Goluović dolazi u tužilaštvo ATA Images/Antonio Ahel

U prvostepenoj presudi belgijskog suda navodi se da je 16. januara 1990. godine Kristijan Golubović došao u Belgiju s Jusom Bulićem i zadatkom da usmrti Envera Hadrija. Međutim, belgijska policija hapsi Jusu Bulića zbog neplaćene saobraćajne kazne koju je pred tamošnjim organima i priznao. Pošto su bili otkriveni, odustaju od svog plana.

Na ispitivanju je Kristijan Golubović priznao da je pored učešća u pokušaju atentata na Hadrija 16. januara 1990. godine video Andriju Draškovića, Veselina Vukotića i Darka Ašanina u kafeu u Vizerfu, i da je izgledalo da diskutuju u ubistvu Envera Hadrija. Belgijske vlasti su Golubovića prihvatile kao kredibilnog svedoka jer je pružio informacije potvrđene u policijskom izveštaju o njihovom privođenju 16. januara 1990. godine zbog saobraćajne kazne, kao i one o postojanju organizacije koja je imala za cilj likvidaciju Albanaca s Kosova u inostranstvu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

 

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Povezane vesti