Određen pritvor osumnjičenima za pokušaj preprodaje slike „Blagoveštenski sabor“, vredne 600.000 evra!

13.08.2021

12:49 >> 13:26

0

Autor: j.jovanovic

Pokušaj preprodaje vredne litografije čuvene slike Vlaha Bukovca Blagoveštenski sabor sprečili su pripadnici SBPOK-a i švajcarske policije

Određen pritvor osumnjičenima za pokušaj preprodaje slike „Blagoveštenski sabor“, vredne 600.000 evra!
Copyright Ilustracija/Profimedia

Osumnjičenima za pokušaj preprodaje slike „Blagoveštenski sabor“, umetničkog dela vrednog, navodno, više od pola miliona evra, određen je pritvor. Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, Posebnog odeljenje za organizovani kriminal, nakon saslušanja osumnjičenih D. M., N. D. i R. D., doneo je rešenje kojim je osumnjičenima odredio pritvor u trajanju do 30 dana, i to usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju na to da će ometati postupak uticanjem na svedoke.

Pokušaj preprodaje vredne litografije čuvene slike Vlaha Bukovca „Blagoveštenski sabor“ sprečili su pripadnici SBPOK-a i švajcarske policije.

Pročitajte još:

Na ovom delu Vlaho Bukovac dočarao je Blagoveštenski sabor iz 1861. godine, i od ove slike je načinjena litografija. Svojevremeno je zagrebački trgovac Petar Nikolić prodavao tu litografiju.

U desnom uglu slike je patrijarh Josif Rajačić, a čuveni umetnik na ovom delu prikazuje srpski crkveno-narodni sabor. Ovaj sabor okupio je 2. aprila 1861. godine najuglednije predstavnike Srba u Ugarskoj, njih 75, ogorčenih zbog ukidanja Vojvodstva Srbije i Tamiškog Banata od strane cara Jozefa. I zato se Srbi okupljaju u  Sremskim Karlovcima baš na praznik Blagoveštenja.

Instalirajte iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike