Jedan od najjezivijih srpskih ubica uskoro izlazi na slobodu: Silovao i ubijao bake, meštani kažu: "Za sve je kriva njegova baba"

20.06.2024

20:53

0

Milovan Mišić je dobio blagu kaznu kada je prvi put ubio jer je njegov zločin okvalifikovan kao obično a ne teško ubistvo

Jedan od najjezivijih srpskih ubica uskoro izlazi na slobodu: Silovao i ubijao bake, meštani kažu: "Za sve je kriva njegova baba"
Milovan Mišić uskoro izlazi na slobodu - Copyright Preentscreen/Facebook

Svrljižanin Milovan Mišić (45) jedan je od najsurovijih ubica na ovim prostorima ali on neće doživotno robijati jer je 2016. godine, kada je pravnosnažno osuđen za poslednji zločin, 40 godina zatvora bila maksimalna zatvorska kazna.

Mišić je dobio blagu kaznu kada je prvi put ubio jer je njegov zločin okvalifikovan kao obično a ne teško ubistvo mada su u njegovim postupcima bili sadržani svi elementi najtežeg krivičnog dela.

Umesto maksimalne kazne dobio je samo 13 godina zatvora što mu je omogućilo da sa svojim krvavim pirom nastavi čim se našao na slobodi.

Milovan je prvo ubistvo izvršio 2000. godine a žrtva je bila Ljubinka Nikodijević (66), njegova komšinica iz svrljiškog sel Beloinje. Nesrećnu ženu zaskočio je na ulici, uvukao je u njenu kuću i pokušao da je siluje. Kako se ona grčevito branila, izudarao je cepanicom dok se nije onesvestila, silovao je a zatim je do smrti ubadao nožem. Za ovaj svirepi zločin, osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od samo trinaest godina ali ni to nije odležao jer mu je kazna smanjena za godinu dana na osnovu Zakona o amnestiji.

Milan Maricic/ATAImages
 

Čim se našao na slobodi Mišić je nastavio sa svojom bolesnom opsesijom. On je 2013. godine upao u kuću Kosanke Živković (89) takođe meštanke Beloinja. Iako se svukao, što je jasno ukazivalo na njegove namere koje je sprečila Kosankina ćerka koja je naišla dok se on spremao da joj napadne majku, tužilaštvo je optužnicu za pokušaj silovanja preinačilo samo u pokušaj teške krađe za šta je osuđen na godinu dana zatvora.

Več 2015. godine Mišić ponovo napada a njegova žrtva je Milinka Jeftić (82) iz Svrljiga. On je ušao u kuću bespomoćne žene, tukao je, silovao i ugušio a zatim je pokušao da podmetne požar kako bi prikrio zločin. Policija je odmah posumnjala na Mišića jer je na sličan način usmrtio i Ljubinku Nikodijević. Otkriveno je da je iznajmio sobu u Svrljigu, gdje je radio kao čistač. Na saslušanju lagao je da je u vreme ubistva bio u kafani. Kada je vidio da nema kud, priznao je da je došao u staričinu kuću da je opljačka, ali navodno ne i da je ubije. Otkriven je zahvaljujući DNK tragovima ostavljenim na mestu ubistva. Na suđenju je negirao zločin pa je čak pokušao da ospori nalaz veštaka. Insistirao je da mu odgovori kolika je verovatnoća da biološki tragovi na kesici kondoma pronađeni u kući ubijene starice pripadaju baš njemu. Takođe, iako je utvrđeno da podnokatni sadržaj Jeftićeve sadrži njegov DNK, i dalje je tvrdio da nije ubica.Tužilaštvo je isključilo mogućnost da je Mišićev DNK dospeo na Milinku na bilo koji drugi način osim tokom ubistva, jer je dokazano da ranije nije dolazio kod nje. Obducentski nalaz oborio je alibi koji su mu dala dvojica prijatelja jer je ustanovljeno da je baka Milinka ubijena u periodu od 18 do 23 časa, kada Mišić nije bio kod kuće u kojoj je boravio. Javno tužilaštvo tražilo je za Mišića maksimalnu kaznu od 40 godina robije s obzirom da je višestruki povratnik koji je već robijao zbog istog zločina. Međutim, sud je smatrao da ni ovoga puta nije zaslužio maksimalnu kaznu pa je osuđen na 37 godina zatvora. Tužilaštvo se na ovu presudu žalio pa ga je Apelacioni sdu u NIšu osudio na tada maksimalnih 40 godina robije.

Nakon ove presude, meštani sela Beloinje kažu da je imao teško detinjstvo.

- Krao je od detinjstva, nema kuće u koju nije ušao. Otac ga je svirepo kažnjavao, sećam se da sam ga jednom prilikom video vezanog za njihovu kapiju, ali bilo je sve džabe. Majka ga je ostavila i vratila se negde u okolinu Pirota, odakle je bila rodom. Posle sam čuo da ju je zgazio voz. Znam da ga je baka očuvala umesto majke pa nam je svima čudno što ubija starice - pričali su nam tada meštani Beloinja.

Psihijatri sa kojima smo tada razgovarali kazali su da je verovatno u odnosu između Milovana i njegove bake bilo nečeg patološkog što se kasnije pretvorilo u njegovu opsesiju silovanja i ubijanja starijih žena.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike