Ko su vehabije u Srbiji? U ovom gradu je njihov centar, u jednom selu svi meštani su deo pokreta

29.06.2024

17:10

0

Vehabije, ili salafisti, predstavljaju konzervativni pokret unutar sunitskog islama koji se zalaže za povratak izvornim vrednostima i praksama islama

Ko su vehabije u Srbiji? U ovom gradu je njihov centar, u jednom selu svi meštani su deo pokreta
Ilustracija - Copyright Profimedia

Miloš Žujović (25) koji je samostrelom danas ranio žandarma ispred ambasade Izraela u Beogradu najverovatnije je bio pripadnik Vehabija.

Prema prvim informacijama Miloš je pre dve godine otišao da živi u Novi Pazar.

Ministar Dačić je naveo da je u Miloš konvertit iz Mladenovca, koji je iz pravoslavne vere prešao i Islam.

Ko su vehabije u Srbiji?

Vehabije, ili salafisti, predstavljaju konzervativni pokret unutar sunitskog islama koji se zalaže za povratak izvornim vrednostima i praksama islama iz vremena proroka Muhameda. Naziv "vehabizam" potiče od osnivača pokreta, Muhameda ibn Abd al-Vahaba, iz 18. veka. Ovaj pokret je posebno uticajan u Saudijskoj Arabiji.

U Srbiji, vehabije su manjinska grupa među muslimanima, uglavnom prisutna u Sandžaku i nekim delovima južne Srbije. Pokret je u Srbiji često povezivan sa verskim radikalizmom, što je izazvalo pažnju i zabrinutost medija i javnosti. Međutim, mnogi pripadnici vehabijskog pokreta ističu da se zalažu za miran način života i versku posvećenost, a ne za nasilje.

U Bosni i Hercegovini deluju dve frakcije vehabijskog verskog pokreta.

24sedam/M.S.
 

Prema operativnim podacima Vojno-bezbednosne agencije koji su pre nekoliko godina objavljeni u medijima, na području raško-polimske oblasti i na severu Crne Gore deluju "islamske ekstremističke organizacije Vehabija - Tarikat i Crvena ruža".

Prema proceni poznavaoca prilika, njihov najveći centar na Balkanu se nalazi u Prištini i u njemu je oko 20.000 punoletnih Albanaca i svi oni zajedno predstavljaju veliku pretnju ne samo za Srbiju, već i za ceo Balkan.

Najopasnijom se smatra grupa u selu Gornja Maoča kod Brčkog gde su svi stanovnici pripadnici ovog pokreta

Državne vlasti u Srbiji prate aktivnosti vehabija zbog mogućih sigurnosnih pretnji, ali je važno napomenuti da ne postoji jedinstvena percepcija ovog pokreta, i da postoje razlike u stavovima i delovanju unutar same zajednice.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike