Eksplozija od koje je sve počelo: Radetov džip prvi raznet, a posle su mnogi leteli u vazduh od paklenih naprava ispod njihovih vozila!

18.11.2022

20:00

0

Rade Međed, brat po majci Kneletovog prijatelja, ubijen bombom podmetnutom pod džip pre 28 godina

Eksplozija od koje je sve počelo: Radetov džip prvi raznet, a posle su mnogi leteli u vazduh od paklenih naprava ispod njihovih vozila!
Rade Međed eksplozija automobila - Copyright Foto:Youtube / Facebook

Eksploziv i paklene naprave podmetnute ispod vozila postale su glavni recept ubijanja u beogradskom podzemlju, ali i čitavom Balkanu, prethodnih godina. Prva eksplozivna naprava pod neko vozilo u Beogradu podmetnuta je pre tačno 28 godina kad je ubijen Rade Međed, vlasnik nekoliko kockarnica u glavnom gradu.

Međed, inače jedan od turbo-folk bogataša u to vreme, bio je brat po majci Radovana Lagundžina Žapca, koji je bio prijatelj Aleksandra Kneževića Kneleta. Koliko je Međed voleo svog brata govori i činjenica da je kazino "Frog" (Žaba) nazvao po njemu.

Kad je 15, novembra 1994. godine, Međed ušao u svoj džip na početku Ulice kneza Miloša i startovao motor eksplodirala je bomba postavljena ispod vozila. Pretpostavljalo se tada da je napadač, najverovatnije iz Pionirskog parka daljinskim aktivirao eksploziv i usmrtio Međeda.

Rade Međed, osim što je bio vlasnik nekoliko kazina u prestonici, važio je za čoveka sa odličnim vezama u finansijsko-političkom establišmentu, budući da je bio zet poznatog beogradskog bankara.

Ubice su, kako se pričalo neposredno posle ove eksplozije, došle iz Švajcarske.To nikad zvanično nije potvrđeno, jer počinioci nikad nisu uhapšeni.

Ubojiti "Čeh"

Crna serija napada bombom tako je počela, a Beograd i Srbija bili su puni raznih vrsta eksploziva, zbog ratova vođenih na području bivše Jugoslavije. Najviše je bilo trotila, kao i viteza, ali i plastičnih eksploziva poput "simteksa", koji je u žargonu nazvan "Čeh".

U početku nije bilo teško naći eksploziv, jer ga je zbog ratova bilo dovoljno, ali je bilo teško naći  onog ko bi ga stručno postavio. To se smatralo visokorizičnim poslom. Pojedine kriminalne grupe kasnije su se specijalizovale za ovakve likvidacije, jer zahtevaju manju logistiku, ali i manju mogućnost da onaj koji postavlja ostavi tragove, jer vatra posle eksplozije uništava dokaze. U prometnim gradovima ubici je lakše da neopaženo ode s mesta eksplozije.

Činjenicu da je zbog malo tragova policiji teško da nađe osobu koja je postavila bombu demantovalo je hapšenje Velimira Simića, pripadnika kriminalne grupe Darka Eleza, koji se sumnjiči da je pre 13 godina postavljanjem bombe ubio Gorana Mijatovića Mitu, predsednika FK Bežanija.

Likvidacije auto-bombama postale su obeležje mlađih generacija u podzemlju. Eksplozivne naprave pod vozillima počele su da eksplodiraju ne samo u Beogradu već po celoj Srbiji, ali i Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

YouTube/RUDAR
Policijski uviđaj posle eksplozije automobila Dragana Jelinovića Jelketa

Dragan Jelinović Jelke, vlasnik poznatog noćnog kluba „Kabare rouz“, poginuo je u julu 2015.godine kad je eksplodirala bomba ispod njegovog „audija“ u Ulici Milana Vujaklije u naselju Bežanijska kosa. Istraga ovog zločina odvijala se u nekoliko pravaca, a policija je sumnjala da je likvidiran iz osvete zbog ubistva navijača Zvezde Velibora Dunjića.

Crni niz

Vladimir Karan, koji se dovodio u vezu sa rakovičkim klanom, teško je povređen u junu 2015. godine kad je eksplodirala bomba postavljena pod njegov džip "BMW X5" u Kirovljevoj ulici na Banovom brdu. Džip je odleteo u vazduh usred dana, u blizini autobuskog stajališta i nekoliko kafića, a povređene su dve osobe. Karan je od siline detonacije izleteo kroz šoferšajbnu, a veruje se da mu je upravo to spaslo život, jer nije bio vezan. Karan navodno ima poveći dosije zbog više razbojništava i krađa, a dovodio se u vezu i sa trgovinom narkoticima.

Ivan Ćirić, pripadnik "voždovačkog klana", ostao je bez ruke u eksploziji bombe koja je raznela njegov automobil „sitroen“ u blizini Centralnog groblja u naselju Braće Jerković u februaru 2018. godine. Sličan bombaški napad Ćirić je preživeo pet godina ranije, dok je još 2004. preživeo ranjavanje u pucnjavi. Nekoliko meseci potom Ćirić je ubijen u "sačekuši" u Ulici Save Maškovića, kad je nepoznati napadač na motoru prišao automobilu u kom je bio Ćirić sa prijateljem i pucao. Sumnjalo se da je ubijen, jer je hteo da izađe iz podzemlja i nelegalnih poslova.
Auto-bombe specijalnost italijanske mafije

Auto-bombe najviše koristi italijanska mafija. Automobili se tamo dižu u vazduh više kao opomena, a služe i da dodatno uznemire nečiju porodicu ili komšiluk. U Srbiji se, međutim, eksplozivne naprave pod vozila koriste podjednako i za likvidacije i za opomene, jer su se u većini slučajeva pokazale kao preciznije i čistije, jer ne ostavljaju tragove koji bi doveli do počinioca.

Sonja i Strahinja Foto: Instagram
Strahinja Stojanović i Sonja Suarez Gomez

Strahinja Stojanović raznet je u stravičnoj eksploziji bombe podmetnute pod njegov džip "BMW X5" u Ulici omladinskih brigada u Novom Beogradu, pre dve godine. Sa njim u vozilu bila je i njegova devojka iz Kolumbije Sonja Suarez Gomez, koja je lakše povređena. Strahinja je u eksploziji izgubio obe noge i posle tri dana podlegao je povredama u Urgentnom centru. Za njegovo ubistvo osumnjičen je Milivoje Lovrenović, zvani Čaruga, koji je u bekstvu.

To nije bio prvi put da je Strahinji dignuto vozilo u vazduh. Mis Marbelje Olac Bilbao umalo je ostala bez noge kad je eksplodirao automobil njenog dečka Strahinje Stojanovića u avgustu 2018. godine u naselju Nova Galenika. Nekoliko sekundi pre eksplozije, Stojanović, koji je i bio meta, izašao je iz kola da bi otišao u prodavnicu.  Sumnjalo se da iza napada na Stojanovića, koji je navodno blizak "kavačkom klanu", stoji suparnički "škaljarski klan".

Voditeljke na meti

Džip koji je vozila voditeljka TV Pink Dušica Jakovljević raznet je u eksploziji auto-bombe na parkingu ispred zgrade u kojoj stanuje u Ulici Ljutice Bogdana, blizu stadiona „Rajko Mitić“, početkom septembra 2018. godine.. Sumnjalo se da je meta napada bio njen dečko Jovica Aleksić, koji je bio i vlasnik vozila, a koga je policija dovodila u vezu sa nelegalnim poslovima. Verovalo se da je bomba bila samo upozorenje napadača, jer je aktivirana kad nikog nije bilo u vozilu. 

ATAImages/ Antonio Ahel
Dušica Jakovljević

Automobil „golf 4“ u vlasništvu voditeljke Marijane Mićić, kojim je upravljao njen otac Nebojša, raznet je u eksploziji u oktobru 2018. godiner koja se dogodila u Ulici vojvode Stepe u Kumodražu. Nebojša Mićić je od siline detonacije ispao iz kola i samo je pukom srećom lakše povređen. Istragom je utvrđeno da je bomba pod automobil Mićića postavljena greškom, jer je identičan automobil koristila osoba za koju se pretpostavlja da je bila meta napada.

Antonio Ahel/ATAImages
Marijana Mićić

Nenad Blagojević Bosanac raznet je u eksploziji bombe postavljene pod njegov „mercedes“ kod Pupinovog mosta u Zemunu u decembru 2018. godine. Policija je sumnjala da je njegova likvidacija povezana sa neraščišćenim računima iz njegove kriminalne prošlosti iz devedesetih. Hapšen je zbog iznuda, a poslednjih 15 godina života proveo je u Australiji sa porodicom, gde je vodio miran život. Ubijen je ubrzo po povratku u Beograd, a stravičnu eksploziju preživeo je njegov pas, koji je bio u prtljažniku.

Ostao bez noge

Bivši policajac Dalibor Bogdanović, poznatiji kao Boća, iz Novog Sada, ostao je bez noge u eksploziji bombe postavljene ispod njegovog džipa u maju 2019. godine. Eksplozivna naprava bila je postavljena ispod sedišta i daljinski je aktivirana utrenutku kad je izlazio sa parkinga u Ulici Ilije Birčanina, gde inače živi. Bombaš je najverovatnije nadgledao njegov džip i čekao momenat. Kobnog dana Bogdanović je svedočio na suđenju Jovanu Kecmanu, zvanom Coje, koji ga je pet godina ranije ranio u jednoj kafani.

Printscreen/YouTube
Dalibor Bogdanović Boća

Žrtva Belivukovog klana Lazar Vukićević, navijač Crvene zvezde i osuđeni napadač na vođu Partizanovih navijača Nikolu Vavića, samo je pukom srećom izbegao smrt kad je krajem septembra 2019. godine eksplodirala bomba podmetnuta ispod njegovog skupocenog „poršea“. Pretpostavlja se da je bomba trebalo da ubije Vukićevića, kao i da je napadač slučajno aktivirao dok je vozilo bilo parkirano u Riječkoj ulici na Vračaru. Vukićević je osuđen zbog obračuna iz januara 2017. godine, kad je tokom tuče ispred jednog noćnog kluba ranio Vavića u noge.

Printscreen/RTV
Raznet automobil Slobodana Milutinovića Snajpera

Slobodan Milutinović, zvani Snajper, čelnik FK Kabel, koji je povređen u februaru prošle godine u eksploziji džipa "porše kajen" u novosadskom naselju Grbavica, preživeo je napad jer je bombaš "promašio" i postavio slabiju eksplozivnu napravu od one koju je trebalo da podmetne. Pre ovoga najmanje dva puta su mu dizani automobili u vazduh.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike