Upali u klopku sopstvenih laži: Bahatili se do koske, pa prijavljivali da su - opljačkani!

13.10.2023

20:45

0

Biznismen D. J. koji je priznao da je izmislio pljačku od 100.000 evra nije jedini

Upali u klopku sopstvenih laži: Bahatili se do koske, pa prijavljivali da su - opljačkani!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Beogradski biznismen D. J. (61), koji je u utorak lažno prijavio da je mu je oteto 100.000 evra nije jedina lažna žrtva razbojnika. U Srbiji su već zabeleženi slučajevi prijavljivanja nepostojećih pljački, a lažno su se prijavljivale i otmice, krađe...

Biznismen D. J. je prekjuče pozvao policiju u Novom Beogradu i rekao da je napadnut, pretučen i opljačkan. Ali, iskusni inspektori veoma brzo su otkrili da laže. Posle ispitivanja, priznao je da je slagao da su mu nepoznati mladići oteli 100.000 evra koje je, navodno, pozajmio. Trenutno se ne zna da li će D. J. krivično odgovarati i ta odluka Višeg tužilaštva se čeka.

Policiji je najsumnjivije bilo to što je biznismen rekao da je dobio jake udarce u glavu, ali da je otišao u privatnu kliniku i da nije zvao Hitnu pomoć. Kako bi njegova priča delovala uverljivo, izmislio je i da mu je košulja bila sva krvava i dodao da je morao odmah da je opere.

Inspektori su ga pitali da li postoje očevici razbojništva, a je rekao da ne postoje, ali da ima video nadzor. Na snimcima kamera se, međutim, ništa nije videlo. Dok je objašnjavao kako je napadnut nije mogao da objasni ko ga je poprskao sprejom u oči, a ko ga je i kako udarao. Pričao je nepovezano i skretao pogled, čime je izazvao sumnju inspektora.

Postavljana su mu pitanjja i počeo je da daje nelogične odgovore. Kako je uhvaćen u laži, na kraju je priznao da je sve izmislio.

Trgovala bitkoinima, pa prijavila krađu

Policajci u Rumi su krajem maja podneli su krivičnu prijavu tužilaštvu protiv žene (38), zbog lažnog prijavljivanja.

Profimedia
Ilustracija: Bitkoin

Ona se sumnjiči da je policiji lažno prijavila da je iz porodične kuće u kojoj živi, na neutvrđen način, nestala veća suma novca i zlatnog nakita, a koji je zapravo potrošila i to za trgovinu bitkoinima.

Kazne za lažno prijavljivanje

Zakon za lažno prijavljivanje krivičnog dela predviđa novčane kazne, ali i meru zatvora do godinu dana. Može se, takođe, izreći i uslovna kazna koja ide i do tri godine.

Zanimljiv slućaj zabeležen je u februaru. Policija iz Bogatića rasvetlila je tešku krađu prijavljenu godinu dana ranije, a ispostavilo se da je prijavljena provala bila - lažna. Protiv meštanina S. D. (57) podneta je krivična prijava za lažno prijavljivanje.

Osumnjičeni S. D. je, pošto je pao na poligrafu, priznao da je izmislio pljačku, jer je u kafani potrošio pare od kredita kojima je trebalo da plati struju. Policiji je prijavio da su lopovi noću provalili u njegovu kuću tako što su obili ulazna vrata i iz sobe sa stola ukrali kovertu u kojoj je bilo 120.000 dinara, koje je dva dana ranije podigao u banci, a onda pobegli kroz prozor.

- Probudio sam se u tri ujutro da odem do toaleta i kada sam video razvaljena vrata i otvoren prozor, kao i da su pare nestale, samo što se nisam srušio - ispričao je svojevremeno novinarima i policiji.

Sigurnosne kamere na komšijskim kućama nisu bile od pomoći policiji u potrazi za lopovima, jer je te noći bila gusta magla. Uzeti su otisci sa vrata i prozora i tragalo se za lopovima.

Inspektori su, tokom istrage, utvrdili da je uveče bio u kafani, gde je na piće i muziku potrošio mnogo novca i zaboravio ključeve od kuće. Kada je skinuta sumnja sa ljudi koji su te noći bili u kafani, policija je posumnjala da se provala nije ni dogodila i da novac nije ukraden. Osumnjičeni je podvrgnut poligrafu, a potom je sve priznao.

Lažni razbojnici iz "juga"

Osnovno javno tužilaštvo u Somboru pokrenulo je krajem januara 2021. godine krivični postupak protiv I. Ž. (50) iz Sonte zbog lažnog prijavljivanja razbojništva.

MUP
Ilustracija

On je 29. januara lažno prijavio kako su ga na putu Apatin - Svilojevo, u crnom terencu presrela trojica naoružanih maskiranih napadača i od njega otela šest miliona dinara, koje je prethodno podigao u banci.

Policija je pribavila snimke nadzornih kamera, a obavljeno je i poligrafsko ispitivanje I. Ž. koje je dovelo do obrta u ovoj priči.

Policija je početkom marta 2018. uhapsila vozača kurirske službe "D-Ekspres" L. T. (25) iz Velike Plane zbog sumnje da je lažno prijavio da je nad njim počinjeno razbojništvo. Tada je naveo da su ga dve maskirane osobe napale i otele mu oko 60.000 dinara službenog novca od naplate robe koju je isporučio tog dana.

Vozač L. T. je prijavio da su mu razbojnici sa fantomkama na glavama, automobilom "jugo“ bez registarskih tablica, preprečili put, razbili staklo na vozilu, posekli ga nožem po ruci i oteli torbicu s novcem.

Policija je utvrdila da je L. T. uzeo taj novac, a da je onda prijavio nepostojeće razbojništvo, kako bi novac zadržao za sebe. Utvrđeno je i da je povrede zadobio kada je razbio staklo na vratima službenog vozila, kao i prilikom utovara robe. On je osumnjičen za lažno prijavljivanje.

Uplašio se roditelja

Vozač firme "AKS ekspres kurir" Nemanja A. (23) priznao je da je 13. aprila 2016. lažno prijavio pljačku da bi uzeo pošiljke vredne 260.000 dinara. Nemajući kud, nagodio se sa tužilaštvom na uslovnu osudu od osam meseci zatvora.

Profimedia
Ilustracija

Nemanja A. je sa Trećim tužilaštvom u Beogradu zaključio sporazum o priznanju krivičnog dela pronevera. Postupak je u roku od dva dana okončan sporazumom na osnovu kojeg je okrivljeni osuđen na uslovnu osudu od osam meseci zatvora sa rokom provere od tri godine.

Kurir je lažno prijavio da je nad njim počinjeno razbojništvo na auto-putu, a osam dana kasnije je otkriven i uhapšen. Ubrzo je priznao da veći broj vrednosnih pošiljki koje je prevozio nije isporučio osobama u Zemunu, kao i da je potom falisifikovao potpise primalaca da je roba primljena.

Osumnjičeni je novac, kako se sumnja, zadržao za sebe, a potom lažno prijavio razbojništvo kako bi prikrio napravljeni manjak.

Požarevačka policija podnela je u septembru 2012. krivičnu prijavu protiv Marka J. (23) iz Velikog Laola, zbog toga što je prijavio da je opljačkan i da mu je uzeto 50.000 evra u lažnoj pljački.

Marko je policiji prijavio da su ga na lokalnom putu Dobrnja - Oreškovica fizički napale nepoznate osobe i otele mu kesu sa novcem.

Policija je proverom utvrdila da je osumnjičeni u poslednjih godinu dana loše poslovao u trgovini stokom, da je potrošio veću sumu i da je u strahu od roditelja lažno prijavio razbojništvo.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike