Aleksandar pretukao nasmrt harmonikaša u Nišu jer mu nije svirao cele pesme, stigla i druga presuda

13.05.2024

11:37

0

Selimovića je zbog nanošenja teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom Viši sud u Nišu aprila prošle godine osudio na 11 godina robije

Aleksandar pretukao nasmrt harmonikaša u Nišu jer mu nije svirao cele pesme, stigla i druga presuda
Ferat Asanović - Copyright 24sedam/Maja Kostić

Apelacioni sud u Nišu pravnosnažno će odlučiti koliku kaznu zaslužuje Aleksandar Selimović (36) jer je 3. maja 2022. godine u kafani brutalno pretukao harmonikaša Ferata Asanovića (68) usled čega je nesrećni čovek preminuo.

Selimovića je zbog nanošenja teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom Viši sud u Nišu aprila prošle godine osudio na 11 godina robije. Na ovu presudu žalio se Selimovićev branilac advokat Stanimir Đurić pa je prvostepenu presudu Apelacioni sud ukinuo i naložio ponovno suđenje. Međutim, nakon ponovljenog suđenja Viši sud je u oktobru prošle godine doneo istovetnu odluku. Advokat Đurić se i na ovu presudu žalio Apelacionom sudu i kako kaže, očekuje da će viša sudska instanca doneti povoljniju odluku za njegovog branjenika.

- Apelacioni sud je 21. januara održao sednicu radi odlučivanja po mojoj žalbi ali ni četiri mesea kasnije odluka nije doenta. Pre nekoliko dana sam dobio poziv od ove pravosudne institucije radi prisustvovanja pretresu koji će Apelacioni sud otvoriti radi donošenja pravnosnažne odluke. Ne želim da prejudiciram ishod ovog suđenja ali na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva u pravosuđu, mogu da kažem da se pretres otvara kada se odluka preinačava. U slučaju kada se samo potvrđuje to se obično radi na sednici veća - objašnjava Đurić.

Pixabay
 

Obrazlažući zbog čega očekuje da će prvostepena odluka biti preinačena Đurić ističe da se u ovom slučaju radi samo o nanošenju teške telesne povrede a ne kako tvrdi tužilaštvo, teške telesne povrede sa smrtnim ishodom, te da promena kvalifikacije dela znači i blažu kaznu za Selimovića.

- Sve vreme sam tvrdio da je moj branjenik oštećenom naneo tešku telesnu povredu ali da ona nije direktno dovela do njegove smrti. Od njegovog povređivanja do smrti u niškoj bolnici prošlo je nekoliko sati. Sudski veštak medicinske struke posvedočio je da postoji velika verovatnoća da Asanović ne bi preminuo da mu je blagovremeno pružena medicinska pomoć, mada tu mogućnost nije mogao u potpunosti da isključi - rekao je Đurić.

Kobni događaj za povod je imao banalnu raspravu oko muzike između Selimovića koji je te večeri bio gost u kafani i Asanovića koji je zabavljao goste. Kako je posvedočio Nišlija Aleksandar Manojlović, koji je takođe u to vreme bio u restoranu, Selimović je bio ljud na Ferata što mu nije pevao onako kako je on želeo.

- Čuo sam Aleksandra kako se žali da mu harmonikaš ne peva cele pesme već samo strofe. Video sam da mu je dao 200 dinara a čuo sam da mu je navodno pre toga platio 100 evra. Zatim mu je oteo harmoniku i razbio je od pod a onda mu udario desetak šamara. Govorio mu je da će ga ubiti, ja sam pokušao da ga zaštitim, govorio sam mu da ga ne tuče. On je kazao da je harmonikaš navodno tukao konobaricu, pa ga je udario još desetak puta iz sve snage pesnicama u glavu. Udarao ga je kao da bije po džaku, shvatio sam da su njegove pretnje ozbiljne pa sam ga odgurnuo a Ferata podigao ga na stolicu. Bio je sav ubijen, tekla mu je krv iz nosa ali nije progovorio ni reč – kazao je ovaj Nišlija.

Teško povređenog čoveka nekoliko sati nakon napada pronašao je prolaznik i pozvao Hitnu pomoć. Ferat je prebačen u bolnicu ali je ubrzo preminuo od teških povreda glave.

Ukoliko Apelacioni sud prihvati žalbu Selimovićevog branioca da je odgovoran samo za tešku telesnu povredu, maksimalna kazna koja mu može biti izrečena je osam godina.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike