Mustra za četiri ubistva: Kako su krojači presudili suprugama i ušli u anale balkanskih zločina

04.11.2023

20:45

0

Autor: 24sedam

Jovanovići iz Smedereva jedinstvena familija ubica na Balkanu

Mustra za četiri ubistva: Kako su krojači presudili suprugama i ušli u anale balkanskih zločina
Ilustracija - Copyright Profimedia

Smederevac Miodrag Jovanović u 75. godini života ubio je treću suprugu i mirno je sačekao policiju. Taj treći zločin počinio je noći između 2. i 3. jula 2000. godina.

Miodrag nije izuzetak u svojoj familiji, tačnije, može se reći da je njegova porodica izuzetak na Balkanu. Od tri rođena brata Jovanovića, sva trojica su krojači. Dvojica su ubice, uz srednjeg Miodraga i pet godina stariji Branislav. Samo je najmlađi Tihomir izbegao sudbinu. 

Gen ubice su nasledili od pradede Sime, harambaše koji je sa svojom družinom ljude mučila razapinjanjem na merdevinama i pečenjem žrtava dok ne kažu gde je novac. I rođeni stric Živojin, takođe, bio je trostruki ubica

I brat ubica

Najstariji brat Branislav (80) ubio je suprugu sa jedanaest uboda nožem i bio osuđen na smrt streljanjem. Ali, lukavstvom i potkazivanjem kaznu je smanjio na 15, pa na 10, da bi odrobijao devet i po godina.

Miodrag Jovanović je od četiri svoje žene ubio tri. Samo prva Jovanovićeva venčana supruga umrla je prirodnom smrću. 

Drugu venčanu suprugu Radmilu krojač je zbog ljubomore ubio 4. decembra 1979. godine. Osuđen je na osam godina. Ali, i ova kazna mu je tokom robijanja smanjena za dve godine.

Mislio da ga potkrada

Onda je ubio treću suprugu Milanku Nikolić. Presudio joj je udarcima čekićem u glavu, 26. avgusta 1986. Ubio ju je u svojoj krojačkoj radnji, koju od dela za stanovanje razdvaja samo platnena zavesa, jer je bio uveren da ga potkrada. Za ovo zlodelo je osuđen na 14 godina. Međutim, posle deset godina, bio pomilovan zbog primernog vladanja.

Vesna Ilić (42), za koju je u istrazi rekao da mu je bila "plaćena ljubavnica", postala je njegova treća žrtva. Nju je, posle četiri godine boravka na slobodi, preklao. Veštaci su izbrojali da je ova majka troje dece imala ukupno sedam rezova na telu.

Na prvom pojavljivanju pred sudijom Okružnog suda u Smederevu nije došao. Dan ranije mu je pozlilo u pritoru. Prethodno, Jovanović je bio na psihijatrijskom posmatranju. Kao i prilikom posmatranja za ranija ubistva, psihijatri su rekli da je - normalan. 

Nisam divljak, hoću na streljanje

- Jovanović je perfekcionista, sitničav, sumnjičav i rigidan. Poseduje sopstveni sistem vrednosti pri čemu je uvek u pravu. Moram da naglasim da je vispren i lucidan, čak i posle moždanog udara. Njemu psihijatrijsko lečenje nije potrebno - ocenio je psihijatar Branko Mandić.

A ovako se branio Jovanović...

- Nisam divljak i čudi se ovome što se dogodilo jer nikada nije imao nesporazume sa Vesnom. Moja nesreća je što uvek prihvatam žene koje se nude, što je moglo da znači da imaju zle namere. Zato, sudija, hoću da me steljate, jer više i nisam za život - molio je krojač sudiju.

Dobio je 15 godina. Obrazlažući kaznu, sudija Dragan Jocić rekao je da žali što "zakon ne predviđa smrtnu kaznu za ljude poput Miodraga Jovanovića".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike