Odloženo suđenje majci dečaka (3) koji je umro od opekotina: Zatraženo saslušanje veštaka psihijatra

28.09.2023

17:34

0

Autor: M. Vu.

Suđenje je počelo u julu iza zatvorenih vrata, nakon što je tužilaštvo isključilo javnost iz postupka zbog zaštite interesa maloletnika

Odloženo suđenje majci dečaka (3) koji je umro od opekotina: Zatraženo saslušanje veštaka psihijatra
Roditelji dečaka koji je preminuo u mukama - Copyright 24sedam/Maja Kostić

Današnje suđenje Tamari S. (33) iz Niša, majci dvoipogodišnjeg dečaka G.S. koji je preminuo od opekotina u januaru prošle godine pod još nerazjašnjenim okolnostima, nije održano u Osnovnom sudu u Nišu. Sud je odlučio da pozove i sasluša predsednika komisije veštaka koja se izjašnjavala o psihičkom stanju optužene.

Suđenje je počelo u julu iza zatvorenih vrata, nakon što je tužilaštvo isključilo javnost iz postupka zbog zaštite interesa maloletnika.

Optužnim predlogom Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, Tamara S. se tereti da je sina ostavila samog kući bez adekvatnog nadzora i da je poziv Hitnoj pomoći uputila tek nakon što je dečak preminuo, iako je nekoliko časova ranije primetila bolno crvenilo po telu.

Ukoliko se dokaže krivica, tužilaštvo traži kaznu od sedam godina zatvora, ali i izricanje mera obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Sledeće ročište zakazano je za oktobar ove godine.

24sedam/Maja Kostić
 

Slučaj koji je potresao Niš desio se 28.januara 2022.godine u iznajmljenom stanu u kojem živi baka dečaka D.T u Novoj Železničkoj koloniji, gde se dečak povredio i zadobio kobne opekotine od kojih je preminuo oko četiri časa iza ponoći 29.januara. Poziv Hitnoj pomoći upućen je tek kada je primećeno da ukućani dečaka ne mogu da probude a lekari su po dolasku na lice mesta, nažalost, mogli da konstatuju samo smrt.

Opekotine od vrele pare ili vrele tečnosti

Na koji je način dečak zadobio teške opekotine još uvek nije razjašnjeno - ono što je činjenica jeste da su mogle da nastanu dejstvom ili vrele pare ili vrele tečnosti.

- Po dolasku kući oko 12 časova ona je primetila da ima vidno i bolno crvenilo po telu, da ima temperaturu, pri čemu mu nije lično pružila pomoć niti je blagovremeno kontaktirala nadležne organe za pružanje medicinske pomoći, već je iste kontaktirala tek kada je maloletni preminuo usled stanja teškog šoka prouzrokovanog obimnim oparotinama kože koje su zahvatile 90 odsto površine tela pri jedinstvenom efektu vrele tečnosti i / ili vrele pare na prednjoj i zadnjoj strani skoro čitavog tela – stoji u optužnom predlogu.

Baka promenila iskaz

Baka nastradalog dečaka D.T. je prvo ispričala da je dečak zadobio opekotine tako što je sam skinuo odeću i odvrnuo vodu na tušu, dok je D.T. oblačila petogodišnju unuku, a Tamara S. hranila šestomesečnu bebu. Međutim, ona je nakon toga promenila iskaz i tvrdia da u momentu kada se dečak povredio, ni ona ni majka dečaka Tamara S. (32) nisu bile u stanu u Novoj železničkoj koloniji gde stanuje kao podstanar već je u stanu navodno bila samo njena mlađa ćerka koja ima 11 godina i G.S. Da se dečak opekao vrelom vodom čule su kada su se vratile kući. Navodno je i jedanaestogodišnja devojčica potvrdila da je kupala dečaka kada je on slučajno povukao vruću vodu i slučajno se opario. Protiv Tamarine majke D.T., koja se sumnjiči samo za nepružanje pomoći, krivična prijava bila je podneta u redovnom postupku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike