Prva eksplozija džipa u Beogradu: Vlasnik kockarnica dignut u vazduh

15.11.2023

08:00

0

Rade Međed, brat po majci Radovana Lagundžina Žapca, bio je zet poznatog bankara i vlasnik kockarnica

Prva eksplozija džipa u Beogradu: Vlasnik kockarnica dignut u vazduh
Ilustracija - Copyright Profimedia

Eksploziv i paklene naprave podmetnute ispod vozila postale su glavni recept ubijanja u beogradskom podzemlju, ali i čitavom Balkanu, prethodnih godina. Prva eksplozivna naprava pod vozilo u Beogradu podmetnuta je pre tačno 29 godina kad je ubijen Rade Međed, vlasnik nekoliko kockarnica u glavnom gradu.

Međed, inače jedan od turbo-folk bogataša u to vreme, bio je brat po majci Radovana Lagundžina Žapca, koji je bio prijatelj Aleksandra Kneževića Kneleta. Koliko je Međed voleo svog brata govori i činjenica da je kazino "Frog" (Žaba) nazvao po njemu.

Kad je 15, novembra 1994. godine, Međed ušao u svoj džip na početku ulice Kneza Miloša i startovao motor eksplodirala je bomba postavljena ispod vozila. Pretpostavljalo se tada da je napadač, najverovatnije iz Pionirskog parka daljinskim aktivirao eksploziv i usmrtio Međeda.

Rade Međed, osim što je bio vlasnik nekoliko kazina u prestonici, važio je za čoveka sa odličnim vezama u finansijsko-političkom establišmentu, budući da je bio zet poznatog beogradskog bankara.

Ubice su, kako se pričalo neposredno posle ove eksplozije, došle iz Švajcarske. To nikad zvanično nije potvrđeno, jer počinioci nikad nisu uhapšeni.

Crna serija napada bombom tako je počela, a Beograd i Srbija bili su puni raznih vrsta eksploziva, zbog ratova vođenih na području bivše Jugoslavije. Najviše je bilo trotila, kao i viteza, ali i plastičnih eksploziva poput "simteksa", koji je u žargonu nazvan "Čeh".

24sedam/M. N.
Ilustracija

U početku nije bilo teško naći eksploziv, jer ga je zbog ratova bilo dovoljno, ali je bilo teško naći  onog ko bi ga stručno postavio. To se smatralo visokorizičnim poslom. Pojedine kriminalne grupe kasnije su se specijalizovale za ovakve likvidacije, jer zahtevaju manju logistiku, ali i manju mogućnost da onaj koji postavlja ostavi tragove, jer vatra posle eksplozije uništava dokaze. U prometnim gradovima ubici je lakše da neopaženo ode s mesta eksplozije.

Činjenicu da je zbog malo tragova policiji teško da nađe osobu koja je postavila bombu demantovalo je hapšenje Velimira Simića, pripadnika kriminalne grupe Darka Eleza, koji se sumnjiči da je pre 13 godina postavljanjem bombe ubio Gorana Mijatovića Mitu, predsednika FK Bežanija.

Likvidacije auto-bombama postale su obeležje mlađih generacija u podzemlju. Eksplozivne naprave pod vozillima počele su da eksplodiraju ne samo u Beogradu već po celoj Srbiji, ali i Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike