Sudije hapšene širom Srbije: Primali mito, krali iz depozita, pomagali osuđenicima!

21.10.2023

20:45

1

Dragana Živadinović iz Niša osumnjičena da je dobila turistički vaučer za letovanje u iznosu od 112.700 dinara

Sudije hapšene širom Srbije: Primali mito, krali iz depozita, pomagali osuđenicima!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Predsednica Višeg suda u Nišu Dragana Živadinović (55) drugi je sudija na jugu Srbije koji je uhapšen za manje od pet meseci zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj obavljajući funkciju. Sudije su, međutim, hapšene i u drugim gradovima Srbije i to uglavnom zbog primanja mita.

Živanović je uhapšena u nastavku borbe protiv visoke korupcije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom, po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal. Sumnja se da je osumnjičena predsednica niškog suda zloupotrebila službeni položaj.

ni.vi.sud.rs
Dragana Živadinović

Ona je, kako se sumnja, u nameri da utiče na pozitivan ishod i ubrza postupanje po molbi za uslovni otpust jednog osuđenika i znajući da je postupajući sudija planirao godišnji odmor, donela rešenje kojim je na njegovo mesto postavila sudiju koji nije član vanpretresnog veća sa kojim je, sredinom juna ove godine, omogućila uslovni otpust.

Sumnja se da je za ovu odluku dobila turistički vaučer za letovanje u iznosu od 112.700 dinara, koji joj je platila firma u vlasništvu sina osuđenika.

Pre nje, u akciji borbe protiv visoke korupcije, pripadnici MUP Srbije, SBPOK, u saradnji sa pripadnicima BIA, a po nalogu javnog tužioca za organizovani kriminal, 31. maja ove godine uhapsili su sudiju Višeg suda u Nišu I. B. (54).

Uzimao novac iz depozita

Protiv sudije I. B. vodi se istraga zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj a određen mu je bio i pritvor, koji je, u međuvremenu, odlukom suda, zamenjen blažom merom i to zabranom napuštanja boravišta uz obavezu obaveznog javljanja nadležnima.

Sudija I. B. je osumnjičen da je od 1. januara 2014. do novembra 2019. godine, dok je vršio funkciju predsednika Višeg suda u Zaječaru, prekoračio granice svog službenog ovlašćenja i u dvanaest krivičnih predmeta zahtevao od radnika računovodstva navedenog suda da mu predaju novac iz sudskog depozita, koji je bio privremeno oduzet u krivičnim predmetima, sa obrazloženjem da novac preuzima iz razloga veštačenja ili vraćanja onima od kojih je oduzet.

Profimedia
Ilustracija

On, kako se sumnja, preuzeti novac nije uputio na veštačenje niti ga je vratio onima od kojih je privremeno oduzet, već ga je zadržao za sebe i na taj način je pribavio imovinsku korist u iznosu od 34.755 evra i 126.540 dinara.

U vreme kada je uhapšen, I. B. je obavljao funkciju sudije Višeg suda u Nišu, gde je postupao u krivičnim predmetima.

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal nakon višemesečnog predistražnog postupka u martu su pripadnici BIA i MUP, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili sudiju Prekršajnog suda u Loznici (Odeljenje Ljubovija) Z. M. i još pet osumnjičenih. Lisice su stavljene i  službenici tog suda S. S., kao i B. S., Z. M. (suprugu sudije Z. M.), D. N. i Ž. P., zbog sumnje da su počinili primanje mita, davanja mita, kao i zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanja isprava.

Osumnjičeni sudija Z. M. se tereti da je od 24. marta do 9. decembra prošle. godine u dva navrata primio mito od osumnjičenih B. S. i D. N., dok se Z. M. tereti da je svom suprugu Z. M. pomogla u primanju mita. Osumnjičeni Z. M. se takođe tereti da je falsifikovao ispravu odnosno zapisnik o saslušanju osumnjičenog (koji nije ni bio prisutan) u prekršajnom postupku zajedno sa svojom daktilografkinjom S. S. na šta ga je podstakao osumnjičeni Ž. P. čime je osumnjičeni sudija zloupotrebio službeni položaj.

Za namernu grešku 2.000 evra

Predsednica Prekršajnog suda u Kraljevu Marija Bažalac uhapšena je tokom 2021. godine zajedno sa još četiri osobe zbog sumnje da je primala mito. Akcija hapšenja izvedena je u saradnji MUP, UKP, SBPOK i Tužilaštva za organizovani kriminal.

Pored sudije Bažalac uhapšeni su i V. L., B. T., V. P. i B. K. koji su ili posredovali u davanju poklona u novcu ili su novac predavali sudiji da bi u okviru svojih ovlašćenja u predmetima donosila odluke koje su pogodovale okrivljenima, čime su počinili primanje mita. Ona je kasnije osuđena na tri godine zatvora.

Profimedia
Ilustracija

Sudija Osnovnog suda u Sjenici Lj. V. uhapšen je 2021. godine zbog sumnje da je overavao kupoprodajne ugovore bez prisustva ugovornih strana za šta je, navodno, primao novčanu nadoknadu. U zajedničkoj akciji Višeg tužilaštva u Novom Pazaru, policije i BIA uhapšeni su i refernt Osnovnog suda M. H., kao i službenik katastra D. P.

I sudija Osnovnog suda u Lazarevcu Svetlana Stojanović uhapšena je 2018. godine zbog sumnje da je primila mito od 2.000 evra kako bi namerno napravila grešku u prvostepenoj presudi i time omogućila oslobađanje krijumčara ljudi. Ona je uhapšena u saradnji SBPOK i BIA, a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, kada je primila mito od 2.000 evra od stranke protiv koje je vodila postupak.

Postupak je vodila protiv dve osobe. Nepravosnažnom presudom jedan od njih je dobio uslovni otpust, dok je drugi osuđen na kaznu zatvora. Upravo taj drugi, osuđen na zatvorsku kaznu, bio je akter priče o primanju i davanju mita. Stojanovićeva je, po predlogu supruga, pregovarala sa osuđenim na zatvorsku kaznu da ponovo, po njegovoj žalbi, otvori predmet.

Osumnjičena je zahtevala i primila novac u poredmetu protiv okrivljenog kog je 23. oktobra 2018. godine oglasila krivim za nedozvoljeni prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi i osudila ga na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest meseci. Dogovorila se da okrivljeni dođe u njenu kuću gde mu je objasnila da će u presudi namerno načiniti bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, kako bi presuda zbog toga po žalbi pala. Ona i njen suprug sklopili su dogovor sa strankom, a naknada je bila 2.000 evra.

Sudija 200 evra

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na godinu dana kućnog zatvora uz elektronski nadzor sudiju Prekršajnog suda u Čačku Miodraga Plazinića zbog primanja mita od 100 evra, i izrekao mu meru zabrane obavljanja poslova u pravosuđu od pet godina. Plazinić koji je radio kao sudija u Odeljenju u Guči čačanskog Prekršajnog suda, bio je uhapšen 18. marta u akciji "Skener" 2016. godine u kojoj je istog dana "palo" 46 osumnjičenih za različita koruptivna dela. Imao je nadimak Sudija 200 evra zbog korupcije po kojoj je bio poznat.

Profimedia
Ilustracija

Predsednik Višeg suda u Šapcu Gojko Lazarev uhapšen je krajem 2016. godine jer je kao predsednik Višeg suda u Šapcu zloupotrebio službeni položaj na taj način što je omogućio usvajanje vanrednog pravnog leka, zahteva za ponavljanje krivičnog postupka, iako za to nije bilo osnova i tako omogućio da osuđenik izbegne stupanje na izvršavanje kazne zatvora u trajanju od sedam meseci na koju je osuđen pravnosnažnom presudom Višeg suda Šapcu 2014.

Prema optužnom predlogu, Lazareva su podstrekavali Dragan Cvetinović, predsednik Osnovnog suda u Loznici, kao i još dve osobe, a u izvršenju mu je pomogla Olivera Lazarević, sudija Osnovnog suda u Loznici.

Troje sudija uhapšeno je zbog sumnje da su primali i davali mito i da su zloupotrebili službeni položaj.

Specijalni sud u Beogradu osudio je 2016. godine na dve i po godine zatvora sudiju Branislava Blažića zbog trgovine uticajem, jer je uticao da se donese povoljna odluka po vanrednom pravnom leku u slučaju Đorđa Matića. Sudiji je izrečena i mera zabrane obavljanja poziva u pravosuđu u trajanju od pet godina, nakon što odsluži zatvorsku kaznu.

Kako stoji u obrazloženju presude, Blažić je u više navrata od Zorana i Đorđa Matića primio nagradu ne manju od 1.050 evra da bi intervenisao kod veća Vrhvnog kasacionog suda tako da usvoji zahtev za zaštitu zakonitosti i ukine pravosnažnu presudu kojom je Đorđe Matić bio osuđen na kaznu zatvora od dve godine i predmet vrati nadležnom sudu u Novom Sadu na ponovno odlučivanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike