Kome pripada broj „1“: U luci Pirej kojom su vladali „škaljarci“ zaplenjen kokain sa neobičnim pečatom

30.12.2020

07:43 >> 11:16

0

Autor: E. H.

Droga je pronađena u kontejneru sa hranom koji je stigao iz Ekvadora i trebalo je da se distribuira na tržište u vreme Božića!

Kome pripada broj „1“: U luci Pirej kojom su vladali „škaljarci“ zaplenjen kokain sa neobičnim pečatom
Copyright Foto: printsceen

Grčka policija pronašla je najmanje 35 kilograma kokaina u jednom kontejneru koji je u luku Pirej doplovio iz Ekvadora! Na briketima kokaina bila je oznaka broj „1“, a sumnja se da iza pošiljke stoji srpsko-crnogorska narko-grupa!

Kako prenosi grčki portal iapopsi.gr, droga je trebalo da se distribuira na tržište u vreme Božića! Međutim, plan dilera osujetila je američka DEA. Oni su obavestili grčko tužilaštvo da se u luci nalazi kontejner sa hranom koji je skrivao i drogu.

Kokain zaplenjen u luci Pirej Foto: Printscreen

– Pretraženo je čak 150 kontejnera, a 30 paketa kokaina pronađeno je sakriveno u zidovima jednog od njih – prenose grčki mediji.

Brod je iz Ekvadora isplovio 15. novembra i u luku Pirej uplovio 7. decembra. Prema pisanju grčkih medija, posebna uprava u okviru tužilaštva nadležna za sprečavanje šverca droge sprovodi preliminarnu istragu i već je razvijena saradnja sa relevantnim vlastima u inostranstvu radi pronalaženja i hapšenja počinilaca.

Pročitajte još

Pojedini grčki mediji su preneli da se, budući da je pronađeno “samo” 35 kilograma belog praha, verovatno radi o “test-misiji” krijumčara koji su ispitivali rutu.

Grčkim lukama dugo je upravljao „škaljarski klan“. Upravo u Grčkoj su ove godine ubijena čak četvorica visokopozicioniranih članova ove kriminalne grupe.

Početkom godine, jedan od vođa „škaljaraca“ Igor Dedović izrešetan je zajedno sa Stevanom Stamatovićem u jednom atinskom restoranom i to dok su ručali sa svojim ženama i decom. Sredinom godine ispred jedne vile na Krfu likvidirani su Baranin Alan Kožar i Damir Hadžić iz Užica.

Dedović izrešetan pred ženom i detetom u restoranu Foto: Printscreen Youtube

I prvi čovek „škaljaraca“ Jovan Vukotić svojevremeno se dovodio u vezu sa oko 135 kilograma kokaina koji je 2018. zaplenjen u Atini, a koji se procenjivao na oko pet miliona evra zbog visoke čistoće.

Istražitelji su došli do saznanja da je celom operacijom u Atini rukovodio misteriozni Ivan, poznat po nadimku „Ivan Porše“, koji je živeo u luksuzu i grčku elitu snabdevao najčistijim kokainom.
Policija je sumnjala da je Ivan zapravo Jovan Vukotić, ali je zbog nedostatka dokaza istraga protiv njega obustavljena.

Jovan Vukotić Foto: Printscreen Youtube

Da su Pirejom vladali „škaljaraci“ govori i anegdota koja se pripisuje ubijenom Dedoviću. Nakon što je Vukotić uhapšen u Turskoj i izručen Srbiji Dedović je postao apsolutni vođa ovog klana.

– Svi u Evropi će kupovati naš kokain, a Pirej će postati naša luka – navodno je rekao Dedović svojim saradnicima, u nastojanju da prevaziđe “dostignuća” Jovice Vukotićeva, pisao je grčki portal newsit.gr, a prenela podgorička “Pobjeda”.

Da li su „škaljarci“ uspeli da „zadrže“ luku Pirej nakon likvidacija u Atini i na Krfu i da li broj „1“ na briketima kokaina nosi neku poruku i kome, ostaje da se vidi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike