Rudarska inspekcija istražuje pogibiju rudara: Ovako je došlo do tragedije u Grljanu

04.11.2023

09:49

0

Republička inspekcija pokrenula nadzor posle tragedije u rudniku kod Zaječara

Rudarska inspekcija istražuje pogibiju rudara: Ovako je došlo do tragedije u Grljanu
viber_slika_2022-04-03_15-15-41-732 - Copyright Foto: 24sedam/M.K.

Republička rudarska inspekcija izvršila je vanredni inspekcijski nadzor u rudniku kod Zaječara, u okviru JP PEU Resavica, u pogonu separacija u mestu Grljan. Preliminarnim izveštajem konstatovano je da je u jutarnjim časovima u petak do nesreće došlo kada je naprasno počelo propadanje radnika jednog za drugim kroz ugalj u bunkeru.

Pre toga je čišćen bunkera gotovih proizvoda sitnog uglja od zalepljenog uglja na obodima, a radove su obavila trojica rudnika Lubnice.

Ministarka u porodicama poginulih

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović posetila je porodice poginulih radnika i izjavila im saučešće.

- Naravno da smo tu za sve što treba, saosećamo sa njihovim bolom - rekla je Đedović Handanović.

Navela je da je reč o radnicima sa više od 40 i 25 godina iskustva, jako poštovanim i privrženim svom poslu, vrednim, odgovornim i marljivim. Navela je da je iza jednog rudara ostalo dvoje male dece.

- Tokom radova na ustima bunkera dozirano je ispuštan ugalj, pa je trebalo da radnici postepeno silaze niz bunker i otkopavaju obode bunkera od zalepljenog uglja. Naprasno je počelo propadanje radnika jednog za drugim kroz ugalj u bunkeru. Ostali radnici separacije započeli su sa ispuštanjem uglja iz bunkera i demontiranjem izlaznih vrata, kako bi što pre oslobodili pomenute radnike koji su bili u bunkeru - navode iz Ministarstva rudarstva i energetike.

Nakon 15 do 20 minuta uspeli su radnike da izvuku iz bunkera. Dvojica su, međutim, smrtno stradala, dok je treći sa lakšim povredama izvučen iz bunkera.

- U toku je prikupljanje svih dodatnih relevantnih informacija u cilju finalizacije inspekcijskog izveštaja, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena, navodi se u saopštenju i podvlači da je u toku i sprovođenje istražnih radnji od nadležnih organa.

U tragediji su poginuli LJ.B. (55) i D.K. (42) dok je treći radnik (53) lakše povređen.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike