Tri misteriozne smrti vezane za generala Mladića: Šta se desilo ćerki, telohranitelju i veštaku?

08.06.2021

19:00 >> 08:12

0

Autor: Lj. Keković

Nađeni su mrtvi: Mladićeva ćerka Ana, supruga i sin njegovog vernog pratioca Branislava Puhala i veštak Dušan Dunjić

Tri misteriozne smrti vezane za generala Mladića: Šta se desilo ćerki, telohranitelju i veštaku?
Copyright Profimedia

Život ratnog generala Republike Srpske prate tri događaja, koja su i danas potpuna misterija.

Pre 27 godina, Ratko Mladić ostao je bez ćerke Ane, a nekoliko meseci kasnije iz Beograda je stigla vest da je porodica njegovog vernog pratioca i šefa ličnog obezbeđenja Branimira Puhala nađena mrtva u Savskom jezeru.

Profimedia

U Hagu, u hotelskoj sobi, noć uoči davanja iskaza u svojstvu svedoka odbrane koji je trebalo da sruši optužnicu za stradanje muslimana u Srebrenici, nađeno je beživotno telo veštaka Dušana Dunjića.

Da li je Mladićeva ćerka izvršila samoubistvo?

Prema zvaničnoj verziji, 24. marta 1994. godine, Ana Mladić (24) izvršila je samoubistvo očevim pištoljem u porodičnoj kući na Banovom brdu, u kojoj su u to vreme bili njeni brat i majka. U javnosti se dugo spekulisalo o motivima zbog kojih je Ana digla ruku na sebe.

Istraga o smrti nikada nije završena, a u javnosti su se pojavljivale mnogobrojne teorije o načinu na koji je nastradala, od toga da je imala tešku depresiju do navoda da je ruku na sebe digla jer ju je napastvovao Mladićev blizak prijatelj u Moskvi, koji je, doduše, kasnije tamo i nađen mrtav, sa dva metka na potiljku, što je svojevrsna poruka da je “mnogo znao i mnogo video”.

Printscreen

Stančević: “Tražio je da slikam Anino lice”

Pilot JNA Slobodan Stančević, koji je za vreme rata u Bosni bio Mladićev lični kamerman, potvrdio je za 24 sedam da je, na zahtev generala, snimao sahranu njegove ćerke.

– Mladić me je zamolio da snimam sahranu. Deo gornjeg dela kovčega bio je od stakla, i videlo se Anino lice. U jednom trenutku, Ratko je zatražio od svojih pratilaca da me podignu i da iz vazduha snimim taj stakleni deo i njegovu mrtvu ćerku. To je bilo jako bolno za sve nas – navodi Stančević, otkrivajući jedan detalj u moru raznih tumačenja smrti Mladićeve ćerke:

– Kad je čula pucanj, njihova prva komšinica ušla je u stan i videla da Ana leži na podu u lokvi krvi. Istrčala je da pozove policiju, a kad se ponovo vratila u tu prostoriju, pištolj više nije bio na onom mestu gde ga je ona prvi put videla. Pretpostavka je da je još neko bio u toj prostoriji sa Anom, dok se čekala policija, i da je taj neko uticao na to da ona strada.

Profimedia

Porodica šefa obezbeđenja završila na dnu jezera

Nekoliko meseci kasnije, u Beogradu je pod misterioznim okolnostima nastradala porodica Mladićevog šefa ličnog o bezbeđenja Branislava Puhala, koji je iz vojske udaljen kao oficir Gardijske brigade, u vreme dok je na vlasti bila Demokratska stranka na čelu sa Borisom Tadićem.

Njegovi supruga i sin, star nekoliko godina, pronađeni su mrtvi u Savskom jezeru. Do danas nije poznat nijedan detalj o tome na koji način je porodica završila na dnu jezera.

Misterija smrti veštaka

Krajem oktobra 2015. godine, noć uoči unakrsnog ispitivanja pred Haškim tribunalom, u sobi hotela “Kraun plaza” u Hagu nađeno je beživotno telo sudskog veštaka, obducenta Dušana Dunjića.

Njegovo veštačenje trebalo je da ospori navode patologa i veštaka Tužilaštva o telima pronađenim u okolini Srebrenice.

Printscreen/ICTY

Profesor dr Dušan Dunjić bio je specijalista sudske medicine punih 35 godina. Bio je svedok ekspert u procesima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, u predmetima Milana Milutinovića, Vlastimira Đirđevića, Ramuša Haradinaja i drugih, kao i u slučajevima “Glođane” i “Račak”.

Dr Dunjić je bio rukovodilac tima za ekshumacije i identifikacije u Batajnici i šef Odeljenja za DNK identifikaciju Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.

pročitajte još:

Jedno vreme bio je i direktor Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, a dve decenije je bio angažovan kao sudski veštak obducent u mnogim krivičnim postupcima u Srbiji, između ostalog i u slučaju ubistva dr Zorana Đinđića. Godišnje je obavljao oko 80 sudskomedicinskih ekspertiza u slučajevima ubistava i povreda vatrenim oružjem.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike