Zaječar se oprašta od poginulih rudara: U ponedeljak Dan žalosti!

03.11.2023

18:38

0

Autor: Mi. S.

U Zaječaru će 6. novembra biti Dan žalosti zbog pogibije dvojice rudara na separaciji rudnika "Lubnica" u Grljanu

Zaječar se oprašta od poginulih rudara: U ponedeljak Dan žalosti!
Ilustracija - Copyright Tanjug/STR

Povodom nesreće koja se dogodila na separaciji Rudnika lignita "Lubnica“ u Grljanu, u kojoj su poginuli rudari Dejan Krajnjanović i Ljubiša Bosiljković, gradonačelnik Grada Zaječara Boško Ničić, doneo je odluku da se ponedeljak, 6. novembar, proglasi Danom žalosti.

- Tragedija u kojoj su stradali naši rudari, a jedan njihov kolega povređen potresla je sve građane Zaječara i meštane naših sela. Njihova časna profesija, jedna od najtežih na svetu, oduvek je zahtevala ljude posebnog kova: hrabre, vredne i nepokolebive. Upravo su njihov svakodnevni trud i samopregorni rad u obavljanju ovog teškog posla, a njihova tragedija veliki gubitak. Zato Zaječar i cela Srbija posebno žali zbog gubitka njihovih života – saopštio je gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić.

Organi i organizacije, kao i druga pravna lica koja ističu zastavu, dužna su da u vreme Dana žalosti, zastavu Republike Srbije spuste na polovinu jarbola, odnosno koplja.

U obrazovnim ustanovama Dan žalosti obeležava se minutom ćutanja na prvom času nastave, a program nastave muzičkog obrazovanja prilagođava se Danu žalosti. Ustanove u oblasti kulture obavezne su da svoje programe otkažu ili prilagode Danu žalosti. Dan žalosti u sportskim halama, na stadionu i igralištima obeležava se spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Republike Srbije i zastava sportskih klubova i udruženja. Za vreme Dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima i u ugostiteljskim i drugim lokalima, navodi se u odluci.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike