Pljačka kod Bubanj potoka ušla u anale: Presreli transport novca, uzeli 4,1 milion i kupili 70 stanova

23.11.2023

19:55

0

Autor: 24sedam

Pljačka 4,1 milion maraka "Jubanke" ušla u balkanske anale

Pljačka kod Bubanj potoka ušla u anale: Presreli transport novca, uzeli 4,1 milion i kupili 70 stanova
Copyright Profimedia

Pljačka transporta novca nekadašnje "Jubanke" a.  d. iz Beograda predstavlja najveće razbojništvo počinjeno na prostoru Balkana. 

Razbojnici su 22. novembra 2000. oteli 4,1 milion nemačkih maraka i nikada nisu uhvaćeni. Ako po prostoj računici ovaj bogati plen pretvorimo u kvadratne metre stambenog prostora, ispada da su razbojnici u tom trenutku netragom odneli 3.500 kvadrata. 

Pljačka je izvedena munjevito, a pljačkaši su bili dobro obavešteni o putanji kretanja novca. Toga jutra, transport novca je krenuo iz centralnog trezora banke u Ulici srpskih vladara (današnja Ulica kralja Milana) na broju 11, kod  "Londona". Krajnji cilj im je bio Makedonija. 

"Nisanom" presekli put

Ali, trojica napadača su na auto-putu Beograd - Niš, kod Nastavnog centra Vojske Jugoslavije kod Bubanj potoka, automobilom "nisan" presekli put kombiju "Jubanke" u kome su bili blagajnica, vozač i tri člana obezbeđenja. 

Dvojica razbojnika, jedan s maskom na glavi a drugi nemaskiran, naoružana automatskim oružjem i pištoljima, prišla su kombiju. Dok je treći pljačkaš ostao u "nisanu", dvojka je razoružala radnike banke i otela im četiri pištolja i mobilni telefon. Potom su uzeli džakove s 4.000.000 maraka i 67.000 švajcarskih franaka.

Posle pljačke, napadači su pobegli ka Nišu, a policija je utvrdila da su registarske tablice s "nisana" ukradene u Beogradu sa automobila "tojota".

Služba za informisanje samo je saopštila da su opljačkana devizna sredstva bila namenjena dotacijama računa banke u inostranim bankama preko kojih se obavlja platni promet sa inostranstvom i plaća po nalozima komitenata.

Saslušanja, saslušanja, saslušanja...

Radnici obezbeđenja "Jubanke", dva dana posle pljačke, saslušavani su u prostorijama beogradske policije.

Koministar MUP-a Božo Prelević (posle 5. oktobra svim ministarstvima su upravljala trojica koministara iz DOS-a, SPO-a i SPS-a) saopštio je da o pljački "Jubanke" nema novih informacija, ali da je operativna akcija u toku.

Ipak, nezvanično se pričalo da je cela pljačka fingirana i da je prenaduvana suma koju su navodno odneli pljačkaši. Govorilo se da su razbojnici, očigledno, imali svog čoveka u banci i da je sve urađeno po dogovoru. Banka je tada bila pod istragom države i nestanak 4,1 miliona maraka im je dobrodošao. 

Ove priče nikada nisu rasvetljene, zato niko nije ni uhapšen.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike