Provaljeni advokati Kecmanovića: Evo šta su hteli da podmetnu da sačuvaju 2,7 miliona evra

20.10.2023

20:45

1

Odbrana tražila prekid parničnog postupka do okončanja krivičnog, kao i spajanje sa drugim predmetom

Provaljeni advokati Kecmanovića: Evo šta su hteli da podmetnu da sačuvaju 2,7 miliona evra
Ilustracija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/Goran Sivački

Zastupnik porodica ubijene dece u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i čuvara, u parničnom postupku, traži od tuženih da isplate milionsku naknadu za pretrpljene duševne bolove, patnju i strah. Ukupno 27 tužilaca podnelo je tužbu protiv maloletnog Koste K., njegovih roditelja Vladimira i Miljane Kecmanović i OŠ "Vladislav Ribnikar". Dečak je, da podsetimo, 3. maja u školi na Vračaru ubio devetoro učenika i školskog čuvara Dragana Vlahovića.

Svako od 27 tužilaca traži odštetu po 100.000 evra, što je ukupno 2,7 miliona evra.

- Malo je problematično to što su oštećeni istakli imovinsko-pravni zahtev u krivičnom postupku u iznosu od 100.000 evra za svako preminulo lice, a ovde su istakli tužbeni zahtev u iznosu od po 100.000 evra za svakog člana porodice, tako da je to neki iznos koji je nesvakidašnji u sudskoj praksi. Mi smo dostavili orijentacioni pregled naknada koji je dostavljen od strane Vrhovnog kasacionog suda i otprilike se za preminulo lice i otprilike član porodice dobija naknadu u našoj državi oko 10.000 evra - rekla je u sudnici Maja Ivelja iz advokatske kancelarije Borović, koja brani Kecmanoviće.

Prema njenim rečima, s tim u vezi bilo bi neobično da sud ne prekine ovaj parnični postupak do okončanja krivičnog postupka, iz razloga što ukoliko se tamo odredi da se imovinsko-pravni zahtev isplati po 100.000 evra, a isto je i u parničnom postupku istaknut isti takav zahtev, vrlo su velike cifre o okojima govorimo, a s druge strane naša sudska praksa dosuđuje 10.000 evra -rekla je advokatica Ivelja ističući da bi posle presude u krivičnom postupku, rad u parničnom postupku biti znatno olakšan.

Sa njom se saglasila i državni javni pravobranilac, koja zastupa tuženu školu.

S druge strane, advokat Ognjen Božović, zastupnik oštećenih porodica ubijene dece nije se saglasio sa prekidom parničkog postupka, ističući da niko od optuženih ne prihvata odgovornost za masakar 3. maja..

- Građansko pravna odgovornost je šira od krivične i postojala bi sve i kada bi bili krivično oslobođeni - objasnio je advokat Božović.

Osim što se ptrotivio prekidu parničnog postupka, advokat Božović usprotivio se i drugom predlogu tuženih, a to je da se ovaj postupak spoji sa drugim parničnim postupkom. U toj parnici, tužena je majka dečaka ubice Miljana Kecmanović, koju su tužila četiri člana porodice jedne od žrtava pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar". Oni su zatražili odštetu u iznosu od oko 300.000 evra.

Tužena strana, takođe, tvrdi da zakon ne propisuje solidarnu odgovornost i da drugotuženi Vladimir Kecmanović, trećetužena MIljana Kecmanović i četvrtotužena škola nisu jedinstveni suparničari. Oni su, takođe dostavili i novinske članke u kojima se tvrdi da odlazak dece u streljanu nije zabranjen i da nije protivno zakonu da pucaju u streljani na okolnost da rđave navike Koste K. dolaze iz toga da ga je otac Vladimir učio da puca.

 

 

Svemu tome energično se usprotivio advokat Ognjen Božović, koji tvrdi da postoji solidarna odgovornost i da novinski članci ne mogu biti dokaz na sudu.

Zastupnik porodica ubijenih ostao je danas pri tužbi, predložio pisanu dokumentaciju koja po stavu tužilaca ukazuje na propuste roditelja dečaka ubice koji su ga "rđavo vaspitavali", ali i škole u kojoj se zločin dogodio.

Advokat Ognjen Božović, predložio je da se saslušaju i dečak ubica kao i njegovi roditelji. Zastupnica trinastogodidnjaka koji je počinio jezivi masakr osporila je tužbene zahteve porodica, odgovornost roditelja i zatražila da se ovaj postupak obustavi dok se ne završi krivični postupak protiv oca i majke, navodeći da su oštećeni u tom postupku već tražili odštetu od 100.000 evra po ubijenom.

Jedan od "trikova" odbrane bio je i taj da braća i sestre ubijene dece nisu živeli sa njima u zajedničkom domaćinstvu, pa samim tim nemaju prava na odštetu. Advokat je dostavio lične karte sa adresama roditelja i dece i tvrdi da su svi zajedno živeli.

Tužena škola i njen zastupnik, takođe, osporavali su sve što i zastupnici porodice Kecmanović. I oni su tražili prekid postupka. Kako se moglo čuti u sudnici, o prebacivanju Koste K. iz jednog odeljenja u drugo ne postoji nikakvi pisani tragovi, a advokat porodice žrtava izjavio je da sumnja da je sve urađeno mimo procedure. Otac učenice koju je Kosta K. ubio hicima iz pištolja, kako tvrdi advokat Božović, tražio je u januaru ove godine da se njegova ćerka iz Sedmog dva prebaci u odeljenje Sedmo četiri. Škola mu, međutim, nikada nije odgovorila na taj zahtev, dok je Kosta K. prebačen urgentno i bez ikakvog pisanog traga.

Glavni pretres u ovom parničnom postupku, pošto je danas okončano pripremno ročište, zakazan je za 28. i 29. decembar, a predviđeno je da suđenje traje tri godine i da ima ukupno 15 do 20 ročišta.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike