Panika među kineskim kriminalcima: Stigli policajci iz Pekinga, loše se piše ovim grupama u Srbiji

30.09.2023

20:45

0

Kineski državljani su bili glavni akteri nekoliko teških krivičnih dela koja su šokirala domaću javnost

Panika među kineskim kriminalcima: Stigli policajci iz Pekinga, loše se piše ovim grupama u Srbiji
Ilustracija - Copyright MUP Srbije Profimedia

Kriminal je uvelika zašao i među državljane Kine u Srbiji i odluka srpskog MUP-a da u patrole uvrsti i kolege iz Pekinga, čini se više nego opravdanom. Ali, kineske kriminalce zahvatila je - panika.

Devet policajaca iz Kine patroliraće sa oko 20 srpskih kolega u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu, gradovima koje najčešće posećuju i kineski turisti, saopštila je srpska policija.

Oni će do 26. oktobra biti u patroli u užim gradskim jezgrima a cilj je da preventivno deluju i asistiraju u komunikaciji naših policijaca sa kineskim državljanima.

Svakako, policajci iz Kine neće imati sredstva prinude, neće primenjivati vlašćenja niti će postupati kao da su nadležni za sprovođenje zakona.

U Srbiji se dogodilo nekoliko krivičnih dela u kojima su učestvovali kineski državljani, a koja su uznemirila i šokirala domaću javnost.

Jezivo razbojništvo u salonu lepote

Jedan od takvih slučajeva dogodio se 22. novembra prošle godine u Novom Beogradu. Kinezi su opljačkali svoje državljane. Oni su naoružani upali u salon lepote i mučili vlasnike, a potom muškarca pretukli, a ženu uboli u leđa.

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu saslušano je troje državljana Kine zbog sumnje da su 22. novembra sa još dve osobe (i dalje u bekstvu), upotrebom sile i pretnje opljačkali vlasnike salona lepote "Mai Beaty" u Novom Beogradu.

Naredbom o sprovođenju istrage Z. X (35), njegova supruga L. X. (37), Z. Y. (36), kao i Y. C. (40) i Y. W. (40) koji su u bekstvu, terete se za krivično delo razbojništvo, za koje je zaprećena kazna zatvora od tri do 15 godina

Profimedia
Ilustracija

Sumnja se da je L. X. preko aplikacije "We chat" zakazala za 22. novembar u večernjim satima tretman u salonu lepote, u koji je i ranije dolazila kao mušterija, pa joj je bilo poznato materijalno stanje vlasnika salona, takođe Kineza, C. J. i W. S. Nju je u 23.45 časova do salona dovezao suprug Z. X.

Ubrzo nakon toga, Z. Y, Y. C. i Y. W. ušli su u salon naoružani pištoljem, nožem i elektrošokom, pa su svima naredili da legnu na pod, oblepili im oči i usta selotejpom i vezali ruke. Takođe su L. X, koja je ležala na stolu za masažu, vezali selotejp trakom za sto, i to da ostali ne bi zaključili da je i ona umešana.

Jedan od osumnjičenih je, potom, C. J. prislonio pištolj na potiljak i naredio mu da kaže šifru za aplikaciju "Ali Pay", posle čega su osumnjičeni prebacili novac sa njegovog na svoj račun u iznosu od 93.800 juana (13.800 evra). Kako bi im rekli adresu stana gde žive, osumnjičeni su C. J. udarali palicom na izvlačenje po glavi i telu, a njegovoj supruzi W. S. naneli su dve ubodne rane u leđa, čime su im naneli lake telesne povrede.

U salonu lepote ostao je jedan od osumnjičenih, dok su druga dvojica sa Z. X, vozilom oštećenih otišli do njihovog stana, odakle su uzeli 2.200 evra, tri ženske torbe, jednu mušku, 60.000 dinara, jedan zlatni prsten i biserne minđuše. Osumnjičeni su se potom vratili do salona, odvezali žrtve i vratili im ključeve od stana i automobila, posle čega su napustili salon i udaljili se.

Tukao ćerku pred kamerama

U Beogradu je 9. februara ove godine pred Prvim osnovnim sudom završen glavni pretres protiv kineskog državljanina V. L. zbog sumnje da je počinio nasilje u porodici nad svojom ćerkom. On je osuđen na kaznu zatvora od osam meseci. jer je brutalno tukao svoju maloletnu ćerku, što su zabeležile kamere na jednom teniskom terenu u Beogradu. Javnost je snimcima bila šokirana.

Ova presuda je odmah postala pravosnažna, jer su se stranke u postupku, i tužilaštvo i odbrana, odrekle prava na žalbu. Suđenje je okončano na jednom ročištu zajedno sa presudom.

Instagram / Printscreen /Igor Jurić
V. L. snimljen kako tuče ćerku na teniskom terenu

Sudija je, obrazlažući presudu, rekla da je veće prilikom donošenja odluke imalo u vidu da je zakon u Kini drugačiji kada je u pitanju fizičko kažnjavanje dece, kao i da je neosuđivan i da se ćerka nije pridružila krivičnom gonjenju.

Za nasilje je javnost saznala pošto se pojavio snimak na kom se jasno vidi osumnjičeni kako tuče ćerku na jednom od teniskih terena u Beogradu. V. L. je izneo odbranu i sudiji rekao da je batinama pokušao ćerku tog dana da vrati na teren, jer je odbijala da nastavi sa treningom.

Beogradska policija tragala je za kineskim državljaninom koji je 20. maja u Novom Beogradu pokušao da otme C.A. (35).  On je od njegovog oca tražio oko 33.000 evra. Otmičar je pobegao crnim kombijem, a muškarac se sam oslobodio.

Muškarac je ušao u kineski supermarket, pa tržaio od prodavca da se popne sa njim na sprat. Kad su krenuli, napadač je prodavcu s leđa prislonio elektrošoker i opekao ga. Prodavac je pao, a napadač ga je odvukao do prizemlja. Tada mu je stavio nož od grlo i vezao za stolicu. Tražio mu je da pozove oca i za otkup 33.000 evra. Otac otetog uplatio mu je 15.000 evra, a iz jakne žrtve uzeo je 80.000 dinara. C.A. je kineski državljanin a ima i pasoš Holandije.

Sekirom iznajmljivao stan

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odredilo je zadržavanje državljaninu Kine D. S. (37) zbog sumnje da je početkom avgusta u Banatskoj ulici u Zemunu sekirom nasrnuo na muškarca zbog svađe oko iznajmljivanja stana. On je osumnjičen za ugrožavanje opasnim oruđem pri tuči i svađi.

Printscreen/Mup/24sedam/Goran Sivački
Ilustracija

Sredinom septembra, borska policija uihapsila je kineskog državljanina Z. Q. (56), zbog sumnje da je počinio krađu. On je zatečen u krugu jedne kineske kompanije sa 3,7 kilograma kablova koje je isekao, a u pretresu prostorija u kojima boravi policija je pronašla još 29 kilograma bakra i dva aparata za napajanje koje je, takođe, ukrao iz ove kompanije.

Borska policija je pre nekoliko dana uhapsila Kineza W. F. (47), zbog sumnje da je počinio krivično delo falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica. On sunarodniku (39) ukrao platnu karticu i sa bankomata podigao 200.000 dinara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike