Zločin koji je potresao Srbiju: Optuženi za masakr u Duboni i Malom Orašju sutra pred sudom! (FOTO/VIDEO)

22.05.2024

12:40

0

Urošu Blažiću se stavlja na teret da je izvršio krivična dela teško ubistvo i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila

Zločin koji je potresao Srbiju: Optuženi za masakr u Duboni i Malom Orašju sutra pred sudom! (FOTO/VIDEO)
Ilustracija - Copyright 24sedam/MUP/ATA Images/M.M.

Pripremno ročište za Uroša Blažića

U Višem sudu u Smederevu sutra će biti održano pripremno ročište u postupku protiv Uroša Blažića (21), optuženog za masakr u selima Dubona kod Mladenovca i Malo Orašje kod Smedereva, koji se dogodio 4. maja prošle godine. Blažić se tereti da je tom prilikom ubio osam osoba, a pokušao da liši života još njih dvadeset, od kojih je dvanaest teško ranio, uglavnom mladih ljudi.

Jedna osoba je, nakon 50 dana borbe, podlegla povredama zadobijenim te kobne večeri. U postupku je obuhvaćen i Blažićev otac Radiša Blažić (54), koji se tereti da mu je obezbedio oružje korišćeno u masakru te večeri.

Pripremno ročište će biti zatvoreno za javnost, prema odluci Višeg suda. Na ročištu će se okrivljeni izjasniti o krivici, tužilaštvo će pročitati optužnicu, a odbrana će izneti uvodna izlaganja i dokazne predloge.

Detalji optužnice protiv Uroša Blažića

Urošu Blažiću se stavlja na teret da je izvršio krivična dela teško ubistvo i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila. Na osnovu prikupljenih dokaza u istrazi, postoji opravdana sumnja da je on 4. maja prošle godine, oko 22 sata i 20 minuta, upravljajući putničkim vozilom marke "mercedes" - u kom je poneo automatsku pušku proizvođača "Zastava", model 70 AB2, sa mehanički uklonjenim fabričkim brojem, pištolj marke "tokarev" TT-33, sa nekoliko okvira municije za automatsku pušku i pištolj, jednu ručnu bombu M52, jednu ručnu bombu M75 i jednu kumulativnu ručnu bombu M79 - došao kod Spomenika palim borcima u selu Malo Orašje, gde je uočio grupu mlađih ljudi koji su se družili i slušali muziku, saopštilo je ranije Više javno tužilaštvo u Smederevu.

Optužnica detaljno opisuje kako je Blažić prvo u Malom Orašju ubio pet mladića i nekoliko osoba ranio, zatim je otišao u susedno selo Dubonu i tamo ubio još troje, a ostale ranio. Jedan mladić iz Malog Orašja preminuo je nakon 50 dana od zadobijenih povreda.

Prema navodima iz optužnice, nakon krvavog pira, Blažić beži kolima, dolazi do naplatne rampe Mali Požarevac, ulazi u taksi vozilo sa putnicom, provodi neko vreme s njima, preteći i pokazujući oružje koje je imao kod sebe. Taksista ga potom vozi u selo Vinjiše nadomak Kragujevca, odakle okrivljeni ide peške do kuće ujaka, gde se skriva do jutra kada ga policija hapsi.

Potvrđivanje optužnice i odluka suda

Podsećamo, Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je optužnicu 18. oktobra prošle godine. Optužnicu su potom potvrdili Viši sud u Smederevu i Apelacioni sud u Beogradu, koji je u februaru sve žalbe odbio kao neosnovane i potvrdio prvostepeno rešenje.

Po nalaženju Apelacionog suda prvostepeni sud je pravilno odlučio da prikupljeni dokazi u dosadašnjem toku ovog krivičnog postupka daju dovoljno osnova za zaključak da postoji opravdana sumnja da je okrivljeni Uroš Blažić izvršio krivična dela koja mu se optužnicom stavljaju na teret, te kako nije utvrdio da je u konkretnom slučaju potrebno bolje razjašnjenje stvari da bi se ispitala osnovanost optužbe niti da se istraga dopuni, a pri tome nije našao ni da postoje zakonski razlozi koji bi mogli da dovedu do obustave krivičnog postupka, odnosno odbijanje optužbe, to je doneo pravilnu odluku kada je potvrdio navedenu optužnicu, o čemu je u obrazloženju prvostepenog rešenja dao jasne, detaljne i argumentovane razloge, navedeno je u odluci Apelacionog suda.


Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike