Kako je pukla šema sa polovnjacima: Ubitačni spoj estrade i mafije u prevari od 2,1 milijarde dinara (FOTO)

07.10.2023

12:10

0

Spasoje Vujović zaposlen je u firmi "Gremy šped" i suprug je pevačice Darie Stanojević

Kako je pukla šema sa polovnjacima: Ubitačni spoj estrade i mafije u prevari od 2,1 milijarde dinara (FOTO)
Copyright Instagram printscreen

Jedan od uhapšenih pripadnika organizovane kriminalne grupe koja je uvezla više od 39.000 polovnih vozila i ojadila budžet Srbije za 2.1 milijardi dinara je i Spasoje Vujović (36), koji je inače suprug pevačice Darie Stanojević.

Daria se juče javila i za 24sedam prilično neljubaznim tonom rekla da ne može ništa, jer je u gužvi i obavezama.

Foto:MUP
Novac zaplenjen od grupe koju je organizovao Robert Širola

Spasoje Vujović nije nepoznat u Subotici. Bio je zaposlen u firmi "Gremy šped". Pored toga, predsednik je Upravnog odbora jednog fudbalskog kluba, istog u kome je vođa grupe Robert Širola (39), zastupnik i član UO, a imenovao ga je upravo Vujović.

U istom UO su i osumnjičeni Jovan Vujović (33), takođe radnik u "Gremy špedu" i takođe Aleksandar Vujović (25).

Naredba o sprovođenju istrage, osim njih, da podsetimo, doneta je i za Sonju Kerečki, Zoricu Kačar, Aljošu Kačara, Snežanu Vojnić Kortmiš, Tamaru Kljajić, Željka Ardalića, Miloša Manojlovića, Spasoja Vujovića, Jovana Vujovića, Aleksandra Vujovića, Nemanju Nikolića, Dragišu Rašovića, Marka Gajića, Milana Stojanovića, Aleksandra Halasa, Dejana Tanasina, Miloša Erkalovića, Stefana Đukića, Andriju Fodora, Valeriju Mezei, Mariju Bašić Palković i još četiri osobe koje su u bekstvu.

Policija je prekjuče na teritoriji Subotice i Novog Sada uhapsila 22 osumnjičenih koji su juče saslušani u tužilaštvu i određen im je jednomesečni pritvor.

Foto:MUP
Zaplenjen i "mercedes"

Ova grupa je sačinjavala lažnu dokumentaciju, po narudžbini špeditera, neophodnu za uvoz polovnih automobila, a reč je o računima umanjene vrednosti polovnih motornih vozila i neistinitim EUR-1 obrascima.  Od 1. februara 2019. do 3. oktobra ove godine, uvezeno je 39.078 polovnih motornih vozila, čime je budžet Srbije oštećen za više od 2,1 milijardu dinara.

Mreža firmi i agencija

Većina osumnjičenih bili su vlasnici špediterskih firmi, ali i raznih agencija, koje nisu u sistemu naplate porezu na dodatu vrednost. Mnogobrojne špediterske firme čiji su vlasnici neki od osumnjičenih nisu više aktivne ili su im računi u blokadi, ali su isti ljudi poslovali preko drugih firmi.

Na ime tako sačinjene lažne poslovne dokumentacije grupa je pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.179.300 evra, a špediteri 2.735.460. Ta dokumentacija je korišćena u carinjenju vozila a za umanjenja carine i poreza i to podacima od špediterskih firmi "Gremy šped“, “Heck“, "Heck šped" i “Maestro Lider LDV šped”.

Pretresom stanova i drugih prostorija pronađena je veća suma novca, luksuzni automobili, skupoceni satovi, poslovna dokumentacija, kao i pečati domaćih i stranih firmi.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike