Gvozdeni stav advokata porodica ubijenih u "Ribnikaru": Kosta je svesno pobio decu, a krivi su i njegovi loši roditelji (FOTO/VIDEO)

20.10.2023

16:42

0

Građanska odgovornost postoji i kada nema krivične, kaže Ognjen Božović

Gvozdeni stav advokata porodica ubijenih u "Ribnikaru": Kosta je svesno pobio decu, a krivi su i njegovi loši roditelji (FOTO/VIDEO)
Advokat Ognjen Božović - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

U parničnom odeljenju Višeg suda u beogradskoj Palati pravde završeno je pripremno ročište po privatnoj tužbi porodica desetoro ubijenih u OŠ "Vladislav Ribnikar". Njih 27 tužilo je dečaka ubicu Kostu K., njegove roditelje Vladimira i Miljanu Kecmanović, kao i OŠ "Vladislav Ribnikar". Predviđeno je da parnica traje tri godine i da ima ukupno 15 do 20 ročišta.

Ognjen Božović, zastupnik svih porodica ubijene dece, naveo je da se protive spajanju parnice sa drugim krivičnim postupkom, jer to nije celishodno, kao i da se zaustavi parnični postupak do okončanja krivičnog, što je želala odbrana.

 

 

Marina Ivelja, ispred Adovokatske kancelarije Borović, rekla je da pojedina braća i sestre nisu živeli sa ubijenima zbog čega je advokat Božović dostavio lične karte tužilaca i istakao da se protivi predlogu da postoji nepostojanje zajednice zivota.

- Građansko pravna odgovornost je šira od krivične i postojala bi sve i kada bi bili krivično oslobođeni - rekao je Božović.

Od Ministarstva prosvete i Gradskog centra za socijalni rad, naveo je zastupnik familija, zatražena je dokumentacija o tome da li su preduzete mere i aktivnosti o bezbednosti u školi, kao i dokumentaciju o inspekcijskom nadzoru nakon masakra. Tražena je i odluka disciplinske komisije o pedagogu, psihologu i direktoru škole.

I odbrana i zastupnik porodica tražili su veštačenje za utvrđivanje sposobnosti rasuđivanja Koste K. u momentu počinjenog masakra. Advokat Božović predložio je da to uradi komisija veštaka, a  Marina Ivelja da se to utvrdi u nadležnoj ustanovi.

- Imamo osnova da sumnjamo da su dečaku roditelji pravdali izostanke koji nisu smeli da budu opravdani - rekao je, pored ostalog Božović i zatražio od škole da se dostave izveštaji o izostancima tokom 7. razreda, a u cilju lošeg vaspitanja roditelja.

Zatražio je i da se pribavi kompletna istorija lečenja dečaka.

- Naša tužba ne zasniva se samo na krivičnoj odgovornosti, već i na objektivnoj odgovornosti, rđavim navikama, lošem vaspitanju. Ovo je praktično jedini postupak gde mi maloletnog Kostu možemo da okrivimo i učinimo odgovornim za ono što je učinio 3. maja. Postoje određene procesne pretpostavke koje moraju da se ispune. Nadam se da ćemo uspeti da dokažemo da je imao moć rasuđivanja u momentu kad je počinio krivično delo i sasmim tim je odgovoran za njega - objasnio je advokat Božović.

Kako se čulo danas u sudnici, odšteta u krivičnom postupku protiv Kecmanovića je 100.000 evra po preminulom, a u parničnom je 100.000 evra po oštećenom što je na 27 ttužilaca oko 2,7 miliona evra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike