Bodrožić: Reakcija žandarma bila profesionalna, sledi adekvatan krivično-pravni odgovor države

01.07.2024

11:26

0

Reakcija službenog lica koje je odbranilo sebe, a i ambasadu prilikom napada bila je efikasna, profesionalna i adekvatna

Bodrožić: Reakcija žandarma bila profesionalna, sledi adekvatan krivično-pravni odgovor države
Copyright RTS printscreen

Profesorka krivičnog prava na Kriminalističko-policijskom univerzitetu Ivana Bodrožić rekla je, komentarišući napad na žandarma ispred Ambasade Izraela u Beogradu, da je terorizam izazov za savremeno demokratsko društvo kao teški oblik kriminaliteta. Reakcija službenog lica koje je odbranilo sebe, a i ambasadu prilikom napada bila je efikasna, profesionalna i adekvatna, kaže Bodrožićeva.

Akcija države i policije u borbi protiv terorizma ulazi u treći dan.

"Događaji koji su se zbili u subotu, po svim informacijama koje imamo o datom događaju, potencijalno ispunjavaju uslove za postojanje krivičnog dela terorizma, koje je u našem zakonodavstvu predviđeno u Krivičnom zakoniku u članu 391“, rekla je Bodrožićeva.

Prema njenim rečima, osobenost krivično-pravne reakcije na terorizam u Republičkom zakonodavstvu u Republici Srbiji, u bitnim je izmenama nakon 2012. godine. 

Adekvatan odgovor države

Govoreći o kaznenoj politici, Bodrožićeva kaže da je krivično pravo po prirodi stvari vezano za represiju koju država vrši nad učiniocima krivičnih dela, ali ima i drugu ulogu.

"Sadrži i preventivnu funkciju, pretnjom kaznom koju država obelodani objavljivanjem Krivičnog zakonika čime se šalje i snažna poruka prosečnom građaninu da bi trebalo da se uzdržava od određenih krivičnih dela", kaže profesorka krivičnog prava.

MUP
 

 

Smatra da, kad su u pitanju krivična dela terorizma, Srbija ima adekvatan krivično-pravni odgovor.

"To je nešto što bi građani trebalo da znaju, budući da je i reakcija službenog lica koje je odbranilo sebe, a i ambasadu prilikom napada bila efikasna, profesionalna i adekvatna. Verujem da će i ostale aktivnosti nadležnih državnih službi javnog tužilaštva, odnosno Tužilaštva za organizovani kriminal, i kasnije suda biti usklađene sa pravnim okvirom odnosno da će biti adekvatne, racionalne i jasne", rekla je Bodrožićeva.

Ona ističe da je kaznena politika našeg zakonodavstva načelno stroga, zaprećene su kazne koje su adekvatne za ovaj tip kriminalne delatnosti.

"Nakon uvođenja kazne doživotnog zatvora 2019. godine, Zakonom o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, kod krivičnog dela terorizma se za njegove najteže oblike može izreći i kazna doživotnog zatvora, ali svakako kazne su dovoljno široke da odraze teške i štetne posledice koje terorizam kao krivično delo nosi“, navela je Bodrožićeva.

Kamp za obuku vehabija  

Vehabije u novopazarskom kraju su došle u žižu javnosti 2008. godine, kada je na obodu Pešterske visoravni policija otkrila kamp za obuku vehabija, gde su pripadnici učili da prave bombe, pucaju, preživljavaju u prirodi. Poslednjih godina, međutim, nije bilo informacija o njihovim aktivnostima.

Profesorka objašnjava da je tipologija terorizma, u zavisnosti od njegove usmerenosti, šarenolika i različito se definiše u različitim naukama kada je  pravo u pitanju, odnosno kada su u pitanju krivična dela i relevantno je koji je tip terorizma u pitanju.

"Ono što je važno, u vezi sa događajima ispred Ambasade Izraela, rad službe i bezbednosti sigurno je prisutan u kontinuitetu", kaže profesorka Bodrožić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike