24sedam otkriva: Građani Srbije samo na obezbeđenje Čede Jovanovića dali milione evra!

06.06.2021

10:00 >> 15:41

0

Autor: Lj. Keković

Da li je Čedu dve decenije policija čuvala jer je određenim poslovima zadužio državu, i time sebe doveo u opasnost, ili mu je bezbednost bila ugrožena zbo

24sedam otkriva: Građani Srbije samo na obezbeđenje Čede Jovanovića dali milione evra!
Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Legendarni Bogdan Tirnanić početkom novog milenijuma napisao je nezabroavu kolumnu o lideru LDP-a pod naslovom „Čeda Jovanović, u kožnoj jakni od skaja“, nagoveštavajući da uspon i pad nekadašnjeg vođe studentskih protesta, kome su građani Srbije, 20 godina plaćali policijsko obezbeđenje.

Grubom računicom, Čedino obezbeđenje koštalo nas je najmanje tri miliona evra!

Iz kratke hronologije Čedinog lika i dela, one koja je dostupna javnosti, nameće se pitanje da li je Jovanovića dve decenije policija čuvala jer je određenim poslovima zadužio državu, i sebe i svoju porodicu time doveo u opasnost, ili mu je, u tako dogačkom roku, bezbednost bila ugrožena zbog poslova koji nisu imali veze sa državom?

Antonio Ahel/ATAImages

Na osnovu proseka plata koje primaju zaposleni u MUP-u, odnosno u Upravi za obezbeđenje ličnosti i objekata, i imajući u vidu pouzdane podatke, da je Jovanović imao obezbeđenje koje je funkcionisalo u tri smene, a čuvala su ga po dvojica policajaca u smeni, koja su koristila i službeni „džip“, zatim obezbeđenje njegove porodice, te troškovi benzina i amortizacija vozila, dobija se suma od najmanje tri miliona evra.

“Podebljano” obezbeđenje posle školice

Na osnovu informacija iz MUP-a Srbije, Jovanović je godinama imao svog ličnog vozača, koji mu je ujedno bio i telohranitelj, a dvojica policajaca sa vozilom, koje mu je dodelila država, u stopu su ih pratili.

Zbog očuvanja Jovanovićeve bezbednosti, pre više godina, zatvoren je za saobraćaj deo Simine ulice prema Skadarliji, koja je vodila do sedišta Čedinog LDP-a.

Stefan Tomasevic/ATAImages.

Sagovornik našeg portala, dobro upućen u slučaj Čedinog policijskog obezbeđenja, navodi da je Jovanoviću, uz postojeću procenu bezbednosti, svojevremeno rađena naknadna procena ugroženosti, i to nakon pretnji devojčice, čiji otac robija 40 godina, koja je u privatnoj školici prišla vršnjakinji, Čedinoj ćerki, i uputila joj pretnje.

– Igrom slučaja su pohađale istu školicu, i ćerka tog robijaša jednog dana prišla je jednoj Čedinoj ćerki i zapretila joj da će njen tata, kad izađe sa robije, da se obračuna sa njenim tatom, Čedom Jovanovićem. Alarmirana je policija, urađena je procena, i Jovanovićima je „podabljano“ obezbeđenje – kaže naš sagovornik.

Odale ga kamere

Nekadašnji vođa studentnskih protesta, kasnije šef poslaničke grupe DOS Čedomir Jovanović, učestvovao je u hapšenju bivšeg predsednika SR Slobodana Mloševića, i potpisao dokuemnt za njegovo izručenje Hagu.

Optuživan je za kontakte sa „zemunskim klanom“, a u novembru 2001. godine, došao je u sedište JSO u Kuli, kada je ova jedinica izvela takozvanu pobunu. Tada je tvrdio da je prisustvovao neprijatnim razgovorima tadašnjeg rukovodstva jedinice sa premijerom Srbije, međutim, na kasnijem suđenju za pobunu JSO, kao jedan od krunskih svedoka, demantovan je snimcima.
Pre sedam godina, letovao je sa porodicom na Mikonosu, a sa sobom je poveo i policijsko obezbeđenje, što su mediji i ovekovečili.

Antonio Ahel/ATAImages

Jovanović je, kao lider stranke, Agenciji za borbu protiv korupcije prijavljivao vlasništvo u nizu preduzeća, a još 2010. godine u njegovoj imovinskoj karti bilo je navedeno da je suvlasnik firme “Radna grupa”, koja se bavila produkcijom i marketingom, a koja je dve godine kasnije već likvidirana.

Bio u ozbiljnom biznisu

Iste godine prijavio je suvlasništvo, odnosno hiljadu akcija u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), a 2011. tog preduzeća više nije bilo u njegovoj imovinskoj karti. KAP je 2013. otišao u stečaj, potom u bankrotstvo, a nije poznato na koji način je Jovanović ostao bez akcija u toj kompaniji i da li ih je prodao pre nego što su kola krenula nizbrdo.

Prijavio je i 25 odsto vlasništva u firmi “Basic solution group”, kojoj je 2012. promenjeno ime u SHSF. Te godine Jovanović je bio vlasnik 45 odsto akcija u tom preduzeću.

Lider LDP je Agenciji prijavio je i stoprocentno vlasništvo u preduzeću Agrohab, koje je 2015. zakupilo deo Fidelinke. Međutim, i pre toga ta fabrika bila je povezana sa članovima porodice Jovanović.

Kako su objavili mediji, “Fidelinka” je otišla u stečaj 2010, a godinu dana kasnije tri njena pogona izdati su u zakup firmi “Agroposlovi”, u kojoj je direktor i suvlasnik bila Jelena Jovanović. Kada su “Agroposlovi” otišli u stečaj, zakup Fidelinke je u februaru 2015. preuzela kompanija “Agrohab”, kao i sve obaveze firme njegove supruge.

pročitajte još:
pročitajte još:

Međutim, odbor poverilaca je već u novembru doneo odluku da otkaže zakup “Agrohabu”, kada je ukupni dug narastao na oko 76 miliona dinara. Mediji su objavili da je firma Jovanovića ostala radnicima dužna i po pet plata, da su dobili spor pred sudom, ali da do novca nisu uspeli da dođu.

U poslednjoj imovinskoj karti objavljenoj na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije nema nijedne kompanije u vlasništvu lidera LDP.

Među Panamskim papirima nalazi se i podatak o firmi „Alysun marketing LTD“ sa Britanskih Devičanskih ostrva, koju je zastupala advokat Dubravka Kosić.

Ova firma je zajedno sa „Mowbray systems LTD“, takođe sa Britanskih Devičanskih ostva, a koja se vezuje za Sinišu Bogićevića, i sa preduzećem „Mineko AG“ iz Švajcarska, za koju je mreža CINS otkrila da je vlasništvo Dimitrija Aksentijevića, kupila 2010. godine većinski paket akcija „Fidelinke“.
Pre nekoliko meseci, Jovanović je pretukao teniskim reketom vlasnika Fizio centra Žarka Ivkovića, sa kojim firma njegove supruge Jelene Jovanović – “Fud end fizio centar” ima spor oko poslovnog prostora.

Firma Čedine žene u “Panamskim papirima”

U martu je, posle 20 godina, otkazao policijsko obezbeđenje, u znak protesta što je policija odbila da nastavi da čuva njegovu ćerku.

Jovanović je izneo i detalj da su navodno ruski agenti pre dve godine pokušali da drogiraju njegovu ćerku, te da je od MUP-a “zamoljen” da o tome ne priča, a da je rešio sada da progovori zato što je njegovoj deci povučeno obezbeđenje, iako im je ono, kako on smatra, potrebno.

Kako je objasnio bivši šef Vojno-obaveštajne agencije Momir Stojanović, s obzirom da Jovanović nije ličnost od posebnog značaja za bezbednost zemlje, a da neprekidno od 2001. godine njegova porodica i on imaju fizičko obezbeđenje, znači da su konstantno porodica i on u dužem vremenskom periodu izloženi pretnjama po bezbednost:

– Ako je to tako, postavlja se pitanje šta su nadležni organi učinili u tako dugom vremenskom periodu na eliminisanju tih pretnji. Nedopustivo je da se u tako dugom vremenskom periodu u siromašnoj zemlji parama poreskih obveznika plaća obezbeđenje Jovanovića i njegove porodice.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike