Vreme je da se očisti močvara u pravosuđu: Korumpirane sudije dovele sudstvo na najniže grane

13.04.2023

19:39

0

Postavlja se pitanje koliko košta sudijska čast i poštenje i da li i najbrutalniji nasilnici mogu da izbegnu zatvor plaćajući korumpranim sudijama!?

Vreme je da se očisti močvara u pravosuđu: Korumpirane sudije dovele sudstvo na najniže grane
Copyright Profimedia/Pixabay

Stanje u domaćem pravosuđu odavno je na niskim granama, a to je samo potvrdila sramna odluka sudije Višeg suda Nataše Vojnović koja je danas osudila Ivana Kontića iz Nikšića na samo četiri godine zatvora zbog brutalnog prebijanja Beograđanina Miljana Mandića u Novom Sadu 2020. godine.

Kontiću je u kaznu uračunato vreme koje je proveo u pritvoru, a s obzirom na to da je iza rešetaka bio oko dve i po godine, sudija Vojnović je odlučila da ostatak kazne izdržava u kućnom pritvoru sa nanogvicom! Pored toga, oslobođeni su Kontićevi saučesnici Ognjen Leđanac i Luka Vukajlović, kojima se u ovom postupku sudilo za učestvovanje u tuči, odnosno za pomoć učiniocu posle krivičnog dela.

Podsetimo, Kontić je napao Mandića 24. avgusta 2020. godine, ispred jednog ugostiteljskog objekta u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu. Mandić je tom prilikom zadobio teške telesne povrede. Ubrzo se u javnosti pojavio snimak ove tuče, koji je uznemirio javnost.

 

 

Na snimku se jasno vidi da je Kontić udarao Mandića pesnicama, da ga je zatim uhvatio i oborio na zemlju i nastavio da ga udara pesnicama po glavi i vratu. Dok je nesrećni mladić ležao onesvešćen na betonu, Kontić mu je bez imalo milosti lomio ruke.

Već oslobađala osumnjičene za ubistvo

Ipak, sve to nije bilo dovoljno sudiji Nataši Vojnović da ga osudi po zakonu, nego ga je praktično nagradila kućnim pritvorom sa nanogvicom! Zato se postavlja logično pitanje, koliko košta sudijska čast i poštenje i da li i najbrutalniji nasilnici mogu da izbegnu zatvor plaćajući korumpiranim sudijama!?

Inače, to nije jedina sporna presuda Nataše Vojnović. Naime, mediji su već duže vreme pisali o nekim njenim skandaloznim odlukama. Zanimljivo, gotovo sve presude imaju jednu zajedničku osobinu – oslobađani su oni koji su optuženi za ubistvo.

Tako je upravo Vojnovićeva oslobodila jednog od optuženih za ubistvo Vojislava Škrbića (40) iz Kaća, dok je suđenje za ubistvo Predraga Kostića (28) iz Loznice više puta odlagano.

Sudije Garić i Tejić šalju novinare u zatvor zbog verbalnog delikta

Nažalost, Nataša Vojnović nije jedini sudija koji je svojim presudama bacila ljagu na čitavu sudstvo. Pre samo nekoliko dana, glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević završio je u Okružnom zatvoru u Beograd po sramnoj presudi Drugog osnovnog suda u Beogradu za krivično delo uvrede na osnovu tužbe Jugoslava Ćosića.

24sedam/Goran Sivački
 

Vučićevića je zbog tvitova koje je protumačio kao krivično delo uvrede prvo osudio sudija Dejan Garić, a zatim je tu presudu potvrdio njegov kolega Zoran Tejić.

- Sudija po imenu Dejan Garić, slobodan i nezavisan, odlučio je da nema nikakve veze to što je termin 'šiptarski plaćenik' belodana činjenica, neporeciva istina, nešto što Ćosić nikako ne može da porekne i demantuje - nego je jedino važno to što se Jugoslav uvredio!?! Sudija je Garić, kako piše u presudi, 'ukazao poverenje' Ćosićevom iskazu, u kome je on ustvrdio da je pretrpeo strašne 'duševne bolove' i da je imao veliku 'nematerijalnu štetu', pa mi je onda kao i svakom drugom zločincu, krivično presudio! Tu je presudu potom potvrdio, odbivši sve žalbe mojih advokata, i Viši sud u Beogradu. Još jedan slobodni i biće posve nezavisni sudija, 'predsednik veća' Zoran Tejić presudio je, 'u ime naroda' - Dragane J. Vučićeviću, od oca Joleta, ti si kriminalac i zločinac i moraš na robiju – napisao je Vučićević u svojoj kolumni posle presude.

24sedam/Goran Sivački
 

Posebna tema je to što je skandal za sebe to što naše sudije i dalje novinare šalju u zatvor zbog verbalnog delikta koji nigde više nigde u civilizovanom svetu nije krivično delo. 

Zbog toga je glavni urednik Informera pre odlaska u zatvor poručio da je to njegov vid protesta koji ima za cilj dekriminalizovanje uvrede.

- Niko ne sme da ide u zatvor zbog nečega što misli i što je izgovorio! Ja sam danas, prema po krivičnoj prijavi Jugoslava Ćosića, ali i Žakline Tatalović, koja je na skandalozan način postala pravosnažna, kao i Dragana Spasića iz Trgovišta, višestruko osuđivani kriminalac!?! Zbog čega?! Jesam li ubio nekoga, opljačkao nekoga?! Nisam! Šta bi bilo da ovakav poziv za zatvor stigne i na adrese nekih drugih novinara!? - upitao je Vučićević i istakao da “srpsko pravosuđe sudi ne po pravu nego po politici”, te da niko ne sme da završi iza rešetaka zbog svojih stavova.

Sudija Višeg suda u Beogradu osudila novinara zato što je branio srpske sportske asove

Tu nije kraj skandala u pravosuđu. Gvozden Nikolić, vlasnik portala “Glas zapadne Srbije” i poznati novinar iz Čačka, takođe je osuđen za uvredu. Njega je sudija Višeg suda u Beogradu osudila jer je na svom portalu preneo vest da je sugrađanin Pavle Jelesijević na svojoj Fejsbuk stranici vređao sportske velikane Novaka Đokovića, Dragana Stojkovića Piksija i Radmila Mišovića!?

Nikolić je zbog dva novinarska teksta prvostepeno, dva puta osuđen po 70.000 dinara, zbog navodne 'povrede dostojanstva ličnosti' Pavla Jelesijevića.

Printscreen/Youtube/Koreni TV
Gvozden Nikolić

Vlasnik portala “Glas zapadne Srbije” je rekao da je šokiran ovakvim činom i da je odlučio da takvu kaznu ne plati ukoliko datu presudu potvrdi i Apelacioni sud.

- Ne osećam se nimalo krivim jer sam branio ljude kojima se naša zemlja ponosi. Vodiću se primerom Dragana J. Vučićevića, jer je skroz u pravu. Neću platiti kaznu i vrlo rado ću ići u zatvor. Neću da budem medijski junak tako što ću da napadam predsednika svoje države i hulim na patrijarha, kao što to oni rade. Znam da bih bio njihov megajunak kad bih nasrnuo na takve ljude. Međutim, takva slava mi ne treba. Idem u zatvor i biće mi čast da robijam zato što sam osudio vređanje jednog Piksija, Đokovića i Mišovića – rekao je Nikolić.

Vreme je da se močvara u pravosuđu očisti

Sve ove presude sudija poput Nataše Vojnović, Dejana Garića, Zorana Tejića i sličnih, su samo dokazi da je stanje u pravosuđu veoma loše i da zbog jednog broja korumpiranih sudija retko ko više veruje u nepristrasnost sudstva.

Bilo da se radi o oslobađanju najbrutalnijih nasilnika ili osuđivanja novinara na zatvorske kazne zbog pisane reči, nesporna je činjenica da je pravosuđe dotaklo najniže grane.

Konačno je došlo vreme da se tome stane na kraj, jer niko od poštenih građana Srbije ne može biti siguran da se, sutra ili prekosutra, neće naći na meti nekog nasilnika koji će zahvaljujući vezama i punoj koverti da izbegne zasluženu kaznu ili će zbog iznetog stava morati da robija nekoliko meseci.

Zato se sada postavlja pitanje koliko košta sudijska čast i poštenje i šta više treba da urade korumpirane sudije da se močvara u pravosuđu konačno očisti!?

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike