Negotinska Krajina zavijena u crno! Polivali ih vrelom vodom, sekli im prste, zaklali ih, pa iz kuće odneli kafu i slatkiše

04.10.2023

08:00

1

Autor: 24sedam

Razbojnici brutalno mučili pa ubili tročlanu porodicu

Negotinska Krajina zavijena u crno! Polivali ih vrelom vodom, sekli im prste, zaklali ih, pa iz kuće odneli kafu i slatkiše
Copyright Profimedia

Najmonstruozniji zločin u poslednjih nekoliko decenija u Krajini, razbojništvo u domu porodice Pitarević u naselju Karpin kod Brze Palanke, otkriven je na današnji dan 2002. godine. Na krajnje brutalan način ubijeni su Aleksandar (68) i Stana Pitarević (75), kao i Stanina ćerka Dušanka Petrović (58).

Vrhovni sud Srbije potvrdio je jula 2005. presude - po 40 godina zatvora Srebrenku Živanoviću (42) iz Urovice i Dejanu Deniću (50) iz Niša. Ostalim monstrumima povećane su kazne: Robertu Francu (51) iz Niša sa 15 na 40 godina zatvora, Miodragu Antiću (49) iz Niša sa 12 na 15 godina i Nebojši Radosavljeviću (46) iz Niša sa devet na 15 godina zatvora.

Rekonstrukcijom zločina došlo se do svih detalja nezapamćene tragedije u Negotinskoj Krajini. Petorica osuđenih su 28. septembra 2002. godine, po dogovoru, došli u kuću Pitarevića s namerom da ih opljačkaju.

Žrtve nisu odale gde je novac

Svoje žrtve su, pre nego što su ih ubili, polivali vrelom vodom i odsecali im delove tela.

Aleksandra su, vezavši ga širokom selotejp-trakom, batinali tražeći da prizna gde krije novac. Za to vreme “stražu” je čuvao Radosavljević. Kako je čovek odbio da im kaže gde mu je ušteđevina, Živanović ga je preklao nožem, a potom je na isti način ubio i njegovu suprugu Stanu. 

Dušanka, koja je videla smrt majke i očuha, takođe je mučena. Pre nego što ju je Živanović zaklao, ona je pokazala mesto gde čuvaju novac i nakit. Svi ukućani ubijeni su sa dva kuhinjska noža koja je prepoznao Stanin i Aleksandrov sin Mile Pitarević.

Pare, pištolji, zlato

Ubice su, nakon ovog trostrukog zločina, odnele iz kuće Pitarevića 3.700 evra, dva pištolja kalibra 7,65 i 6,35 milimetara, escajg, 26 malih dukata, zlatnu narukvicu, ogrlice, četiri prstena i veći broj muških i ženskih odevnih predmeta i obuće. Odneli su i kafu i slatkiše. Za Živanovićem i njegovim pomagačima tragalo se intenzivno pola godine.

Sef nisu našli

Posle krvavog pira, ubice su uspele da pronađu samo manju sumu novca u Aleksandrovom novčaniku i lični nakit. Komšije su govorile da je u porodičnoj kući Pitarevića bio skriveni sef gde su držali novac i dukate.

Srebrenko Živanović je do kraja suđenja negirao da je ubio sve troje ukućana, priznao je da je zaklao jedino Aleksandra Pitarevića. Iako ga je na suđenju Dejan Denić optužio kao organizatora pljačke, Živanović je i to negirao, navodeći da su ga na to, zbog dugova, naterali Denić i Franc, koji su mu posle zločina pretili da će ubiti i njega i njegovu suprugu ukoliko policiji prizna šta se dogodilo u kući Pitarevića.

Bogatstvo iz Švedske

Ostali optuženi potvrdili su da je ranije dogovorena pljačka Pitarevića, za koje je Živanović mislio da imaju oko 300.000 maraka u kući.

- Aleksandar je radio u Švedskoj i zaradio je veliko bogatstvo. Novac je ulagao u kupovinu zlata i dukata. Čujem da je nedavno prodao i stoku, a u podrumu je imao deset hiljada litara rakije. Možda je sve to nekom zapalo za oko. Ubio ga je neko ko je znao da je bogat čovek. Rumune nadničare nikada nije držao. Možda su u zločin prste umešale lokalne barabe - ispričao je brat ubijenog Ika Pitarević.

Komšija zatekao stravičan prizor

Supružnici Pitarević nisu viđeni u poslednjih pet dana, a nije ih bilo ni u nedelju, 29. septembra, na biračkom mestu u zaseoku Alun, gde se glasalo za predsednika Srbije. Poslednji put su viđeni u petak popodne na njivi gde su brali kukuruz. Sutradan su hteli da oberu i vinograd, ali se nisu pojavili. Priča se da im je Stanina ćerka Dušanka Petrović došla u posetu kako bi prodala deo porodičnog imanja.

Prvi komšija je zatekao stravičan prizor. Vrata stare kuće bila su širom otvorena, a prag krvav. Po sobi je sve bilo ispreturano, pa čak i hrana iz zamrzivača, koja se nalazila svuda unaokolo. U mraku, uz baterijsku lampu, ugledao je beživotna tela Stane i Dušanke, dok Aleksandra nisu odmah mogli da nađu, jer je bio prekriven razbacanom garderobom.

Bonus video

 


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike