Filmsko hapšenje Mladena Samardžije na Jahorini: Oduzeti novac, droga, oružje, mobilni telefoni! (FOTO)

11.12.2023

17:16

0

"Traži se duži period i opasan je", piše za Samardžiju na sajtu najtraženijih begunaca Evropske unije

Filmsko hapšenje Mladena Samardžije na Jahorini: Oduzeti novac, droga, oružje, mobilni telefoni! (FOTO)
Hapšenje Mladena Samardžije na Jahorini - Copyright Foto/MUP RS

U policijskoj akciji "Tokio" na području Istočnog Sarajeva uhapšen je jedan od najtraženijih begunaca u Evropi, državljanin Slovenije i BiH Mladen Samardžija (33). Tom prilikom, oduzeti su kilogram kokaina, više od 120.000 evra, pištolji i vozila, saopšteno je iz MUP-a Republike Srpske.

Za Samardžijom je raspisana Interpolova poternica Slovenije za krivično delo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga.

"Do sada su oduzeti jedan kilogram kokaina, 8.000 KM, 122.580 evra, četiri pištolja, laptop, više mobilnih telefona, manja količina marihuane, 20 komada metaka i više vozila", istakli su iz MUP-a.

U okviru istrage Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a, koja je trajala duži vremenski period pod nadzorom Tužilaštva BiH, utvrđeno je da je Samardžija nastavilo da nakon bekstva u BiH, čiji je državljanin, rukovodi organizovanom kriminalnom grupom koja se bavi međunarodnom trgovinom opojnim drogama na području EU, BiH, Republike Srbije i Crne Gore. Istragom je dokumentovan prevoz i prodaja više od 40 kilograma opojne droge kokain i pola kilograma opojne droge heroin, navedeno je u saopštenju.

U akciji "Tokio" sa pripadnicima Uprave za organizovani i teški kriminalitet učestvuju i policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo, Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a, uz podrušku Evropola.

Uhapšeni Samardžija će nakon kriminalističke obrade biti predat tužiocu Tužilaštva BiH, a protiv njega biće podnet izveštaj o učinjenim krivičnim delima organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama, pranjem novca i ometanjem rada pravosuđa.

Na sajtu najtraženijih osoba u Evropskoj uniji za Samardžiju se navodi da je rođen 1990. godine, da je optužen za krivično delo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga, za koje je zaprećena kazna zatvora do 10 godina.

"Traži se duži period i opasan je", piše na sajtu EU most vonted.

Printscreen /Europol
Poternica EU za Mladenom Samardžijom

Pozivajući se na dokumente iz istrage slovenački mediji su navodili da je Samardžija važio za dobavljača heroina koji je u avgustu 2020. bio meta prikrivenih istražilaca slovenačke policije. Kako je objavljeno, tajni agenti su od Samardžijinih kurira kupovali heroin, a na kesicama su otkriveni i njegovi otisci prstiju.

Inače, Samardžija je i prošle godine hapšen na Palama kada mu je u vozilu pronađeno 58.400 evra u kešu i četiri mobilna telefona koji su zajedno sa automobilom privremeno oduzeti. I tada je bilo poznato da se radi o jednom od najtraženijih begunaca, ali je pušten na slobodu, jer ga od izručenja Sloveniji štiti dvojno državljanstvo.

Takođe, Samardžija se u medijima pominjao i kao kum vođe "škaljarskog klana" Jovana Vukotića koji je ubijen u Turskoj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike