Naš forenzičar o snimku iz Beča i nestanku Danke: Ključ leži u DNK, ali nekada je jedna specifična karakteristika dovoljna da razreši sve

03.04.2024

20:06

0

Dušan Keckarević se osvrnuo na to da je od početka potrage za nestalom Dankom Ilić bilo u opticaju više pretpostavki o tome gde bi mogla da bude

Naš forenzičar o snimku iz Beča i nestanku Danke: Ključ leži u DNK, ali nekada je jedna specifična karakteristika dovoljna da razreši sve
Copyright 24sedam/Profimedia/Polizei Wien/Tanjug

"Najvažnije su one informacije sa izvora, sa lica mesta gde je nestala Danka, a koje su konkretne i prave. Da li su one dovoljno dobre to će se utvrditi nakon operativne provere. Tek tada će se videti da li imaju smisla ili ne, a do tada svaka materijalna informacija svakako doprinosi formiranju istražnih pravaca", kaže Dušan Keckarević, profesor i sudski veštak za forenzičku genetiku.

Danka Ilić nestala je pre tačno 9 dana u Banjskom polju pored Bora, a misteriozne okolnosti pod kojima se devojčici izgubio svaki trag otvorile su niz pitanja, na koja i dalje nemamo nikakav odgovor.

Keckarević se osvrnuo na to da je od početka potrage za nestalom Dankom Ilić bilo u opticaju više pretpostavki o tome gde bi mogla da bude.

Prema njegovim rečima na osnovu dobijenih informacija o tome šta je moglo biti sa Dankom Ilić biće usmerena i istraga.

Printscreen/Bild
 

On je takođe ocenio da se i od Dankinog brata mogu dobiti informacije koje mogu pomoći istrazi, ali da se tu mora raditi oprezno kako dete ne bi bilo dodatno preplašeno.

- Upitno je da li Dankin brat bilo šta zapazilo u konkretnom slučaju. Ovde nema bilo kakve indikacije prisustva nekog drugog lica u okolini, da se nešto čudno dešavalo. Sada je na psiholozima i socijalnim službama da se bave tim na pravi način - kaže Keckarević za "Blic".

Keckarević napominje da je snimak na kom se vidi devojčica koja neverovatno podseća na malu Danku Ilić i koji je napravljen u Beču vrlo lako može da bude ključna karika u istrazi i da potvrdi sumnje da je devojčica oteta, ali je potrebno detaljno to ispitati kako bi se išta moglo tvrditi sa sigurnošću.

Printscreen
 

- Potrebna je analiza biometrijskih karakteristika i uporedni snimak male Danke, i na osnovu tih biometrijskih karakteristika utvrditi autentičnost. Na kraju, u takvim analizama sve zavisi od tih specifičnih karakteristika - objašnjava forenzičar.

Navodi da su biometrijski podaci raspored određenih specifičnih tačaka na licu i telu osobe.

- Lično nisam upućen u rezultat analize tog snimka, ali kao što sam već ukazao, što više vremena prolazi pitanje je da li je taj snimak podoban za analizu. Kada ga gledate laički ta devojčica na snimku liči na Danku, ali to ne mora uopšte da znači da je jeste. Jedino ako imate neke ultra specifične karakteristike kao što je ožiljak, oblik uha, neki specifični mladeži, i generalno nešto što nije karakteristika šire populacije onda to može pomoći. Nekada je jedna specifična karakteristika dovoljna da razreši sve - napominje on.

DNK je najbolja potvrda

Nadovezujući se na snimak devojčice iz Beča u potrazi za nestalom Dankom, Keckarević kaže da je DNK analiza najbolja potvrda o kome se radi.

24sedam/Goran Sivački/ATA Images/Antonio Ahel
 

- Ako nam snimak daje neku indikaciju, onda će jedino jasna DNK analiza biti definitivna potvrda da se radi o Danki, pogotovo ako vam snimak daje indikacije koje nisu stoprocentno sigurne. Može se desiti da se dođe do tog deteta, ali da opet postoji sumnja, u tom slučaju analize ce biti brže i jednostavnije nego da dolazi majka da to proveri, a možda ni porodica u kojoj je dete na koje se sumnja to ne dozvoli - ističe on. Kako kaže, na osnovu DNK analize kada je u pitanju potraga u Srbiji moguće je uočiti samo da li je Danka bila na određenom mestu.

Najnovije vesti u vezi sa potragom za nestalom Dankom Ilić možete pratiti u našem blogu uživo.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike