Potresna ispovest Jovana koji je preživeo masakr u Malom Orašju: Čuo sam jauke svojih drugara kada sam upucan, sada u selu vlada muk

01.02.2024

08:04

0

Istakao je i da je sramno to što Urošu Blažiću preti kazna zatvora od 20 godina

Potresna ispovest Jovana koji je preživeo masakr u Malom Orašju: Čuo sam jauke svojih drugara kada sam upucan, sada u selu vlada muk
Uroš Blažić i mesta stravičnih zločina - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Mira Stojadinović MUP

Očekujem da ubica mojih drugova dobije odgovarajuću kaznu! Iako je prošlo više od sedam meseci, nama nije lakše. Sve je isto. Moje drugare ništa neće vratiti. Redovno odlazim na mesto gde su stradali da upalim sveću!"

Ovo su reči Jovana Rankovića (21) iz Malog Orašja koji je pogođen sa pet metaka iz "kalašnjikova" u krvavom pohodu Uroša Blažića 4. maja prošle godine, nakon što je Viši sud u Smederevu potvrdio optužnicu protiv masovnog ubice i njegovog oca.

- U Malom Orašju i Duboni više ništa nije isto. Niko ne izlazi napolje, mladi se više ne okupljaju. U selima od kobnog dana vlada muk - kaže Jovan za "Blic".

Ističe i da je sramno to što Urošu Blažiću preti kazna zatvora od 20 godina.

- Sramno! Za toliko izgubljenih života samo 20 godina?! Čekamo suđenje i odluku suda - navodi sagovornik.

24sedam/Goran Sivački
 

 

"Pucao je na moje drugare"

- Bili smo na Ravnom Gaju, sedeli, družili se. U jednom trenutku došao je Uroš, izašao iz kola i rekao "Lezite dole", drugar je rekao "ajde na pivo", a ja sam dobacio "ladno je". Umesto odgovora, počeo je da puca po nama, mene su prva dva metka pogodila u ruku i grudi. Pucao je sa desna na levo. Nakon toga, stao sam iza drveta, okrenuo se na desnu stranu i njega nije bilo. Kada sam se okrenuo na levu stranu, video sam Uroša kako puca po mojim drugarima, bio je na metar od njih. Tada me je ugledao iza drveta i rekao "ti iza drveta, lezi dole". Tada me je pogodilo još dva metka. Izgubio sam svest i pao na pod. Kada sam se osvestio, čuo sam kako on ulazi u kola, zatvara vrata, daje gas i odlazi dalje. Mene je samo to drvo spasilo - ispričao je ranije Ranković.

Istakao je tada da je samo čuo jauke i glasove drugara, te da nije znao od koga dolaze jer se svega seća kroz maglu.

- Čuo sam jauke i glasove. Nisam znao od koga dolaze, svega se sećam kroz maglu - ispričao je on ranije.

I sutradan smo trebali da se nađemo na istom mestu

Jovan je tada istakao i da se društvo spremalo za Đurđevdan koji je bio sutradan.

24sedam/Goran Sivački
 

 

- Sutradan je bio Đurđevdan, trebalo je i sutra baš tu da se okupimo. Dogovarali smo se šta ćemo kupiti za sutra. Bio sam ceo dan sa Lazom i Nemanjom, posle je došao Marko iz škole, pa svi ostali. Onda je došao Uroš i uradio šta je uradio - ispričao je ranije sagovornik.

Jovan je tada istakao da ubicu nije poznavao od ranije, te da ga je video samo jednom dok je prolazio kroz školsko dvorište.

- Pola nas koji smo to veče bili tu nismo ga poznavali. Nikada nismo bili u bilo kakvom sukobu sa njim. Viđali smo ga samo kako prolazi motorom kroz Malo Orašje - dodao je on.

Napomenuo je da svoje drugare iz detinjstva nikada neće zaboraviti.

- To su mi bili najbolji drugari. Ceo život se družimo. Teško je. Retki su ostali, celo selo je zavijeno u crno - ispričao je ranije Jovan.

24sedam/Goran Sivački
 

 

Iza rešetaka

Podsetimo, Uroša Blažića policija je uhapsila u selu u okolini Kragujevca. Nakon izvršenog masakra u okolini Mladenovca, Blažić je oteo taksi vozilo, kojim se dovezao do naselja Grošnice, gde se sakrio u ujakovoj šupi. Nakon hapšenja, masovni ubica priznao je svoje zločine pravdajući ih nepravdom društva koje se reflektovalo na njega.

Još je i izjavio i da su meštani stvarali zaveru protiv njega, da se o njegovom ocu pričalo loše i da je kriminalac, a okidač da pobije ljude bilo je i navodno ismevanje u školi jer je, kako kaže, tamnije puti.

Psihijatrijskim veštačenjem je pokazano da je Blažić u trenutku svog krvavog pira bio u svesnom i uračunljivom stanju.

24sedam/Goran Sivački
 

 

- Veštačenje nije pokazalo da on nije bio uračunljiv ili da na bilo koji način nije mogao da shvati značaj dela, niti da nije bio svestan svog ponašanja - rekao je advokat porodice Panić, Ivan Milosavljević.

Maksimalna kazna koju može da dobije je 20 godina robije za devet oduzetih mladih života, jer u trenutku zločina nije imao punu 21 godinu.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike