Ovo je predsednica suda uhapšena zbog mita: Celu karijeru radila kao krivičar, a ocenjivala rad drugih sudija

19.10.2023

15:39

4

Autor: 24sedam

Dragana Živadinović od oktobra 2019. godine bila na čelu niškog Višeg suda

Ovo je predsednica suda uhapšena zbog mita: Celu karijeru radila kao krivičar, a ocenjivala rad drugih sudija
Copyright ni.vi.sud.rs

Dragana Živadinović, koja je danas uhapšena zbog primanja mita i zloupotrebe službenog položaja, od oktobra 2019. godine je predsednica Višeg suda u Nišu, a izabrana je na sednici Skupštine Srbije.

Na ovo mesto došla je iz sudijske fotelje Apelacionog suda.

Rođena je 21. juna 1968. godine, u Kruševcu. Pravni fakultet Univerziteta u Nišu završila je 1994. godine. Za sudiju Opštinskog suda u Nišu izabrana je 1998. gde je postupala po predmetima u krivičnoj materiji. Odlukom Visokog saveta sudstva izabrana je na stalnu sudijsku funkciju u Apelacionom sudu u Nišu, koju obavlja od 2010. Sedam godina je bila predsednik Komisije za vrednovanje rada sudija i predsednika Viših sudova. 

Vrhovni kasacioni sud za sprovođenje postupka vrednovanja i ocenjivanja sudija je rad Živadinovićeve od 2015 do 2018. godine ocenio kao izuzetno uspešno obavljanje sudijske funkcije. Ona je dobila pozitivno mišljenje za izbor za predsednika Višeg suda u Nišu i na sednici svih sudija ovog suda.

Ona je danas uhapšena po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa BIA i SBPOK i to zbog zloupotrebe službenog položaja.

Osumnjičena je od februara do avgusta iskoristila svoj službeni položaj predsednika Višeg suda u Nišu tako što je po prethodnom obećanju i dogovoru sa osuđenim R.M., kao predsednik vanraspravnog veća Višeg suda u Nišu donela i potpisala rešenje kojim se usvaja molba za njegovo puštanje na uslovni otpust. Za ovu uslugu primila je vaučer za sedmodnevni boravak u hotelu na Zlatiboru za sebe i članove porodice.

Sumnje se da je vaučer u hotelu uplatilo privredno društvo čiji je vlasnik B. M, sin osuđenog R. M. Inače,u toj firmi je R.M. bio direktor i odgovorno lice.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike